Nicușor Dan, DESFIINȚAT în spațiul online. Două voci din business și media l-au luat la țintă pe primarul general: „N-a finalizat nimic!”
Începutul de an l-a găsit pe Nicușor Dan – primarul Capitalei și candidat independent la prezidențiale – într-o situație deloc confortabilă. Două voci din medii diferite – afaceri și media – s-au pronunțat articulat și foarte critic față de rezultatele sale din ultimii aproape 5 ani în fruntea Municipalității.
Deși este susținut acerb atât de președintele Klaus Iohannis, cât și de ONG-urile din ecosistemul finanțat de miliardarul american George Soroș, Nicușor Dan se confruntă cu o oglindă destul de dură a mandatului său, început în toamna lui 2020.
Astfel, pe rând, Lucian Azoiței, fondatorul Forty Management, unul dintre managerii de top din business-ul autohton, iar apoi celebrul jurnalist și realizator TV Ionuț Cristache au pus „tunurile” pe favoritul progresiștilor.
Lucian Azoiței: „PMB, singura instituție ce nu publică situația autorizațiilor din București”
Într-o recentă postare pe rețeaua LinkedIn, Azoiței face o amplă analiză a blocajului edilitar apărut sub administrația Nicușor Dan. Printre acuzațiile foarte bine explicate se regăsește suspendarea abuzivă a tuturor documentațiilor urbanistice, care afectează atât investițiile publice, cât și pe cele private. â
Mai mult, ignorarea obligațiilor și atribuțiile imperative prin lege a condus la procese care păgubesc bugetul Capitalei de milioane de euro, pe lângă sumele uriașe plătite avocaților, tot din bani publici.
„Din septembrie 2020 și până astăzi, în ultimii 4 ani și jumătate s-a aprobat UN SINGUR PUZ, în septembrie 2024, după 4 ani de la alegerea noului Primar General, având ca obiect o cazarmă în cartierul Berceni. La obținerea mandatului domnului Nicușor Dan existau 42 de PUZ-uri ce urmau a fi puse pe ordinea de zi a CGMB de către Primar, că atunci le-a venit rândul. Dl. primar general le-a blocat pe toate, refuzând să le mai pună pe ordinea de zi a CGMB, știind că aceastea nu pot fi decât aprobate. Astăzi (din ce informații am, PMB este singura instituție ce nu publică situația autorizațiilor din București, ce este o cerință legală) sunt peste 200 de PUZ-uri finalizate, 200 de PUZ-uri ce au reușit să parcurgă toată procedura asta stufoasă și care așteaptă să fie puse pe ordinea de zi de către dl. primar general (o să mă întorc la asta, pentru că este chiar o perfomanță în aceste circumstanțe)”, susține CEO-ul Forty Management.
„PUG-ul a fost, în ultimii 20 de ani, folosit întodeauna ca un element de șantaj”
Argumentele pentru ignorarea Justiției sunt demontate punct cu punct de către Lucian Azoiței:
1. Declarațiile lui Nicușor Dan: „Se poate oricand construi in baza PUG, dar petentii doresc mai mult, nu le convine PUG care este foarte bun, si de aceea cer PUZ-uri derogatorii”.
Realitatea: Nu se poate, conform legii, pe care întodeauna petentii nu pot decât sa o respecte. Aveți si explicatia, mai sus, de ce nu se poate.
2. Declarațiile lui Nicușor Dan: „PUZ-urile mandatelor trecute au fost emise nelegal, nu au respectat legea, vedeți ca a decis instanța că sunt toate ilegale?”
Realitatea: Nu se știe despre existența vreunui PUZ anulat în instanță, având o entitate privată ca beneficiar, cele suspendate sunt cele emise pentru Autoritățile Publice Locale, ce au apelat la această struțo-cămilă pentu că PUG-ul Bucurestiului este din 2000, elaborat în 1998 (acum mai mult de un sfert de veac!!!), fiind dintr-o altă lume și plin de probleme și vroiau să dezvolte cumva orașul pentru investițiile care între timp au și venit (PNRR, OSCE).
