Fondatorul trupei muzicale Phoenix, Nicu Covaci, chitarist vocal de hard rock, a murit la vârsta de 77 ani, după o lungă luptă cu problemele sale de sănătate.
Anunțul a fost făcut pe pagina sa de Facebook, prin versurile care îi erau caracteristice:
După un RMN, medicii i-au depistat o tumoră cerebrală. Artistul a urmat ședinte de radioterapie, dar după ce i-a fost extirpată tumora, sănătatea i s-a agravat în ultimele zile.
Medicul Sandescu Dorel, managerul Spitalului Judetean din Timisoara, a postat pe pagina sa de Facebook:
„Acum, când în Parcul Rozelor din Timișoara se desfășoară Opera-rock ,,Meșterul Manole”, purtat de această muzică sublimă, s-a înălțat spre cer sufletul celui care a fost și va rămâne NICU COVACI. Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească”:
Nicolae Covaciu s-a născut pe 19 aprilie 1947, la Timișoara, fiind fiul unei croitorese din Basarabia și al unui bănățean care a fost deținut politic la primul Canal Dunăre-Marea Neagră. El a fost compozitor, cântăreț, chitarist, pictor și grafician român. A luat de mic copil lecții de pian, acordeon și limbă franceză, engleză și germană. A cântat la muzicuță și la chitară. A fost un iubitor al atletismului, canotajului, boxului, înotului și al motocicletelor.
A înființat trupa Phoenix în anul 1962. În 1976, a părăsit România și s-a stabilit în Țările de Jos, urmând să se mute în Germania și în Spania.
A publicat prima carte hibridă de tip smart-book din domeniul artelor plastice din lume, având 12 coduri QR și fotografii.
Într-un interviu exclusiv pentru GÂNDUL.ro, , Nicu Covaci și-a împărtășit secretul stilului său vestimentar, căruia i-a rămas fidel de-o viață.
„Pe mine mă ridică în slăvi, nu mă apasă”, a fost replica lui Nicu Covaci atunci când a fost întrebat câte kilograme are vesta de piele, „blindată” cu insigne metalice, cu care a venit la interviu în redacția Gândul.
În 2022 împlinea se împlineau 60 ani de când „băiatul rău din Timișoara” și-a construit și menținut această imagine, așa cum s-a văzut la premiera de gală a filmului documentar „Phoenix. Cu 45 de ani în urmă, el fugise de sub regimul comunist. Pentru Nicu Covaci, amintirile au fost puternice. Plănuise cum să-i scoată pe membrii trupei ilegal din România comunistă.
Formația de hard rock a fost înființată în 1961 și și-a făcut debutul în 1962, experimentând un nou gen muzical inspirat după succesul formațiilor britanice, ca The Beattles și The Rolling Stones. Prima compoziție a fost piesa „Știu că mă iubești și tu” în 1964.
Din 1970 până în 1971, a urmat perioada blues, cunoscută și ca „Țiganiada” după plecarea solistului Moni Bordeianu în SUA. Trupa a fost interzisă pe plan local de către regimul comunist timp de un an. S-a retras și Claudiu Rotaru și mai rămăseseră Nicu Covaci, Dorel Vintilă Zaharia, Béla Kamocsa și Günther Reininger.\
Formația a avut succes după spectacolele de sâmbătă seară, la clubul PM6 din Timișoara, organizând și concerte de binefacere pentru victimele inundațiilor din 1970. Anii 1971 și 1977 sunt marcați ca Perioada etno-rock în istoria formației. Nicu Covaci a părăsit țara în 1976, iar știrea sosirii sale și a membrilor formației în Germania Federaă s-a transmis și la Radio Europa Liberă.
Trupa a compus piese de rezistență: „Winter”, „Music and Muzak”, „Rock and Roll Bird”, „Wedding”, „Gipsy Story”, „Alaska”, „Get Around”, „Brontozaur dat cu aur”. Ulterior, Kappl, Krauser și Lipan au părăsit Phoenix pentru a forma o nouă trupă, Madhouse, lansând un disc în 1979.
În 1980, Nicolae Covaci, alături de noua formație, pune bazele unei opere rock, intitulată Empire of Vampires, și a lansat piesa „Running”, prin care puncta motivațiile psihologice pe care le-a avut Vlad Țepeș în acțiunile sale. În 1981, Covaci i-a cooptat pe Neumann, Lipan și pe basistul englez Tom Buggie, creând formația Transsylvania Phoenix.
În 1990, trupa Phoenix a revenit în România și s-a relansat printr-un concert la București. La sfârșitul anului 2005, trupa a lansat albumul „Baba Novak”, iar în 2014, albumul numit „Vino, Țepeș!”.
Sursa Foto: Mediafax Foto
Citește și: