Prima pagină » Actualitate » Nicușor Dan, despre masacrul din IOR: „Am mai văzut copaci doborâţi ilegal, dar niciodată aşa de mulţi” | VIDEO

Nicușor Dan, despre masacrul din IOR: „Am mai văzut copaci doborâţi ilegal, dar niciodată aşa de mulţi” | VIDEO

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a vizitat, miercuri, zona retrocedată din Parcul IOR, acolo unde recent a avut loc un masacru dendrologic, și spune că niciodată nu a văzut atâția copaci tăiați ilegal. Edilul spune că a cerut verificarea retrocedării, la cinci luni după ce primarul Sectorului 3 a făcut un apel în acest sens.

„Am mai văzut, de 15 ani de când mă ocup de chestiunile acestea, am mai văzut copaci doborâţi ilegal, dar niciodată aşa de mulţi cum sunt aici”, a declarat Nicușor Dan, miercuri, într-o sesiune live pe pagina sa de Facebook.

Potrivit edilului, dezastrul din IOR este responsabilitatea proprietarului.

„Aceasta este o chestiune care este strict responsabilitatea proprietarului. Proprietarul, de când a fost pus în posesie, are obligaţia legală, prin Legea 24, să se îngrijească ca spaţiul verde să rămână verde”,  mai precizat Nicuşor Dan.

Edilul mai spune că recent a dispus verificarea retrocedării controversate din Parcul IOR.

Nicușor Dan: „Peste șase săptămâni vom afla dacă retrocedarea a fost corectă”

„Noi am atribuit, în urmă cu două săptămâni, verificarea legalităţii dispoziţiei de retrocedare către o firmă de avocatură cu care suntem în contract. A fost o primă procedură de a achiziţiona un serviciu complet de la şase firme de avocatură şi, după aceea, a doua etapă în care am atribuit efectiv către firma de avocatură. Ei studiază de două săptămâni și estimez că încă patru, şase săptămâni, vor fi suficiente pentru a avea analiza finală. Atunci o să ştim dacă retrocedarea a fost corectă, sau nu. Dacă se întâmplă ca retrocedarea să fi fost corectă, soluţia este ca acest teren să fie expropriat”, a mai precizat Nicușor Dan.

Parcul IOR, pierdut definitiv în 2022

Parcul IOR, care este amenajat încă din anul 1980, a pierdut în 2005 aproximativ 12 hectare. Deși controversata retrocedare a terenului a fost contestată în instanță, situația nu a putut fi schimbată.

După ce a pierdut definitiv procesul, în octombrie 2022, pe motiv că nu a fost niciodată proprietarul sau administratorul acelei părți din Parcul IOR și deci nu poate contesta decizia de retrocedare, Primăria Sectorului 3 a făcut un apel la Primăria Capitalei, care a deținut terenul, să salveze cele 12 hectare. Primarul Sectorului 3 susține că Primăria Capitalei poate solicita anularea dispoziției de restituire în natură.

Protest pentru salvarea Parcului IOR

Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan anunță un protest pentru salvarea parcului.

„Sâmbătă, 25 martie, de la ora 12:00, Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan invită toți cetățenii îngrijorați, revoltați sau intrigați de ce se întâmplă cu zona retrocedată din parcul IOR la gura de metrou Titan, în intersecție, pentru a vedea distrugerile premeditate care au loc într-unul dintre cele mai mari și mai frumoase parcuri ale Capitalei și pentru a discuta despre soluțiile prin care această zonă verde poate fi protejată și reintegrată în Parcul IOR”, se arată într-un comunicat al Grupului.

Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul ... vezi toate articolele