Prima pagină » Actualitate » Nicușor Dan, din înfrângere în înfrângere. Pierde procesul 25 din seria „Autorizații construire S2”. Avocat: „E ADVERSAR al proprietății private”

Nicușor Dan, din înfrângere în înfrângere. Pierde procesul 25 din seria „Autorizații construire S2”. Avocat: „E ADVERSAR al proprietății private”

Nicușor Dan, din înfrângere în înfrângere. Pierde procesul 25 din seria „Autorizații construire S2”. Avocat: „E ADVERSAR al proprietății private”

Magistrații de la Tribunalul București au analizat un nou dosar din speța „Anulare autorizații de construire Sector 2”, în care primarul general Nicușor Dan a declanșat, de mai mult timp, un adevărat asediu asupra primarului Radu Mihaiu, atacând în instanță autorizații de construire emise de acesta. Ca și în precedentele 24 de cazuri, Nicușor Dan pierde în primă instanță, pentru că nu are calitate procesuală activă.

Potrivit legii, primarul general al Capitalei nu poate ataca autorizațiile de construire emise de primarii de sectoare, doar prefectul Capitalei având o astfel de atribuție, la sesizarea Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC).

Dar Nicușor Dan a declanșat, în pofida acestei reguli extrem de clare, „războiul” cu primarul Sectorului 2, numai că judecătorii îi transmit, de fiecare dată, că nu are calitate procesuală activă, motiv pentru care solicitarea sa este respinsă.

  • Primarul general al Capitalei este acuzat, la nivel urbanistic, că eliberează certificate de urbanism, spre exemplu, numai atunci când interesul său electoral o cere. (informații punctuale AICI)
  • Blocajul urbanistic în care se află Capitala, în contextul celor 4 ani de mandat al lui Nicușor Dan, costă Bucureștiul milioane de euro! (mai multe informații AICI)

Nicușor Dan a atacat chiar și Parlamentul României, în cazul „spațiilor verzi”, considerând că parlamentarii, prin introducerea unui alineat în lege, au dat dovadă de meschinărie. (detalii AICI)

„Obligă reclamanţii, în solidar, să plătească pârâtei suma de 13.000 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată”

În data de 21 mai 2024, magistrații de la Tribunalul București îi administrează încă o înfrângere lui Nicușor Dan, cea de-a 25-a. Motivul este același – primarul general al Capitalei nu are calitate procesuală activă în acest litigiu.

Această nouă înfrângere în instanță – edilul poate face recurs – înseamnă, însă, și cheltuieli de judecată care vor fi plătite tot din bugetul public, respectiv încă 13.000 de lei.

„Tip soluție: Respinge cererea. Soluția pe scurt: Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamanţilor, invocată de pârâţi. Respinge integral cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţii MUNICIPIUL BUCUREŞTI şi PRIMARUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI, în contradictoriu cu pârâţii SECTORUL 2 BUCUREŞTI, PRIMARUL SECTORULUI 2 BUCUREŞTI şi PFA ALI ATTAR IBRAHIM, ca fiind introdusă de persoane fără calitate procesuală activă.

Obligă reclamanţii, în solidar, să plătească pârâtei PFA ALI ATTAR IBRAHIM suma de 13.000 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat, redus din oficiu.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cerere de recurs se va depune la Tribunalul Bucureşti-Secţia a II-a de Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată azi, 21.05.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei. Document: Hotarâre  3196/2024 – 21.05.2024”, au decis judecătorii de la Tribunalul București.

Avocatul Radu Dinulescu: „Primarul general are o adversitate aproape naturală împotriva proprietății private”

Avocatul Radu Dinulescu a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, că încă din vara anului 2023 a anticipat că Nicușor Dan va pierde toate procesele din această „saga” judiciară, tocmai pentru nu are calitate procesuală activă.

Această nouă înfrângere în instanță reprezintă o altă bilă neagră la piciorul lui Nicușor Dan, dar și cheltuieli suplimentare – cheltuieli de judecată – care trebuie plătite, firește, din bugetul public.

