UPDATE | Niculae Bădălău, după ELIBERAREA din închisoare: „Nu plec din țară, sunt bărbat. Trebuie să avem încredere în justiția română” / La Penitenciarul Rahova a fost așteptat de fiul său (FOTO-VIDEO)
Niculae Bădălău a fost eliberat din închisoare după ce Curtea de Apel București a dispus, vineri, înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a controlului judiciar.
UPDATE – Niculae Bădălău a ieșit din închisoare
Niculae Bădălău a fost eliberat, vineri seara, în jurul orei 22:00, iar la ieșirea din Penitenciarul Rahova a fost așteptat de fiul său, Gabi Bădălău.
Niculae Bădălău nu a plecat fără să le adreseze câteva cuvinte jurnaliștilor care îl așteptau la ieșire.
În primul rând a mulțumit familiei și oamenilor care au crezut în el și l-au susținut. Apoi a afirmat că are încredere în judecători în continuare și lasă justiția să decidă.
De asemenea, a precizat că se va consulta cu avocații săi pentru a decide dacă va contesta măsura controlului judiciar.
„Nu plec din țară, sunt bărbat. Trebuie să avem încredere în justiția română, să mergem cu fruntea sus și să ne susținem cauza. Nu cred că e o soluție să pleci, sa fugi, asta nu e bărbăție”, a mai spus el.
La final, a făcut o referire la poporul român și la unele jigniri pe care le-ar fi adus, mai ales femeilor, adăugând că nu a greșit cu nimic în cei peste 30 de ani de carieră politică.
„Știu că 32 de ani de politică am fost un om corect (…) și am crezut într-o Românie democratică și cred în continuare că poporul român se poate dezvolta și să își hotărască singur soarta. (…) Scuzele mi le-am transmis. Nu am jignit niciodată femei”, a încheiat el.
Știrea inițială:
Decizia este definitivă, iar pe durata măsurii preventive a controlului judiciar Niculae Bădălău, care acum este încarcerat la Penitenciarul Rahova, trebuie să respecte obligațile legale, a stabilit Curtea de Apel.
”(…) admite contestaţiile formulate de inculpaţii Bădălău Niculae şi Matache Elena, împotriva încheierii din data de 28.02.2023, pronunţată de Tribunalul Giurgiu în dosarul nr. 1977/122/2022/a1.4. Desfiinţează încheierea din data de 28.02.2023, pronunţată de Tribunalul Giurgiu în dosarul 1977/122/2022/a1.4 şi, rejudecând, dispune: (…) înlocuieşte măsura arestării preventive a inculpatului Bădălău Niculae cu măsura controlului judiciar.
Pe durata măsurii preventive a controlului judiciar, inculpatul Bădălău Niculae trebuie să respecte obligaţile prevăzute de art. 215 alin. 1 C.p.p, şi anume:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată, ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la organul de poliţie competent – cel în circumscripţia căruia se află domiciliul inculpatului, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
(…) impune inculpatului ca, pe durata controlului judiciar, să nu părăsească limita teritorială a României fără încuviinţarea prealabilă judecătorului de cameră preliminară/instanţei de judecată şi să nu comunice, direct sau indirect, cu martorul Păsat Dan şi inculpata Matache Elena.
Dispune punerea în libertate a inculpatului Bădălău Niculae, dacă nu este arestat în altă cauză”, se arată în minuta instanţei.
De asemenea, Elena Matache, care era în arest la domiciliu, a fost plasată sub control judiciar.
Care sunt acuzațiile DNA la adresa lui Niculae Bădălău
Niculae Bădălău este acuzat de procurorii DNA de dare de mită în formă continuată şi trafic de influenţă.
Conform procurorilor, în datele de 9 august 2022 şi 19 noiembrie 2022, Bădălău i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind reabilitarea sistemului de alimentare cu apă potabilă, estimat la peste 7 milioane de lei, unei societăţi administrate de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unei persoane din conducerea Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanţarea a două proiecte depuse la această instituţie de către primăria respectivă.
„În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeaşi primărie îl avea încheiat cu aceeaşi societate comercială, privind «Înfiinţare reţea de alimentare cu apă…», inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plăţile către firma respectivă, chiar şi pentru lucrări neconforme.
În acelaşi context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menţionat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA), dar şi dintr-un viitor contract a cărui atribuire urma să o obţină pentru aceeaşi firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiaşi om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă”, arată procurorii.
În total, inculpatul i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte.