Prima pagină » Actualitate » BREAKING NEWS. Nicușor Dan ”dinamitează” dezvoltarea Capitalei! Primarul General propune suspendarea a 5 P.U.Z.-uri de sector, trecând peste comisiile de urbanism! Bucureștiul se află în pragul blocajului: ”Este un sabotaj!” (DECLARAȚII EXCLUSIVE)

BREAKING NEWS. Nicușor Dan ”dinamitează” dezvoltarea Capitalei! Primarul General propune suspendarea a 5 P.U.Z.-uri de sector, trecând peste comisiile de urbanism! Bucureștiul se află în pragul blocajului: ”Este un sabotaj!” (DECLARAȚII EXCLUSIVE)

BREAKING NEWS. Nicușor Dan ”dinamitează” dezvoltarea Capitalei! Primarul General propune suspendarea a 5 P.U.Z.-uri de sector, trecând peste comisiile de urbanism! Bucureștiul se află în pragul blocajului: ”Este un sabotaj!” (DECLARAȚII EXCLUSIVE)

Situație alarmantă la Primăria Municipiului București, acolo unde Nicușor Dan este pregătit să ia o decizie cu efecte negative indiscutabile pe termen lung în ceea ce privește dezvoltarea Capitalei. Primarul General a ”strecurat” pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului București (CGMB) – aflându-se în postura de inițiator – 5 proiecte de suspendare a Planurilor Urbanistice Zonale de la Sectoarele 2, 3, 4 5 și 6 ale Capitalei. Ceea ce – consideră specialiștii – ar însemna un DEZASTRU pentru Capitală.

Potrivit surselor GÂNDUL.RO, Nicușor Dan a luat totul ”pe cont propriu”, fără să se sfătuiască înainte cel puțin cu reprezentanții PNL sau PMP din Consiliu, până și aceștia fiind luați prin surprindere de punctele introduse pe ordinea de zi.

”Nicușor Dan, fără să aibă o discuție cu toți reprezentanții Consiliului General – nici măcar șefii PNL sau PMP de pe București nu știau că urmează a fi introduse aceste puncte – a pus respectivele proiecte de suspendare a P.U.Z.-urilor din Sectoarele 2, 3, 4, 5, și 6 ale Capitalei pe viitoarea ordine de zi”, transmit sursele GÂNDUL.RO.

Nicușor Dan nu a trecut proiectele prin comisiile de urbanism

Mai mult, transmit aceleași surse GÂNDUL.RO, în exclusivitate, Nicușor Dan – pe lângă faptul că a întreținut misterul în legătură cu aceste proiecte inițiate chiar de el – nici nu a trecut proiectele prin comisiile de urbanism.

”Nicușor Dan nu a trecut proiectele, cum era firesc, prin comisiile de urbanism. În astfel de condiții, totul este ilegal și, mai mult, o adevărată demență. Sunt zeci de mii de certificate de urbanism și autorizații de construcție emise. Oamenii au investit bani, au achitat – pentru a obține autorizațiile – taxe de milioane de euro primăriilor, iar acum se vor trezi cu toate actele suspendate. Așa ceva este nemaivăzut, iar urmarea va fi o blocare a Capitalei”, avertizează sursele GÂNDUL.RO.

Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei: ”Astfel de proiecte mi se par absolut aberante și reprezintă un sabotaj la adresa Capitalei”

Contactat de GÂNDUL.RO, Ștefan Dumitrașcu – fostul arhitect-șef al Capitalei – declară, ÎN EXCLUSIVITATE, că toată această situație controversată și toate aceste proiecte de suspendare a P.U.Z.-urilor de sector pe care le inițiază Nicușor Dan sunt ”absolut aberante” și, practic, reprezintă ”un sabotaj la adresa Capitalei”.