Mi-am adus aminte de declarația vestită în epocă, din 1994, dacă nu mă înșel, a lui Ion Iliescu, care a declarat – într-o vizită de lucru, pe undeva, prin Cluj – că proprietatea privată este un moft.

Declarația ne-a pus într-o situație cu totul specială și față de Uniunea Europeană, unde noi doream să aderăm, și față de statele civilizate, care au criticat la data respectivă conducerea politică a statului român pentru o asemenea declarație criptocomunistă.

Primarul general al Capitalei are o adversitate aproape naturală împotriva proprietății private, prin ceea ce face în calitate de edil.

Atacă autorizațiile emise de primarul Sectorului 2, unde vedem că instanța îi spune, categoric, că nu are calitate procesuală activă, ceea ce am declarat încă din vara anului trecut”, a declarat avocatul Radu Dinulescu.

„Bucureștenii au votat un om care nu are calitățile, abilitățile, cunoștințele și profesionalismul necesar pentru a ocupa o asemenea funcție”

Avocatul Radu Dinulescu și-a exprimat, de altfel, și teama că Nicușor Dan ar putea avea în „vizor” chiar și funcții mai înalte în statul român, ceea ce ar duce la situații absolut alarmante.

Încă din luna august a anului trecut, când a început această cavalcadă judiciară, mi-am exprimat opinia cu privire la faptul că primarul general Nicușor Dan nu are calitate procesuală activă în asemenea tip de dosare, că nu are interes cu privire la această chestiune și la anularea autorizațiilor de construire emise de primarii de sectoare și, mai ales, acum 4 ani am spus că acest domn – Nicușor Dan – nu are calitatea necesară pentru a fi primar general.

Totul decurge din această chestiune, și anume că bucureștenii, unii dintre ei, au votat un om care nu are calitățile, abilitățile, cunoștințele și profesionalismul necesar pentru a ocupa o asemenea funcție.

În aceste condiții, avem ceea ce am preconizat încă de acum 4 ani. O instituție a primarului general, o autoritate  executivă beligerantă, care se ocupă de blocarea oricărei investiții în oraș, avem un primar general care nu înțelege ce înseamnă celelalte servicii publice ale municipalității, neocupându-se de niciunul dintre ele.

Frica mea este că dacă acest om nu va fi eliminat prin vot din zona de decizie în care s-a urcat și, eventual, va ajunge vreodată în țara asta ministru, premier sau președinte, putem avea o contestare din partea României, în instanțele internaționale, a tratatelor la care România este parte, a eventualului tratat european, a tuturor actelor de drept public internațional pe care le-a semnat România”, a mai spus avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.

Codul administrativ, prevederi clare și fără echivoc

Potrivit Codului administrativ, primarul general al Capitalei nu poate prelua și atribuțiile prefectului Capitalei în ceea ce privește verificarea legalității unor autorizații de construire, iar magistrații îi reamintesc lui Nicușor Dan că nu poate avea calitate procesuală activă în astfel de procese unde cere anularea autorizațiilor de construire emise de primarii de sector.

  • Art. 249, alin. 4: „Prefectul asigură verificarea legalității actelor administrative ale autorităților administrației publice locale și poate ataca în fața instanței de contencios administrativ actele acestora pe care le considera ilegale”;
  • Art. 252, alin. 1 lit. c: „Prefectul îndeplinește următoarele categorii de atribuții: (…) atribuții privind verificarea legalității actelor administrative ale autorităților administrației publice locale și atacarea actelor administrative ale acestor autorități pe care le consideră ilegale”;
  • Art. 255: „Atribuții privind verificarea legalității – Prefectul verifică legalitatea actelor administrative ale consiliului județean, ale consiliului local și ale primarului. Prefectul poate ataca actele autorităților prevăzute la alin. (1) pe care le consideră ilegale, în fața instanței competenteîn condițiile legii contenciosului administrativ”.

Cronologia înfrângerilor suferite de primarul general al Capitalei în „războiul” cu primarul Sectorului 2

Gândul prezintă, cronologic, lista proceselor pierdute, până acum, de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, în speța „Autorizații de construire Sector 2”.

