După ce l-a avertizat pe Radu Mihaiu – primarul Sectorului 2 al Capitalei – că îi va verifica autorizațiile de construire emise și va cere în instanță anularea acestora, Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a trecut la fapte și a declanșat un atac juridic fără precedent. Specialiștii în drept au atras atenția că edilul se află într-o eroare colosală, pentru că legea permite doar Prefectului Capitalei să ceară judecătorilor anularea/suspendarea unor autorizații de construire. Degeaba, însă…
Nicușor Dan a transpus în realitate „promisiunea” făcută lui Radu Mihaiu, iar totul s-a transformat într-un serial juridic în care, etapă cu etapă, Nicușor Dan este învins fără drept de apel. Explicația judecătorilor este foarte simplă – Nicușor Dan și Municipiul București nu au calitate procesuală activă într-o astfel de speță.
Edilul a transmis, public, că Primăria Capitalei beneficiază de serviciile a 6 case de avocatură și că are 5.000 de litigii noi pe an, ceea ce se traduce prin cheltuieli uriașe și printr-o „hemoragie” a banului public. Dar Nicușor Dan pare a fi de-a dreptul indiferent și continuă un demers juridic absurd prin care alte planuri urbanistice sunt blocate fără regrete.
Iată și lista proceselor pierdute de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, în speța „Autorizații de construire Sector 2”, cu mențiunea că edilul nu a reușit să bifeze nicio victorie din momentul în care a atacat aceste autorizații în instanță.
Această listă a înfrângerilor lui Nicușor Dan – într-o singură speță! – este departe de a fi încheiată, iar primarul general al Capitalei nu cunoaște gustul vreunei victorii. Dar, așa cum a declarat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul, edilul „atacă obsesivo-compulsiv, toate autorizațiile de construire emise de primarul Sectorului 2, care aparțin persoanelor fizice sau juridice private, încălcând astfel nu doar norme de drept procesual civil, ci chiar dreptul fundamental de proprietate”.
În data de 4 martie 2024, magistrații de la Tribunalul București au analizat o altă solicitare a lui Nicușor Dan, o altă cerere de anulare a uneui autorizații de construire emise de Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2 al Capitalei.
Nicio surpriză, totuși, pentru că unde este lege nu-i tocmeală, iar anularea unor autorizații de construire emise de primarii sectoarelor Capitalei poate fi cerută doar de Prefectul Capitalei, la sesizarea Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC). Nicușor Dan, așa cum Gândul a dezvăluit în repetate rânduri, nu are o astfel de atribuție în fișa de post.
Judecătorii au dat o sentință absolut firească, în condițiile în care primarul general al Capitalei dorește să anuleze autorizații de construire emise de primarul Sectorului 2 al Capitalei fără a avea „calitate procesuală activă”, iar magistrații i-au reamintit, pentru a douăsprezecea oară, acest lucru.
Sentința poate fi atacată cu recurs, probabil că edilul Capitalei va face asta, numai că este doar un demers juridic lipsit de substanță care nu doar că tergiversează punerea în practică a unei autorizații de construire – așa cum s-a întâmplat și în celelalte 11 cazuri – dar are ca rezultat nefast și irosirea banului public, pentru că Nicușor Dan și Municipiul București trebuie să plătească și cheltuieli de judecată. În acest caz este vorba despre 35.700 lei + 3.570 lei, respectiv 39.270 lei!!!
„Tip solutie: Respinge cererea. Soluția pe scurt: Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamanţilor, invocată de pârâţi. Respinge integral cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţii MUNICIPIUL BUCUREŞTI şi PRIMARUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI, în contradictoriu cu pârâţii SECTORUL 2 BUCUREŞTI, PRIMARUL SECTORULUI 2 BUCUREŞTI, ABSOLUTE BUILDING INTEGRATED SRL, Talpău Silviu Florentin, Ardeleanu Paula, Ardeleanu Cristian, Ardeleanu Lucica Mihaela, Fâlfâie-Niculescu Cătălin şi Miulescu-Domăşeanu Ilinca, ca fiind introdusă de persoane fără calitate procesuală activă.
Obligă reclamanţii, în solidar, să plătească pârâtei ABSOLUTE BUILDING INTEGRATED SRL suma de 35.700 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat, respectiv să plătească pârâtului TALPĂU SILVIU FLORENTIN suma de 3.570 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat.
Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cerere de recurs se va depune la Tribunalul Bucureşti-Secţia a II-a de Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată azi, 04.03.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei. Document: Hotarâre – 04.03.2024”, au decis magistrații Tribunalului București.
La solicitarea Gândul, avocatul Radu Dinulescu a comentat, și acum, această decizie a instanței, spunând că Nicușor Dan atacă tot ce se află în „raza sa de acțiune”, fără a-i păsa de cheltuielile de judecată pe care trebuie să le plătească din bugetul local.
Este o „cavalcadă judiciară” declanșată încă din luna august a anului trecut de Nicușor Dan, iar avocatul Radu Dinulescu și-a exprimat și teama că primarul general al Capitalei ar putea viza chiar și funcții mai înalte în statul român, ceea ce ar duce la situații absolut alarmante.
„Încă din luna august a anului trecut, când a început această cavalcadă judiciară, mi-am exprimat oprinia cu privirela faptul că primarul general Nicușor Dan nu are calitate procesuală activă în asemenea tip de dosare, că nu are interes cu privire la această chestiune și la anularea autorizațiilor de construire emise de primarii de sectoare și, mai ales, acum 4 ani am spus că acest domn – Nicușor Dan – nu are calitatea necesară pentru a fi primar general.
Totul decurge din această chestiune, și anume că bucureștenii, unii dintre ei, au votat un om care nu are calitățile, abilitățile, cunoștințele și profesionalismul necesar pentru a ocupa o asemenea funcție.
În aceste condiții, avem, ceea ce am preconizat încă de acum 4 ani. O instituție a primarului general, o autoritate executivă beligerantă, care se ocupă de blocarea oricărei investiții în oraș, avem un primar general care nu înțelege ce Înseamnă celelalte servicii publice ale municipalității, neocupându-se de niciunul dintre ele.
Nicușor Dan este, de fapt, omul care înțelege să stea în instanță de cel puțin două, trei ori pe săptămână, în calitatea lui de primar general fiind, de fapt, unul dintre actorii importanți în Justiție și înțelege să atace actele Consiliului General – actele propriului deliberativ -, înțelege să atace actele administrative primarilor de sectoare, înțelege să atace toate actele administrative emise de administrațiile anterioare.
Frica mea este că dacă acest om nu va fi eliminat prin vot din zona de decizie în care s-a urcat și, eventual, va ajunge vreodată în țara asta ministru, premier sau președinte, putem avea o contestare din partea României, în instanțele internaționale, a tratatelor la care România este parte, a eventualului tratat european, a tuturor actelor de drept public internațional pe care le-a semnat România.
Acest om, acum, atacă tot ce este în raza lui de acțiune, și anume actele administrative la nivel local. Dacă Nicușor Dan ar fi pus într-o funcție mai mare, el ar putea să atace inclusiv actele juridice internaționale la care România este parte. Aceasta este frica mea și sper că bucureștenii vor lua decizia corectă”, a declarat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.
Citește și:
Bucureștenii primesc apă caldă cu țârâita, Nicușor Dan trăiește într-o „TERMOFICARE PARALELĂ”
Nicușor Dan preferă dușurile calde, nu reci, și a scăpat ”porumbelul” la TV: ”Spune-i că-l bag în…”