”De acum aproape 21 de ani, Bucureștiul nu a avut – în afara Planului Urbanistic General (P.U.G.) – niciun fel de reglementare coerentă pentru toate cele 6 sectoare care să permită autorizarea directă, fără proceduri birocratice, administrative sau voturi inutile în consiliile locale sau în Consiliul General. Acum aproximativ 3 ani de zile, când am plecat la Primăria Capitalei București, ca arhitect-șef al municipalității, acesta a fost scopul activității mele, în principal, de impulsionare, avizare și promovare către Consiliul General al Municipiului București a documentațiilor P.U.Z. de dimensiunea unui sector, întocmite de profesioniști – Universitatea de Arhitectură sau societăți de specialitate cu zeci de arhitecți și urbaniști -, cu câte 38 de avize pentru fiecare documentație, de la toate instituțiile statului, deci avizare și promovare către Consiliul General al Municipiului București într-un vot a acestor reglementări care să permită accesul facil al investițiilor, atât publice, cât și private, pe întreg teritoriul Municipiului București, mai puțin zonele protejate, acestea fiind într-o situație specială, fiind în competența de autorizare a municipalității.”

”Reglementările pe care le prevăd aceste P.U.Z.-uri sunt unele ferme, nu sunt perfecte, dar – față de o documentație care a fost întocmită acum mai bine de 21 de ani și în condițiile dezvoltării actuale a Capitalei – sunt o chestiune fără de care nu se poate imagina vreo dezvoltare sau vreo devenire a teritoriului bucureștean. Și asta nu numai în ceea ce privește construcțiile, dar și în ceea ce privește infrastructura, atât edilitară, cât și stradală, ținând cont, evident, de spațiul verde, de reducerea poluării, de încadrarea în toate reglementările impuse de Uniunea Europeană astăzi, pe bună dreptate”, spune arhitectul Ștefan Dumitrașcu.

”Proiectele de hotărâre de suspendare – pentru 2 ani de zile – a unor reglementări în baza cărora deja se lucrează pe întreg teritoriul Municipiului București mi se par absolut aberante și reprezintă un sabotaj la adresa Capitalei.

Nu putem să radem cu rindeaua reglementări care au fost aprobate legal, în plenul Consiliului General”

Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei

”Este inadmisibil să fie radiate toate aceste reglementări numai pentru că un domn – fie el și primar – sau un partid, fie el și USR, are altă concepție”

Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei consideră de-a dreptul inadmisibil să dorești ”raderea reglementărilor existente” și să nu le înlocuiești cu nimic.

Mai mult, pentru ca totul să fie și mai grav, Ștefan Dumitrașcu spune că Primarul General al Capitalei le-a transmis arhitecților de la Universitatea de Arhitectură că documentația  P.U.G a Capitalei ”nu va primi finanțare anul acesta”.

”În baza acestor reglementări s-au emis autorizații, atât pentru parcuri, spații verzi, stații de metrou sau clădiri de utilitate publică/privată. Nu le putem desființa doar pentru că avem altă concepție de urbanism. De fapt, nici nu știu despre ce altă concepție de urbanism este vorba, pentru că aceste prevederi, înlăturate, nu sunt înlocuite cu absolut nimic. Sunt proiecte plătite, proiectarea a fost plătită de către primăriile de sector – cele care au comandat proiectele respective -, au fost emise sute și mii de autorizații în temeiul lor, ele fiind documentații legale.”

”Este inadmisibil să propui raderea reglementărilor existente, neînlocuirea loc cu nimic, mai mult decât atât vă pot confirma și că am vorbit cu colegii de la Universitatea de Arhitectură ”Ion Mincu” – întocmitorii de P.U.G, cărora primarul general le-a comunicat, toamna trecută, într-o întâlnire, că documentația P.U.G. nu va primi finanțare anul acesta”, dezvăluie fostul arhitect-șef al Capitalei.

Este inadmisibil să fie radiate toate aceste reglementări numai pentru că un domn – fie el și primar – sau un partid, fie el și USR are altă concepție. Mi se pare și ilegal, și imoral. Urbanismul nu este o chestiune cu care să te joci. Din păcate, noi, bucureștenii, am învățat asta pe ”hard way”(n.red. – ”calea grea”), pe vremea comunismului, atunci când buldozerele erau prin mijlocul Bucureștiului, iar coerența dezvoltării era la mâna unui singur om (n.red. – Nicolae Ceaușescu), cu studii de specialitate zero.

