Nicușor Dan anuntă că în cel mult două luni va prezența o analiză juridică a fiecărui PUZ de sector, menţionând că acestea sunt „apogeul golăniei care a dominat urbanismul din Bucureşti”.
Primarul Capitalei spune că Bucureștiul are „câteva șanse de dezvoltare, una dintre acestea fiind metroul de suprafață, așa cum este peste tot în lume”.
„Undeva peste o lună şi jumătate-două o să vedeţi, o să ies în faţa dumneavoastră şi, bineînţeles, a Consiliului General, care a suspendat aceste PUZ-uri, şi o să fac o analiză juridică a fiecăruia dintre PUZ-urile de sector. În ele este apogeul golăniei care a dominat urbanismul din Bucureşti, sunt sute de hectare, în condiţiile în care noi avem probleme uriaşe, severe cu aerul din Bucureşti, cu poluarea, sute de hectare din spaţii verzi deveneau construibile, se construiau blocuri între blocuri, blocuri între case dar, mai mult de atât, se anulau şanse de dezvoltare, pentru că Bucureştiul are câteva şanse de dezvoltare, şansă de dezvoltare este metroul de suprafaţă sau trenul de suprafaţă pe infrastructura CFR, aşa cum vedem peste tot în lume”, a declarat Nicuşor Dan duminică, la emisiunea Insider Politic. El a explicat că, potrivit PUZ-ului, pe linia de cale ferată ar apărea alte blocuri care anulează posibilitatea de dezvoltare a metroului de suprafaţă.
Nicuşor Dan a mai susţinut că în Direcţia de Urbanism din Primăria Generală există angajaţi care au eliberat autorizaţii şi PUZ-uri ilegale.
„Sunt mulţi oameni acolo care au dat de-a lungul timpului autorizaţii şi PUZ-uri ilegale şi care o să părăsească instituţia. (…) Există funcţionari care au colaborat cu această reţea de influenţă (în domeniul proiectelor imobiliare – n.r.) dintotdeauna şi pe care nu trebuie foarte mult ca să-i dai afară, trebuie doar să vezi că au emis nişte autorizaţii ilegale în mod sistematic. Evident, primarul şi arhitectul şef care au condus această structură au fost complici şi cu ei, şi cu cei care au venit la ei”, a afirmat Nicuşor Dan.
Legat de mafia imobiliară, primarul general a arătat că sunt funcţionari care au colaborat cu această reţea.
„Sunt convins că există foarte mulţi oameni care, prin aceste PUZ-uri de sector, au obţinut un folos necuvenit” a adăugat edilul.
Primarul General spune că „există foarte mulţi oameni care prin aceste PUZ-uri de sector au obţinut un folos necuvenit”, aceasta transpunându-se în „zeci, sute sau milioane de euro”.
Edilul a arătat că există în jur de 30-40 de litigii pe care vecinii unor construcţii ilegale le-au deschis în instanţă.
Întrebat dacă suspectează că unii consilieri din Consiliul General al Municipiului Bucureşti au interese în domeniul imobiliarelor, edilul a răspuns: „Nu ştiu, pot să vă spun că în majoritatea USR-PLUS/PNL, 29 din 29 au votat pentru suspendarea PUZ-ului, pentru chestiunea asta am fost extrem de fericit”.
Edilul a fost întrebat ce se întâmplă cu oamenii care au dat avansuri pentru a cumpăra locuinţe a căror construire a fost suspendată odată cu planurile urbanistice zonale de sector, edilul a răspuns că îi sfătuieşte pe cetăţeni „să nu dea avans pentru imobile care nu au o autorizaţie de construire”.