Nicușor Dan nu renunță și vrea să DEMOLEZE Cathedral Plaza. Primarul general al Capitalei: „Un semn de sănătate a democraţiei noastre”

Nicușor Dan nu renunță și vrea să DEMOLEZE Cathedral Plaza. Primarul general al Capitalei: „Un semn de sănătate a democraţiei noastre”
Publicat: 06/07/2024, 14:35
Actualizat: 06/07/2024, 14:37

În doar câteva săptămâni, Curtea de Apel București (CAB) urmează să dea o decizie definitivă în speța „Cathedral Plaza”, iar Nicușor Dan – primarul general al Capitalei – speră să se ajungă în faza în care clădirea va fi demolată.

Pentru Nicușor Dan, Cathedral Plaza ar fi o „emblemă” a ceea ce numește „corupția imobiliară din București” și vede în demolarea clădirii „un semn de sănătate” al democrației.

Sunt patru litigii importante, două s-au finalizat. Unul a spus că autorizaţia e nelegală – dată de Andrei Chiliman ca primar al Sectorului 1 în 2006. În 2010, Curtea de Apel Suceava a zis că autorizaţia este nelegală, chestiunea asta s-a închis. După care, în 2012-2013, Tribunalul Dâmboviţa a spus că ea trebuie demolată de primarul municipiului, nu de primarul de sector.

Această clădire este emblematică, au fost proteste de sute de mii de oameni în momentul în care s-a făcut, este emblema corupţiei imobiliare din Bucureşti, şi faptul că va putea fi demolată într-o zi va fi un semn de sănătate a democraţiei noastre.

Eu am dat o dispoziţie de demolare. În urma acestei dispoziţii, trebuia să angajăm mai întâi expert, apoi o firmă de construcţii etc.

Dispoziţia pe care eu am dat-o a fost suspendată de către instanţă până la judecarea celuilalt proces care vizează intrarea în legalitate. Să zicem că bunica dumneavoastră are o casă la ţară pe care a construit-o fără autorizaţie acum 60 de ani. Nu înseamnă că trebuie să o demolăm.

Trebuie să ne uităm dacă această construcţie se încadrează în Planul Urbanistic al localităţii şi cele mai multe se încadrează. Proprietarii de la Cathedral Plaza au apelat la acest mecanism al intrării în legalitate.

În opinia mea, total nejustificat. Dar există un litigiu pe acest subiect. Tribunalul Bucureşti a respins intrarea în legalitate şi în câteva săptămâni se va pronunţa Curtea de Apel Bucureşti. În ipoteza în care Curtea de Apel va confirma ceea ce zice Tribunalul, dispoziţia mea va rămâne în picioare şi o să demolăm. Sper să o demolăm”, a explicat Nicuşor Dan la Prima TV, în timpul emisiunii Insider politic.

”Un proces care va intra în istoria Secției Contencios a Tribunalului București”

Până acum, au fost peste 190 de termene în acest proces, iar avocatul Radu Dinulescu a declarat că Secția Contencios a Tribunalului București va intra, probabil, în istorie.

Avocatul Dinulescu a atras atenția asupra unui litigiu care este păstrat „în umbră”, anume cel legat de dispoziția de demolare a Cathedral Plaza, dispoziție emisă de primarul general Nicușor Dan.

Acum 10 ani, noii proprietari ai Millenium Building – ai clădirii Cathedral Plaza – au făcut o acțiune împotriva municipalității pe obligarea de a face, anume obligarea de a emite o autorizație de intrare în legalitate, conform legii. 

Acest litigiu, dacă vă puteți închipui, durează de 10 ani. Pe fond. A avut, până acum, în jur de 190 de termene. E un proces care, probabil, va intra în istoria Secției Contencios a Tribunalului București, din punct de vedere al lungimii sale. În cadrul litigiului, au făcut cerere de intervenție și monseniorul Robu și Arhiepiscopia Romano-Catolică, dar și vestitele ONG-uri despre care vorbeam mai devreme. Pe partea cealaltă fiind primarul general al Capitalei, iar mai nou, de când a preluat mandatul, este Nicușor Dan în această poziție.

Deocamdată, instanța s-a pronunțat cu respingere. Dar vom afla de ce s-a dat respingere după ce se motivează. Evident că titularii acțiunii – compania Millenium – vor face recurs și se va stabili totul la recurs. Deocamdată, Nicușor Dan nu a obținut niciun fel de victorie, nici nu știm de ce s-a respins, dacă respingerea a fost pe motivație de expertiză de structură sau dacă motivația a fost alta. Nu știm…

Dar ce știm cu certitudine este că Nicușor Dan avea, în paralel de acest litigiu, un litigiu de anulare și suspendare a dispoziției de primar pe care, împotriva legii, a dat-o pentru demolarea Cathedral Plaza, adică demolarea unei construcții private, situate pe un teren privat, invocând o hotărâre judecătorească de la Tribunalul Târgoviște, hotărâre care s-a pronunțat între Arhiepiscopie (reclamant) și primarul general al Capitalei (pârât)”, a explicat avocatul Radu Dinulescu. (detalii în exclusivitate AICI)


Citește și:

Nicușor Dan vrea și al treilea mandat la PMB: „Anticipez problemele” / Avocat: „Bucureștiul va fi un oraș MORT, nelocuibil”

BEC: Nicușor Dan a obținut al doilea mandat de primar general al Capitalei cu 47,94% din voturi. Care este situația în CGMB

Un avocat dezvăluie METODA prin care Nicușor Dan TERGIVERSEAZĂ soluționarea litigiilor: „Am cerut să fie amendat pentru abuz de drept procesual”

Fost viceprimar al Capitalei, despre „revoluția TERMOFICĂRII” à la Nicușor Dan: „100 km în patru ani. Câte mandate îți trebuie ca să schimbi tot?”

Varșovia vs. Bucureștiul lui Nicușor Dan | DEZASTRU urbanistic după patru ani de mandat „nicușorist”. Avocat: „Se PLÂNGE non-stop și CERȘEȘTE voturi”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
Ce a pățit Florentina din Iași, după ce s-a cuplat pe Facebook cu un tânăr...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Mario, reacţie halucinantă după ce a ieşit din BAC: 'Am ieşit să beau'. Ce notă...
„Nu mai mâncați pepene verde!” MOTIVELE pentru care este contraindicat, potrivit experților în medicină
Reacţia unui băimărean când a văzut cam cât ar trebui să cheltuiască pe zi la...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
TESTARE pentru șoferii din România. NOILE REGULI se vor aplica în toată țara
Un îndrăgit actor a murit subit la nici 30 de ani. Cauza decesului
Cine ar fi, de fapt, iubita lui Babasha. Artistul nu se mai ascunde: „Fără cuvinte”
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Avioanele hipersonice ar putea fi folosite pentru călătorii spațiale
×