Deocamdată, pot să spun că și domnul primar general, împreună cu doamna Roxana Wring (n.red. – fosta șefă a USR București, acuzată de CNSAS că a colaborat cu Securitatea), dovedită, de altfel, ca și colaboratoare a Securității, în ceea ce privește urbanismul și arhitectura au studii zero”

Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei

”În fiecare proiect de hotărâre se menționează faptul că aceste documentații vor duce la densificarea nejustificată a populației orașului București pe kilometru pătrat. Cine are la dispoziție internet și un telefon mobil poate să verifice că Bucureștiul – la mai puțin de 8.000 de locuitori pe kilometru pătrat – este sub jumătate din densitatea capitalelor la care ne raportăm de fiecare dată. Numai Parisul, de exemplu, atunci 21.000 de locuitori pe kilometru pătrat. și nimeni nu se plânge în Paris că se calcă pe capete. Din acest punct de vedere, Bucureștiul este, încă, o zonă semi-rurală cu tot regretul o spun”, încheie Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO.

”În București sunt străzi de pământ care nu vor putea fi asfaltate, rețele care nu vor putea fi executate, stații și magistrale de metrou care nu vor putea fi bugetate dacă aceste hotărâri vor fi prorogate în aplicabilitate și se pune un stop în dezvoltarea Bucureștiului, ceea ce mi se pare de o inconștiență – o spun cu toată probitatea profesională, alături de toți colegii mei – de o gravitate fără margini”

Ștefan Dumitrașcu

5 sectoare ale Capitalei, în pericol de a rămâne fără Plan Urbanistic Zonal

Primarul General al Capitalei – Nicușor Dan – dorește suspendarea a 5 hotărâri emise de Consiliul General al Municipiului București între anii 2018 – 2020. GÂNDUL.RO prezintă, ÎN EXCLUSIVITATE, extrasele din ordinea de zi care vizează proiectele de suspendare a P.U.Z.-urilor de sector.

Proiect de hotărâre privind suspendarea Hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr. 339/2020 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal Sector 2

Inițiator – Primarul General al Municipiului București

Comisii:

  • Comisia de urbanism şi amenajarea teritoriului
  • Comisia Juridică şi de Disciplină

Proiect de hotărâre pentru suspendarea Hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr. 49/31.01.2019 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) Sector 3 și a Hotărârii C.G.M.B. nr. 717/2019 privind rectificarea Hotărârii C.G.M.B. nr. 49/2019

Inițiator – Primarul General al Municipiului București

Comisii:

  • Comisia de urbanism şi amenajarea teritoriului
  • Comisia Juridică şi de Disciplină

Proiect de hotărâre pentru suspendarea Hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr. 443/2018 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal –  Zona de Sud a Sectorului 4

Inițiator – Primarul General al Municipiului București

Comisii:

  • Comisia de urbanism şi amenajarea teritoriului
  • Comisia Juridică şi de Disciplină

Proiect de hotărâre pentru suspendarea Hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr. 242/2020 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal – PUZ Coordonator Sector 5

Inițiator – Primarul General al Municipiului București

Comisii: 

  • Comisia de urbanism şi amenajarea teritoriului
  • Comisia Juridică şi de Disciplină

Proiect de hotărâre pentru suspendarea Hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr. 68/14.02.2020 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) – Modificare și Actualizare PUZ Coordonator Sector 6 și a Hotărârii C.G.M.B. nr. 336/2020 privind rectificarea Hotărârii C.G.M.B. nr. 68/2020

Inițiator – Primarul General al Municipiului București

Comisii:

  • Comisia de urbanism şi amenajarea teritoriului
  • Comisia Juridică şi de Disciplină
Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat ... vezi toate articolele