Nicușor Dan, despre dublarea prețului la gigacalorie: „Este absolut necesară. Mă bucur că avem acordul majorităţii din Consiliul General”
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, miercuri, la începutul ședinței CGMB, că dublarea prețului la gigacalorie este absolut necesară.
„Un proiect extrem de important, majorarea tarifului suportat de către bucureşteni pentru gigacalorie, pentru care propunerea este 330 de lei. Este o majorare necesară pentru a echilibra întreg sistemul de termoficare, pentru a permite menţinerea sistemului de termoficare centralizat, care are beneficii importante în ceea ce priveşte mediul. Mă bucur că avem acordul majorităţii din Consiliul General pentru această majorare, care este, repet, absolut necesară”, a declarat Nicușor Dan la începutul ședinței CGMB.
Potrivit edilului, tariful nu a mai fost modificat din anul 2011.
„Prin această modificare ajungem la o sumă care este apropiată de cea a oraşelor din România care au sisteme centralizate pe termoficare”, a mai declarat Nicușor Dan.
Proiectul care prevede majorarea tarifului de la gigacalorie, aflat pe ordinea suplimentară a ședinței, a fost introdus pe ordinea de zi. Consilierii PSD au votat împotriva introducerii pe ordinea de zi a acestui proiect.
Scumpirea, de la 1 aprilie
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, solicită în ședința Consiliului General al Municipiului București de miercuri dublarea prețului la gigacalorie pentru energia termică furnizată populației.
„Începând cu data de 01.04.2022, se aprobă prețul local de facturare a energiei termice fumizate populației la un nivel de 330 lei/Gcal (fără TVA)”, se arată într-un proiect de hotărâre aflat pe ordinea suplimentară a ședinței CGMB de miercuri, semnat de Nicușor Dan.
Potrivit proiectului, prețul gigacaloriei nu a mai crescut din 2011.
„În Municipiul București prețul local de facturare către populație a energiei termice este neschimbat din data de 01 auguat 2011, când a fast aprobat prin HCGMB nr. 141/27. 07. 2011 la nivelul de 137 lei/Gcal, exclusiv TVA.
În tot acest interval, Municipalitatea a depus eforturi pentru suportarea diferenței de preț pentru energia termică funizată populației, având totodata și obligația legală de a asigura continuitatea prestării serviciului public de alimentare cu energie termică, precum și calitatea, siguranța și accesibilitatea lui”, se arată în raportul de specialitate al proiectului.