Proiectele privind organizarea celor două REFERENDUMURI anunţate de Nicuşor Dan, pe agenda şedinţei CGMB. Ce întrebări vor fi pe buletinul de vot

Proiectele privind organizarea celor două REFERENDUMURI anunţate de Nicuşor Dan, pe agenda şedinţei CGMB. Ce întrebări vor fi pe buletinul de vot
Publicat: 15/10/2024, 19:36
Actualizat: 15/10/2024, 20:11

Primarul general Nicuşor Dan anunţă, marţi, că a convocat şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) pentru data de 21 octombrie, pentru două proiecte privind referendumul din Capitală.

Şedinţa CGMB a fost convocată de Nicușor Dan pentru luni, 21 octombrie, de la ora 10:00. Pe Ordinea de Zi se regăsesc cele două proiecte privind consultarea cetăţenilor Bucureştiului prin referendum.

„Dacă aceste hotărâri vor fi aprobate de consilierii generali, referendumul va avea loc pe 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale.
 Cele două întrebări la care îi invit pe bucureșteni să se pronunțe prin ”DA” sau ”NU” sunt următoarele:
1.⁠ ⁠Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?
2.⁠ ⁠Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat imediat după alegerile locale că va declanșa, cu sprijinul Consiliului General, două referendumuri locale, simultan cu alegerile parlamentare, pentru a clarifica și reforma împărțirea fondurilor și competențele urbanistice între Primăria Generală și primăriile de sector.

La primul referendum, Nicușor Dan vrea să întrebe bucureștenii dacă este corectă modalitatea în care acum sunt distribuite fondurile între Municipiul București și sectoarele acestuia sau dacă Primăria Capitalei ar trebui să primească o cotă mai mare din acești bani.

„Cu aprobarea Consiliului General, voi declanşa un referendum local pentru cum se vor împărţi banii între Primăria Capitalei şi primăriile de sector. De ani de zile, Bucureştiul are un deficit de dezvoltare, de ani de zile, Primăria Capitalei este obligată să gândească mic, pentru că nu are bani să gândească mare.

Banii abia ajung pentru întreţinerea infrastructurii pe care deja o avem. Nu putem să ne gândim la extinderea transportului public, nu putem să ne gândim la noi corpuri de spitale, nu putem să ne gândim la noi corpuri pentru universităţile din Bucureşti, care ar putea să aducă zeci de mii de studenţi străini în Bucureşti şi să pună Bucureştiul pe harta academică. În schimb, avem borduri peste borduri, pavele care înlocuiesc alte pavele şi panseluţe care înlocuiesc alte panseluţe”, a spus Nicușor Dan în prima declarație pe care a făcut-o după ce rezultatele exit-poll l-au dat drept câștigător categoric al alegerilor pentru Primăria București.

La al doilea referendum, primarul Capitalei vrea să le ceară bucureștenilor să spună dacă și primăriile de sector trebuie să răspundă de urbanism sau dacă acesta ar trebui să fie strict de competența Primăriei București.

„Cu aprobarea Consiliului General, voi convoca un referendum local pentru a decide cine răspunde de urbanismul din București. Este absurd ca primarii de sector să arunce cu autorizații pentru zeci și sute de blocuri în București, a căror legalitate nu o controlează nimeni”, a adăugat Nicuşor Dan.

Ce spune legea despre organizare și ce efecte ar avea

Pentru a organiza aceste referendumuri, primarul Nicușor Dan trebuie să urmeze o procedură legală bine definită. Pașii necesari includ aprobarea inițiativei de către Consiliul General al Municipiului București (CGMB), obținerea avizului de legalitate din partea prefectului și organizarea logistică a referendumului.
  • Avocatul Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, crede că ideea lui Nicușor Dan de a consulta bucureștenii este bună și legea îi permite să facă referendum local, dar nu se va putea încheia cu succes, cel puțin nu până la alegerile parlamentare din decembrie.
  • Avocatul Radu Dinulescu este însă de părere că primarul Nicușor Dan nu poate face refendum local pentru a schimba o lege care se aplică pentru toată țara. Modificarea Legii urbanismului și a Legii bugetelor locale poate fi făcută doar prin referendum național, care nu e de competența primarului, susține avocatul. Mai multe detalii AICI.
CITEȘTE ȘI:
Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este polițistul local care nu l-a lăsat pe Nicușor Dan să intre pe șantierul...
Am aflat de ce și-a ucis bărbatul din Brașov soția. Noi detalii despre crima care...
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare...
Cine e controversatul milionar Marțian, afaceristul care își caută cu disperare copiii dispăruți. Motivul pentru...
Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea...
Profesoară de matematică arestată după ce s-a aflat că are o relație cu un elev....
Iran vs. Israel, bătălia în avioane militare. Ce aeronavă câștigă confruntarea
Cei 3 copii pierduți de bonă sunt ai unui milionar cunoscut în România. Povestea lor...
Ingredientul din produsul cumpărat des de români, care îi poate lăsa pe șoferi fără permisul...
Cât a ajuns să coste bancnota de 20 de lei. Românii o vând pe bani...
"Dau să fac un pas, vine tipul spre mine..." Valentin, bărbatul atacat cu ciocanul în...
Theo Rose și Anghel Damian s-au căsătorit în mare secret! Artista a dezvăluit unde și...
A MURIT marele actor la 89 de ani! ADIO, maestre!
Trepte la cutia de viteze manuală: La ce viteză trebuie să treci într-o treaptă superioară
Comisia Europeană suspendă o parte din a treia plată din PNRR. Guvernul României nu a...
VIDEO extraordinar! Momentul în care SpaceX „prinde” boosterul Starship
UE a impus restricții. Ursula a tăiat acest drept. România, obligată sa respecte legea
Fostă vedetă PRO TV, condamnată. Cât va sta după gratii
Știrea momentului în România! E GRATIS!
Laurențiu Reghecampf obișnuia să se împrumute la mama Anamariei Prodan? Ce a declarat impresara: „Mama...
Cum a fost surprins David Popovici în miezul zilei într-un parc din București: “De ce...
BANCUL ZILEI. BUBULINA nemulțumită: – Mulţi dintre cei pe care i-am refuzat când m-am căsătorit...
Unul dintre cele mai vechi animale ale Pământului, descoperit în pustietățile Australiei