Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a afirmat, vineri, la ieșirea de la discuția cu premierul Nicolae Ciucă, că una dintre temele întâlnirii a fost subvenția la căldură în această iarnă.
„Discuția a fost că bugetul pe 2022 este în lucru, și discuția a fost care sunt urgențele până la finalul anului 2021 și care este necesarul începând cu 2022. Răspunsul final o să fie, pentru cei ca noi, care au nevoie în special pe anul 2022, va veni prin bugetul de stat”, a declarat Nicușor Dan, citat de Mediafax.
Nicușor Dan a mai spus că există două tarife, cel total, de producție, care va fi văzut până la sfârșitul anului, și va fi până la 13 ianuarie, când are loc scăderea de TVA, aproximativ 980 de lei, iar după scăderea TVA-ului, va fi aproximativ 870 de lei.
În ceea ce privește banii pe care îi plătesc bucureștenii pe căldură, Nicușor Dan a afirmat că până când CGMB nu va modifica hotărârea din 2011, prețul gigacaloriei rămâne nechimbat, respectiv 164 de lei.
Nicușor Dan a explicat, vinerea trecută, de ce a propus creșterea prețului la gigacalorie de la 164 de lei la 280 de lei, de la 1 decembrie.
„Propunerea pe care am făcut-o de la 1 decembrie, prețul pe gigacalorie să fie 280 de lei cu tot cu TVA, a rezultat dintr-o discuție cu consilierii din majoritate, îmbrățișată de PNL și PMP, nu şi de către USR, iar PSD s-a pronunţat public împotriva măririi tarifelor. Până la o nouă hotărâre de Consiliu General, care să stabilească tarifele pentru populaţie, bucureştenii vor plăti cât plătesc din 2011, adică 164 de lei pe gigacalorie (…)
Propunerea se bazează pe o evaluare a creșterii de preț (…)
Acest tarif de 164 de lei nu s-a mai mărit din anul 2011. Ne-am uitat și la prețurile gigacaloriei din orașele din țară. Acolo erau între 200 și 280 pe gigacalorie”, a anunțat, vineri, Nicușor Dan.