Nicu Covaci, fondatorul trupei Phoenix, nu a fost acceptat în Uniunea Compozitorilor din România. Artistul nu a obţinut atestatul de compozitor.
Pe data de 13 martie, Nicu Covaci a primit decizia UCMR, semnată de vicepreşedintele Nicolae Gheorghiță, conform căreia nu a fost admis ca membru al instituţiei din cauza nepromovării examenului de admitere.
”Eu în primul rând am crezut că este o glumă, pentru că este umilitor după ce am o sută de piese declarate, scrise pe note, și de zeci de ani de zile mi-au plătit și drepturi de autor. Puțin, e adevărat pentru că dacă nu ești recunoscut de către compozitori primești doar o părticică din drepturi. Mi-au spus să dau examen, și m-am dus să dau examen și am scris acolo o compoziție în fața lor apoi au spus că trebuie o comisie să se întrunească, o comisie care va decide. I-am întrebat unde e comisia, dar au zis că o să se adune cândva. Acum două trei zile primesc o scrisoare de la ei că am căzut la examen. Am râs, m-am tăvălit pe jos de râs, și prietenii mei la fel”, a spus Nicu Covaci la Realitatea Plus.
Nicu Covaci s-a arătat revoltat față de decizia luată de Uniunea Compozitorilor din România. ”Acest lucru este jignitor și am să-i pedepsesc, credeți-mă”, a spus fondatorul şi liderul formaţiei Phoenix.
Ministrul Culturii a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj, după ce Nicu Covaci nu a fost admis în Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.
”Am aflat și eu, cu surpriză amară, că Nicu Covaci nu a luat „examenul” pentru a fi membru al Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. Examenul de câteva zeci de minute și-a propus a înlocui 60 de ani de examene trecute cu imens succes în fața publicului. Cred că undeva, ceva e profund greșit cu acest UCMR… Nu am competența să judec principiile statutare ale Uniunii, sunt convins că membrii săi sunt eminenți reprezentanți ai breslei. Dar pare că normele în baza cărora funcționează au rămas undeva, în urmă. O asemenea organizație ar trebui să fie ea cea care invită marile nume să i se alăture, nu să supună umilinței unui examen oameni care și-au asigurat, deja, locul în istoria breslei respective.
Nicu Covaci picat la examen, Nicu Alifantis refuzând politicos sa „facă cerere” ca să intre în UCMR (tot cu examen…) spunând ironic-amar că nu îndeplinește condițiile cerute, Gheorghe Zamfir primit prin 2000 după nenumărate demersuri etc. etc. E clar că e ceva putred… Acum vorbim de UCMR dar sunt exemple la fel de greu de explicat și în alte uniuni de creatori. Cred că e momentul ca legea asociațiilor și fundațiilor (OG26/ 2000) și alte norme incidente domeniului sa fie reanalizate cu atenție de Ministerul Culturii și de cei implicați și să fie aduse în mileniul actual”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.