Primarul Capitalei, Nicușor Dan, recunoaște cu o lejeritate șocantă faptul că în cazul unui cutremur vom avea „cel puțin la fel de multe victime ca în 1977”. Adică mii de morți. În paralel, edilul ne explică, după aproape patru ani de mandat, că primăria încă este la stadiul de evaluare a clădirilor cu risc seismic, demers care se va termina la sfârșitul (atenție!) anului 2025.
„Sunt consolidate 70, 30 de autoritate și 40 de proprietari. Astea sunt cifrele exacte (din cele peste 8.000 de clădiri cu risc seismic – n.r.). Acum, avem o schimbare de filozofie. Noi, ca administrație, noi, statul roman, am funcționat într-un heirup în problema asta. Și după cum se vede, nu a fost deloc de succes. Și avem o schimbare de filozofie. În sensul că ministerul Dezvoltării a promovat o nouă lege a consolidării, pentru așa-numita evaluare vizuală rapidă. Adică o evaluare preliminară, care durează în medie, pentru o echipă de specialiști, o zi, pentru un imobil”, a declarat Nicușor Dan în cadrul podcast-ului moderat de Cosmin Nedelcu „Micutzu”.
Edilul a explicat apoi că primăria își propune să termine evaluarea clădirilor cu risc seismic tocmai la sfârșitul anului viitor.
„Noi avem în București cam 8 mii de clădiri cu potențial risc seismic. Probabil că din ele o să găsim aproximativ 2.000 care sunt în clasele de risc I și II. Această evaluare a început azi, și ne propunem să o terminăm până la sfârșitul anului 2025, pentru ca în sfârșit să avem o evidență reală pentru ce trebuie să facem, ce trebuie să expertizăm, și care este suma de bani și cantitatea de muncă pe care trebuie să o facem pentru tot orașul”, explică primarul.
Nicușor Dan a fost întrebat ce se întâmplă în cazul unui seism de 7 grade.
„În cazul în care se întâmplă un cutremur peste 7, vom avea, din păcate, cel puțin atâtea victime câte am avut în 1977”, a precizat edilul.