Cum atacarea în instanță a autorizațiilor de construire emise de primarii de sectoare nu intră în sfera atribuțiilor primarului general, nicușor Dan nu a reușit să bifeze nicio victorie din momentul în care a atacat în instanță aceste autorizații de construire emise de Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2 al Capitalei.

  • Nicușor Dan a „bifat” deja prima înfrângere în această serie de procese la începutul lunii decembrie a anului 2023. (mai multe informații AICI)
  • Apoi, la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, primarul general al Capitalei a pierdut al doilea proces în care cerea – fără a avea această atribuție în fișa de post – anularea unei autorizații de construire care a fost emisă de primarul Sectorului 2 al Capitalei. (detalii exclusive AICI)
  • În 2024, la jumătatea lunii ianuarie, „scorul” devine 3:0, iar Nicușor Dan pierde cel de-al treilea proces. (informații detaliate AICI)
  • În data de 25 ianuarie 2024, seria înfrângerilor pe care Tribunalul București le administrează lui Nicușor Dan a continuat, acesta pierzând și cel de-al patrulea proces. (alte informații punctuale AICI)
  • Înfrângerea cu nr. 5 a primarului general al Capitalei a survenit în data de 26 ianuarie 2024. (detalii în exclusivitate AICI)
  • Nu a trecut mult timp și Nicușor Dan a pierdut și al șaselea proces, în data de 31 ianuarie 2024, după ce magistrații de la Tribunalul București i-au „reamintit” că demersul său în instanță este unul absurd. (toate informațiile AICI)
  • În data de 7 februarie, seria înfrângerilor pe care Tribunalul București i le administrează primarului general al Capitalei a continuat, iar Nicușor Dan a pierdut și procesul numărul 7. (detalii AICI)
  • În data de 19 februarie 2024, Nicușor Dan a pierdut două procese într-o singură zi, numărul înfrângerilor ajungând la 9. (informații punctuale AICI)
  • 27 februarie 2024 – magistrații de la Tribunalul București îi mai administrează încă două înfrângeri lui Nicușor Dan, astfel că edilul pierde și procesele numerele 10 și 11. (detalii AICI)
  • 3 martie 2024 – Nicușor Dan pierde și procesul nr. 12 (toate informațiile AICI)
  • În data de 14 martie 2024, Nicușor Dan bifează încă două înfrângeri – procesele cu nr. 13 și 14. (detalii AICI)
  • În data de 8 aprilie 2024, magistrații de la Tribunalul București i-au administrat primarului general cea de-a 15-a înfrângere (alte informații punctuale AICI)
  • 9 mai 2025 – Nicușor Dan pierde și al 16-lea proces din această adevărată saga juridică (toate detaliile AICI). Nicușor Dan a mai pierdut 2 procese – 17 + 18 (informații punctuale AICI) -, la care se adaugă alte 6 în care a fost înfrânt, tot în aceeași speță, iar cifra totală a litigiilor pierdute de primarul general al Capitalei ajunge la 24!

CITEȘTE ȘI:

Stradă de EV MEDIU în Bucureștiul administrat de Nicușor Dan. „Edilul stă până la 8 ore în instanță, 3 zile pe săptămână, nu dezvoltă infrastructura”

Nicușor Dan, un FALS apărător al spațiilor verzi? „A promovat o reală confuzie! Încearcă, disperat, să mascheze neputința administrației sale”

Nicușor Dan ATACĂ Parlamentul în problema spațiilor verzi: „Acțiune meschină şi nocivă” / Avocat: „E NEOMARXIST, încalcă dreptul la proprietate”

Nicușor Dan a BLOCAT Capitala la nivelul urbanismului, dar dă vina pe „moștenirea” Gabrielei Firea. Cifrele seci îl contrazic – ANALIZĂ COMPARATIVĂ

Jocuri pentru SPĂLAREA imaginii lui Nicușor Dan? Cine se află în spatele anunțatei dezbateri unde sunt invitați cei 4 favoriți ai cursei pentru PMB

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și