PUG-ul a fost, în ultimii 20 de ani, folosit întodeauna ca o leverage politic și ca un element de șantaj pentru ca banii să se concentreze în mâinile Primarului General, să fie nevoie de PUZ-uri, pentru orice, iar actualul nu face excepție. PUG-ul actual este o rușine de act de reglementare, încă în vigoare într-o piață competitională în care noi activăm astăzi și unde am ajuns să folosim AI în viața de zi cu zi, în care luptăm global pentru business și creșterea nivelului de trai și a calității locuirii în comunitatea noastră.
În 1998 nu exista euro, iar dolarul era 10.000 lei vechi sau 1 leu. Chiar și cele atacate de către dl. Nicușor Dan în calitate de Președinte al Asociației Salvați Bucureștiul (între timp desființată de instanță tot în urma atacării unui PUZ) sau de către alte ONG-uri au rămas în picioare, au pierdut în instanță.
Ultimele 42 de procese declanșate de dl Primar General asupra autorizațiilor emise în baza PUZ Sector 2, de exemplu, au fost pierdute de domnia sa tocmai că nu are calitate să le conteste, nu domnia să decide ce fac primarii de Sector.
Ăsta e și unul din motivele faimosului referendum, trecut cu brio, dar o să discutam și despre acesta într-o altă postare. Or fi câteva PUZ-uri, probabil, din miile emise, ce au fost probabil anulate, nu știu exact, dar este irelevant pentru piața imobiliară, fiind o cantitate neglijabilă.
PUZ-urile coordonatoare, cele suspendate de instanță, au avut ca beneficiari autoritățile publice locale, iar aceste PUZ-uri coordonatoare au fost atacate de dl. Primar General, ca reprezentant al PMB, fiind emise tot de PMB. Judecându-se tatăl cu băiatul din aceeași familie, multe dintre acestea nici nu au fost apărate corespunzător, neavând cine să o facă și mulți neștiind de aceste procese.
3. Declarațiile lui Nicușor Dan: „Nu aprobăm documentații PUZ pentru că generează trafic, nu vedeți că orașul este sufocat?”
Realitatea: Aici este o fractură logică majoră. Nu pot genera trafic imobilele ce nu au fost incă construite, faptul că nu se aprobă nici un PUZ duce la neobtinerea autorizației de construire, și implicit la imposibilitatea construcției acestora, deci nu au locuitori, deci nu generează trafic.
Despre trafic este o discuție lungă, o să discutăm și despre inacțiunea PMB de a rezolva această problemă, tot pentru a da vina pe „mafia imobiliară”.
Nu imobilele noi generează trafic. Fiind în oraș, iar locuitorii existând deja, nu fac decât să se mute, mulțimea rămâne constantă. Dar în loc să locuiască în Ilfov și să facă naveta cu mașina, stau în București și pot folosi transportul în comun, scrie Lucian Azoiței.
„Nicușor Dan a sfidat atât litera, cât și spiritul legii”
Analiza managerului este susținută, într-un interviu, și de avocatul Radu Andrei Dinulescu.
„Majoritatea reclamanților care au parcurs toți pașii legali pentru PUZ au câștigat definitiv, după cel puțin 3 sau 4 ani, toate fazele procesuale, iar domnul Nicușor Dan a sfidat atât litera, cât și spiritul legii, refuzând să pună în aplicare hotarârile definitive ale instanțelor. Drept urmare, magistrații au început să aplice amenzi pentru primarului general, în cuantum de 3.000 de lei pe zi.
- Din punct de vedere juridic, amenda este stabilită în nume personal, pentru că actul de voință în nerespectarea sentinței aparține individului Nicușor Dan.
- E drept, din calitatea sa de primar general, însă fapta – în această speță – e săvârșită de un om, cu CNP, nu de o instituție în ansamblul său, ca să justifice plata din conturile PMB, adică din banii bucureștenilor.
Această sancțiune prevăzută de lege cu amendă calculată pentru fiecare zi, atinge nivelul maxim după 90 de zile, adică 270.000 de lei pentru fiecare proces. Înmulțiți cu cele 200 de litigii potențiale – momentan sunt doar câteva zeci finalizate – și veți ajunge la o sumă amețitoare, de peste 10 milioane de euro”, a preciazat avocatul Radu Dinulescu.
