Nicușor Dan, candidat la alegerile prezidențiale, îl consideră pe președintele Klaus Iohannis responsabil pentru anularea scrutinului de anul trecut, acuzându-l că nu a prevenit o situație gravă în care un candidat, Călin Georgescu a fost favorizat în urma unor „ingerințe” ale unui „actor statal și non-statal”.
Într-un interviu la Digi24, Nicușor Dan a declarat că președintele României, prin atribuțiile sale și informațiile primite de la instituțiile statului, trebuia să prevină această criză electorală în care se află România, după anularea primului tur al alegerilor prezidențiale, o premieră în istoria recentă a țării noastre.
„Preşedintele statului, în urma informaţiilor care să vină de la servicii, de la Autoritatea Electorală Permanentă, de la parchet şi, eventual, de la ANAF, dacă sunt chestiuni financiare pe care celelalte nu pot să le… Klaus Iohannis este responsabil pentru acest eşec, faptul că am ajuns să anulăm alegerile şi lucrurile nu au fost prevenite, pentru că el, de fapt, este… Baza rolului său din CSAT, cumva coordonează serviciile de informaţii şi acolo au fost lucrurile cele mai grele”, a declarat Nicușor Dan.
Potrivit acestuia, sistemul coordonat de Iohannis nu a reușit să împiedice „un fapt extrem de grav, ca nişte alegeri să fie anulate pentru că un candidat a fost favorizat”.
Mai mult, primarul Capitalei a criticat lipsa unei explicații oficiale în acest caz: „Vina s-a prelungit prin faptul că această explicaţie întârzie de, iată, o lună şi jumătate”.
Nicuşor Dan susține că anularea alegerilor și scandalul generat au avut un impact negativ asupra Partidului Național Liberal și a fostului premier Nicolae Ciucă.
„România a evaluat mandatele lui Klaus Iohannis, iar în urma acestei evaluări alegătorii l-au penalizat, indirect penalizând PNL-ul şi pe domnul Ciucă la alegerile din noiembrie”, a afirmat edilul Capitalei.
Nicușor Dan consideră că modul în care președintele va gestiona situația va influența definitiv imaginea sa publică după finalizarea mandatului.
„Modul în care (Klaus Iohannis) va rezolva această criză generată de anularea alegerilor va fi definitor pentru modul în care lumea îl va percepe după terminarea mandatului”, a explicat candidatul la prezidențiale.
Totodată, edilul l-a acuzat pe Iohannis de o lipsă de reacție în această perioadă de criză, deși a recunoscut că intervențiile sale publice au fost „pertinente” atunci când au avut loc.
Printr-o decizie fără precedent pentru ultimele trei decenii, Curtea Constituțională de la București a anulat pe 6 decembrie 2024 primul tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat în 24 noiembrie 2024. Aproximativ 9,5 milioane de români s-au prezentat atunci la vot.
În baza unor documente desecretizate de CSAT, primite de la serviciile de informații românești, judecătorii CCR au invocat neregularități semnificative care au afectat integritatea procesului electoral și au manipulat voturile prin intermediul rețelelor sociale.
„Procesul electoral a fost viciat pe toată durata desfășurării lui”, se arată în motivarea deciziei.
De asemenea, au fost înregistrate multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale, a mai spus CCR. Acestea au distorsionat caracterul liber și corect al votului exprimat de cetățeni și egalitatea de șanse a competitorilor electorali, au afectat caracterul transparent și echitabil al campaniei electorale și au nesocotit reglementările legale referitoare la finanțarea acesteia.
Curtea Constituțională a ajuns la concluzia că „au fost utilizate netransparent și încălcată legislația electorală a tehnologiilor digitale și a inteligenței artificiale în desfășurarea campaniei electorale și au fost folosite surse nedeclarate de finanțare a campaniei electorale, inclusiv online”.