BREAKING NEWS: Nicu Covaci ne-a părăsit. Fondatorul trupei Phoenix a murit după o lungă luptă cu problemele de sănătate

BREAKING NEWS: Nicu Covaci ne-a părăsit. Fondatorul trupei Phoenix a murit după o lungă luptă cu problemele de sănătate
BREAKING NEWS: Nicu Covaci ne-a părăsit. Fondatorul trupei Phoenix a murit după o lungă luptă cu problemele de sănătate
Publicat: 02/08/2024, 22:53
Actualizat: 02/08/2024, 23:55

Fondatorul trupei muzicale Phoenix, Nicu Covaci, chitarist vocal de hard rock,  a murit la vârsta de 77 ani, după o lungă luptă cu problemele sale de sănătate.

Anunțul a fost făcut pe pagina sa de Facebook, prin versurile care îi erau caracteristice:

„De azi ne-asteaptā, Dincolo,
Cel Ce Ne-a Dat Nume.
Prin TOT ce ne-a lāsat Mostenire,
Nicu Covaci este, de azi,
Pururi,
NEMURITOR!”



Covaci a fost operat pe creier la 22 martie luna martie la Spitalul Judeţean Timişoara după ce a simți că i se amorțește fața.

După un RMN, medicii i-au depistat o tumoră cerebrală. Artistul a urmat ședinte de radioterapie, dar după ce i-a fost extirpată tumora, sănătatea i s-a agravat în ultimele zile.

Medicul Sandescu Dorel, managerul Spitalului Judetean din Timisoara, a postat pe pagina sa de Facebook:

„Acum, când în Parcul Rozelor din Timișoara se desfășoară Opera-rock ,,Meșterul Manole”, purtat de această muzică sublimă, s-a înălțat spre cer sufletul celui care a fost și va rămâne NICU COVACI. Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească”: 

Biografia unei legende

Formația Phoenix: de la blues la etno-rock

Nicolae Covaciu s-a născut pe 19 aprilie 1947, la Timișoara, fiind fiul unei croitorese din Basarabia și al unui bănățean care a fost deținut politic la primul Canal Dunăre-Marea Neagră. El a fost compozitor, cântăreț, chitarist, pictor și grafician român. A luat de mic copil lecții de pian, acordeon și limbă franceză, engleză și germană. A cântat la muzicuță și la chitară. A fost un iubitor al atletismului, canotajului, boxului, înotului și al motocicletelor.

A înființat trupa Phoenix în anul 1962. În 1976, a părăsit România și s-a stabilit în Țările de Jos, urmând să se mute în Germanuia și în Spania.

A publicat prima carte hibridă de tip smart-book din domeniul artelor plastice din lume, având 12 coduri QR și fotografii.

Foto: Facebook

Nicu Covaci și stilul său vestimentar

Într-un interviu exclusiv pentru GÂNDUL.ro, , Nicu Covaci și-a împărtășit secretul stilului său vestimentar, căruia i-a rămas fidel de-o viață.

„Pe mine mă ridică în slăvi, nu mă apasă”, a fost replica lui Nicu Covaci atunci când a fost întrebat câte kilograme are vesta de piele, „blindată” cu insigne metalice, cu care a venit la interviu în redacția Gândul.

În 2022 împlinea se împlineau 60 ani de când „băiatul rău din Timișoara” și-a construit și menținut această imagine, așa cum s-a văzut la premiera de gală a filmului documentar „Phoenix. Cu 45 de ani în urmă, el fugise de sub regimul comunist. Pentru Nicu Covaci, amintirile au fost puternice. Plănuise cum să-i scoată pe membrii trupei ilegal din România comunistă.

Formația de hard rock a fost înființată în 1961 și și-a făcut debutul în 1962, experimentând un nou gen muzical inspirat după succesul formațiilor britanice, ca The Beattles și The Rolling Stones. Prima compoziție a fost piesa „Știu că mă iubești și tu” în 1964.

Din 1970 până în 1971, a urmat perioada blues, cunoscută și ca „Țiganianda” după plecarea solistului Moni Bordeianu în SUA. Trupa a fost interzisă pe plan local de către regimul comunist timp de un an. S-a retras și Claudiu Rotaru și mai rămăseseră Nicu Covaci,  Dorel Vintilă Zaharia, Béla Kamocsa și Günther Reininger.\

Formația a avut succes după spectacolele de sâmbătă seară, la clubul PM6 din Timișoara, organizând și concerte de binefacere pentru victimele inundațiilor din 1970. Anii 1971 și 1977 sunt marcați ca Perioada etno-rock în istoria formației. Nicu Covaci a părăsit țara în 1976, iar știrea sosirii sale și a membrilor formației în Germania Federaă s-a transmis și la Radio Europa Liberă.

