Nicușor Dan a explicat, vineri, de ce a propus creșterea prețului la gigacalorie de la 164 de lei la 280 de lei, de la 1 decembrie.
„Înainte de ordinea de zi, vă explic stadiul prețului la gigacalorie. Propunerea pe care am făcut-o de la 1 decembrie, prețul pe gigacalorie să fie 280 de lei cu tot cu TVA, a rezultat dintr-o discuție cu consilierii din majoritate, îmbrățișată de PNL și PMP, nu şi de către USR, iar PSD s-a pronunţat public împotriva măririi tarifelor. Până la o nouă hotărâre de Consiliu General, care să stabilească tarifele pentru populaţie, bucureştenii vor plăti cât plătesc din 2011, adică 164 de lei pe gigacalorie (…)
Propunerea se bazează pe o evaluare a creșterii de preț (…)
Acest tarif de 164 de lei nu s-a mai mărit din anul 2011. Ne-am uitat și la prețurile gigacaloriei din orașele din țară. Acolo erau între 200 și 280 pe gigacalorie”, a anunțat, vineri, Nicușor Dan, înainte de începerea ședinței CGMB.
Edilul a mai precizat că încă așteaptă sprijin de la Guvernul României pentru subvenția la căldură.
„Am solicitat sprijinul financiar de la Guvern și sunt optimist, consider că este rezonabil să existe o contribuție echilibrată din partea tuturor. Diferența de preț este de 320 de milioane de lei pe an, o sumă importantă, sumă care poate fi utilă pentru multe proiecte”, a mai precizat Nicușor Dan.
Vineri au fost convocate două ședințe ale Consiliului General al Municipiului București, una ordinară, convocată de primarul general Nicușor Dan, iar cealaltă extraordinară, la cererea consilierilor PSD. Proiectul privind creșterea prețului la gigacalorie încă nu a fost introdus pe ordinea de zi, urmând ca grupurile de consilieri să negocieze în continuare pe creșterea acestui tarif.
Printre proiectele care figurează pe ordinea de zi a ședinței ordinare se numără „modernizarea sistemului de iluminat public pe 15 artere din Capitală”.
Primăria vrea astfel să implementeze sistemul de iluminat cu tehnologie LED pe următoarele artere: Drumul Taberei, Braşov, Virtuţii, Crângaşi, Turda, Averescu, Mărăşti, Sibiu, Drumul Sării, 1 Mai, Camil Ressu, Theodor Pallady, Ion Mihalache, Calea Griviţei şi bd. Bucureştii Noi. Valoarea totală a proiectului este de 30 de milioane de lei.
Municipiul Bucureşti va avea o contribuţie proprie totală de 5 milioane de lei, reprezentând cofinanţarea proiectului.
Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare figurează mai multe proiecte administrative ale sectoarelor 4 și 6.