Prima pagină » Actualitate » Nicușor Dan, despre situația de la Termoenergetica: „Avarii au fost și vor mai fi. Dar iarna asta o să fie mai bine decât iarna trecută”

Nicușor Dan, despre situația de la Termoenergetica: „Avarii au fost și vor mai fi. Dar iarna asta o să fie mai bine decât iarna trecută”

Nicușor Dan, despre situația de la Termoenergetica: „Avarii au fost și vor mai fi. Dar iarna asta o să fie mai bine decât iarna trecută”

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat miercuri că problemele cu apa caldă din București reprezintă unul dintre punctele nevralgice ale infrastructurii din oraș.

Acesta recunoaște că pierderile din rețeaua de termoficare reduc gradul de confort al bucureștenilor, în principal prin reducerea presiunii apei calde.

„Problema apei calde este una dintre cele mai grave probleme structurale ale Capitalei. Problema este compusă din două – una de transport și distribuție care se află în sarcina Primăriei Municipiului București, și cealaltă de producție care e în sarcina Ministerului Energiei. S-a tot vorbit de rețeaua noastră de termoficare care este praf, pe rețeaua principală sunt modernizați 100 din 1.000 de kilometri. Însă aceleași probleme sunt și la producție pentru că existe centrale din 1964, cele mai vechi”, a spus Nicușor Dan la Digi24.

Întrebat dacă vor fi necesari 20 sau chiar 30 de ani pentru ca întreaga rețea de termoficare a Capitalei să fie modernizată, primarul a explicat că, față de acum un deceniu, când pierderile erau de 23%, acum acestea au ajuns la 37%, dar că începerea lucrărilor de modernizare a împiedicat ca pierderile să continue să crească.

„Eu am prezentat public un grafic care spune că e o corelație între gradul de confort al bucureștenilor și pierderile din rețea. E ușor de înțeles. Cu cât pierzi mai multă apă caldă, cu atât mai mică este presiunea și cu atât mai greu ajunge apa caldă la capetele de rețea. Acum 10 ani, când problema apei calde și căldurii era una periferică – existau avarii și se reparau -, rețeaua noastră pierdea 23% agent termic. În momentul de față pierdem 37% și asta se vede. Noi am reușit în 2021, când n-aveam licitațiile făcute pentru înlocuire de conducte, să menținem la 37%. Eu sunt convins că în 2022 o să scădem puțin, iar apoi o să scădem tot mai mult prin schimbările pe care le facem”, a mai spus primarul general.

Nicușor Dan: Empatizez cu bucureștenii care au această problemă

Primarul a fost întrebat și dacă bucureștenii care au stat o lună fără apă caldă vara aceasta ca urmare a lucrărilor vor avea garanția că în iarnă nu vor mai avea probleme.

„Mă preocupă foarte tare și empatizez cu bucureștenii care au această problemă. În primul rând trebuie să ne uităm la sursă, iar sursa a fost lipsa investițiilor în această rețea au lipsit vreme de 10 ani. Am prezentat sumele plătite de PMB în ultimii 10 ani pe termie și lipsesc 2,5 miliarde de lei care ar fi trebuit să fie plătiți. Dacă se plăteau, s-ar fi făcut la prețurile de atunci 500 din cei 1000 de kiloemtri. Tot ce putem să facem este să tratăm responsabil problema, să nu mai acumulăm datorii. În 15 ani vrem să comasăm TermoEnergetica cu ELCEN, și să iasă ELCEN din insolvență. (…) Avarii au fost și vor mai fi. Dar iarna asta o să fie mai bine decât iarna trecută”, a conchis edilul.

Luna trecută, Dan a declarat că problemele în ceea ce privește furnizarea apei calde în București nu vor dispărea complet, dar se vor reduce.

Potrivit edilului, anul acesta vor fi înlocuiți mai mulți kilometri de conducte față de anii anteriori.

El a informat că în această iarnă, pentru a ameliora problemele din zona de nord a Capitalei, autoritățile vor monta o centrală provizorie în zona Titan, pe locul fostului CET Titan, urmând ca, pe viitor, acolo să fie instalată o centrală definitivă.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și