Formația Phoenix: Exilul din România comunistă, întoarcerea în România postdecembristă

Trupa a compus piese de rezistență: „Winter”, „Music and Muzak”, „Rock and Roll Bird”, „Wedding”, „Gipsy Story”, „Alaska”, „Get Around”, „Brontozaur dat cu aur”. Ulterior, Kappl, Krauser și Lipan au părăsit Phoenix pentru a forma o nouă trupă, Madhouse, lansând un disc în 1979.

În 1980, Nicolae Covaci, alături de noua formație, pune bazele unei opere rock, intitulată Empire of Vampires, și a lansat piesa „Running”, prin care puncta motivațiile psihologice pe care le-a avut Vlad Țepeș în acțiunile sale. În 1981, Covaci i-a cooptat pe Neumann, Lipan și pe basistul englez Tom Buggie, creând formația Transsylvania Phoenix.

În 1990, trupa Phoenix a revenit în România și s-a relansat printr-un concert la București. La sfârșitul anului 2005, trupa a lansat albumul „Baba Novak”, iar în 2014, albumul numit „Vino, Țepeș!”.

Sursa Foto: Mediafax Foto

Citește și: 

EXCLUSIV VIDEO | Nicu Covaci, despre filmul documentar „Phoenix. Povestea”. „Mesajul este: «Găsește-ți șira spinării și învață să spui Nu!»”. Când va fi lansat

EXCLUSIV VIDEO| Phoenix, file de istorie. Va renaște în formula de aur din anii ’70? Ce spune Ovidiu Lipan Țăndărică despre marea reîntâlnire muzicală

EXCLUSIV VIDEO | De unde vine numele legendarei trupe Phoenix? Nicu Covaci: ”Eram cei mai răi băieți din Timișoara și ne-am numit Sfinții. După o vreme, am fost interziși”

EXCLUSIV VIDEO | Ce simboluri poartă vesta lui Nicu Covaci: „Pe mine mă ridică în slăvi, nu mă apasă”. Povestea insignei care apare pe coperta albumului Phoenix ”Baba Novak”

EXCLUSIV VIDEO | Nicu Covaci și-ar dori un film de aventură despre fuga în Occident. „Suntem singura formație din lume care și-a riscat viața să treacă peste șase granițe ca să cânte liberă”

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kadîrov, în război cu cea mai bogată femeie din Rusia: O acuză că s-a aliat...
Scene de coșmar la ceremonia de premiere! Canotoarei din România i s-a făcut rău, mai...
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au...
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un...
Momentul în care o ursoaică a încercat să atace un om în Bușteni. Acesta a...
Motivul adevărat pentru care Simona Radiș nu are un iubit. Adevărul despre cea mai frumoasă...
Alimentul la care David Popovici a renunțat definitiv. Este unul dintre preferatul românilor!
Locul de basm creat de Ana Maria în Delta Dunării, după o investiție de 160.000...
De ce a murit, de fapt, Nicu Covaci: Nu mă doare nimic, dar sunt așa...
Nicu Covaci a murit la vârsta de 76 de ani. Anunțul trist a fost făcut...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Cât costă să faci un test de droguri rapid? Medicamente și alimente care ies pozitiv...
Kremlinul a confirmat că asasinul eliberat de Germania e agent FSB, iar copiii unor „agenţi...
S-a AFLAT după aproape 100 de ani! Cum a murit MUMIA care ȚIPĂ?
NU mai e necesar să meargă la ITP. RAR vine direct acasă
A murit Nicu Covaci. Fondatorul trupei Phonix avea 77 de ani
Noi imagini cu Teodora Marina Marcu de la Insula Iubirii sezonul 6! Cum arată în...
„Am vrut să mă arunc în fața mașinii” Mama Luizei Melencu își strigă durerea, la...
Tavi Clonda, schimbare radicală de look. Ce tunsoare a ales artistul și care a fost...
Pierdere imensă în muzica românească. Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, a murit
BANCUL ZILEI. O blondă intră tremurând într-o farmacie: - D..d..doaaamnăă..a..veve..ți vi..vibratoare?
„Străzi deschise” în București: Ce aduce primul weekend din august?