Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că Municipiul București a fost subfinanțat în ultimii 30 de ani din cauza unei „legi a plafoanelor” care a fost eronat elaborată și care nu a ținut cont de veniturile unui oraș și numărul de locuitori.
Edilul a precizat că „lege plafoanelor” nu permitea împrumuturi mai mari de 100 de milioane de lei pe an, indiferent dacă e vorba de Capitala României sau de orice alt oraș de dimensiuni mai mici.
„Ani de zile, Bucureștiul a fost subfinanțat pentru ceea ce înseamnă dezvoltare. Când spun „ani de zile”, înseamnă 30 de ani de zile. Acest lucru s-a întâmplat din cauză că există o așa-numită Lege a plafoanelor, care spune câți bani au voie să se împrumute localitățile și legea aceasta de ani de zile spune că localitățile au voie să se împrumute cu maxim 100 de milioane de lei pe an – 100 de milioane de lei fie că ești București, fie că ești Cernavodă, fie că ești comuna Viștea din județul Brașov – și din cauza asta noi, ca oraș, Bucureștiul, suntem la un grad de îndatorare de sub 9%, în condițiile în care marile capitale occidentale sunt la 70% – 80%”, a afirmat oficialul.
Nicușor Dan a precizat că legea plafoanelor ar trebuie să fie regândită, astfel încât să permită orașelor mai mari să poată să se împrumute proporțional cu veniturile, cu numărul de locuitori.
„Ar trebui ca legea să permită ca gradul de îndatorare să fie proporțional cu veniturile, cu numărul de locuitori, astfel încât noi, Bucureștiul, să recuperăm acest decalaj de dezvoltare pe care l-am acumulat în timp pentru că n-am avut voie să ne îndatorăm”, a adăugat primarul general.