Ionuț Cristache: „Când ne uităm sub preș ne ia, de fapt, groaza!”
O altă voce critică față de nerealizările actualului primar, de data asta din zona presei, aparține lui Ionuț Cristache, liderul audiențelor TVR pe când acesta avea o emisiune politică la postul public.
Într-o postare pe Facebook, acesta a ironizat triumfalismul lui Nicușor Dan, în enunțarea unor așa-zise „succese” ale activității sale:
„Nicușor ne anunță, sub formă de bilanț triumfalist, că a făcut curat în casă! Intrăm în al 5-lea an de mandat și când ne uităm sub preș ne ia, de fapt, groaza:
- 0 mari proiecte începute (că de terminate nu poate fi vorba)
- 0 mari proiecte imaginate! 0 inițiative de fluidizare a traficului 0 semafoare inteligente
- 0 parcări noi (nu din alea cu trafaletul pe asfalt)
- 0 grădinițe
- 0 creșe
- 0 km de pistă pt. biciclete (promisiune electorală pentru ai lui, de acum 4 ani)
- 0 soluții pentru poluarea sufocantă
- 0 soluții pentru reclamele stradale (tot promisiune de acum 4 ani) PUG nefinalizat nici după un mandat!
- 0 metrou de suprafață (marea lui promisiune de acum 4 ani)
Maxim de puncte pentru manipulare! Și-a tras un nou mandat, și-a trecut Referendumul și prostește în continuare o grămadă de lume! Sper să prostească o țară întreagă, că se pare că doar așa pot scapă de Nicușor din fruntea Bucureștiului!
P.S. N-a finalizat nimic! Din postarea lui se înțelege că el a finalizat Podul Grant! El a finalizat văruirea Podului Grant! O nuanță importantă!”, conchide Cristache.
„Decalogul promisiunilor” făcute de Nicușor Dan în campania din 2020
Realitatea este, însă, și mai dură, pentru locuitorii Capitalei, fie ei votanți ai lui Nicușor Dan sau nu. Nici din „decalogul promisiunilor” făcute în campania din 2020, nu s-a realizat vreuna.
- Salariul mediu net de 1400 de euro; deși în mod direct nu intra în atribuțiile sale, suma se situează azi în jurul a 1200 de euro, față de 1000 în urmă cu 4 ani;
- Cu 40% mai puțin timp petrecut în trafic; statistica e greu de verificat, însă viteza medie de deplasare a scăzut vizibil, bucureștenii acuzând o dublare a perioadelor pentrecute în blocajele Capitalei, agravate și de șantierele abandonate pe toate marile bulevarde;
- Centura verde a Bucureștiului nu a fost nici măcar proiectată, cu atât mai puțin demarate lucrările pentru spații verzi, iar parcurile gestionate de PMB se află într-o degradare accelerată, fiind, practic, abandonate de Municipalitate;
- Din cei 130 km de metrou de suprafață promiși, până în prezent nu s-a realizat niciunul, neexistând nici măcar documentații demarate, precum studii de fezabilitate;
- Din cei 50 km de linii de tramvai modernizate, singurul proiect început este pentru tramvaiul 5, lucrările fiind suspendate din cauza neplății facturilor către constructor;
- Din cele 30 de grădinițe noi nici măcar o singură construcție nu a fost începuă de către administrația Nicușor Dan;
- 150 de școli cu program after-school a fost o altă promisiune neîndeplinită, cele câteva unități unde se derulează astfel de programe fiind gestionate de către primăriile de sector;
- 2 miliarde de euro fonduri europene atrase a fost ținta angajată de primarul general, documentațiile demarate în mandatul său se situează la zero, iar banii cheltuiți pentru modernizarea termoficării fiind rezultatul muncii echipei anterioare;
- 135 km noi pentru piste de biciclete au fost tot o himeră, Primăria Capitalei reușind încă o performanță zero;
2 ani de creștere a speranței de viață prin reducerea poluării este ultimul obiectiv – al zecelea – ratat din lista prezentată în campania electorală, calitatea aerului din București alertând Comisia Europeană.
Citește și: