Incompatibilitate, conflict de interese, amenzi plătite din bugetul Municipiului București, cu toate că erau încasate pe „persoană fizică”. Sunt acuzațiile pe care Agenția Națională de Integritate (ANI) i le-a adus lui Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, într-un raport întocmit în luna februarie a anului 2023. Din acel moment, după ce Nicușor Dan a contestat în instanță acest raport, s-a declanșat un „joc pe contre” între edil și ANI, iar magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) au avut misiunea de a tranșa, definitiv, această dispută.
Curtea de Apel București (CAB) i-a dat, parțial, dreptate primarului general. În data de 21 septembrie 2023, instanța a dispus anularea raportului ANI, sub aspectul constatării existenţei stării de incompatibilitate şi conflictului de interese, potrivit Hotărârii 1414/2023.
CAB a anulat în parte raportul de evaluare formulat de ANI, „sub aspectul constatării existentei stării de incompatibilitate și conflictului de interese”. Totuși, CAB a respins cererea primarului general de anulare a raportului trimis la Parchetul General referitoare la abuz în serviciu și folosirea funcției pentru favorizarea altor persoane.
Magistrații au stabilit atunci un nou termen de judecată, pentru data de 22 octombrie 2024.
Marți, 22 octombrie 2024, potrivit surselor Gândul, Nicușor Dan a obținut o victorie foarte importantă, magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiției dându-i dreptate în procesul cu Agenția Națională de Integritate. Decizia ICCJ este definitivă.
„Cu unanimitate:
Cu majoritate: Respinge recursul principal declarat de recurenta-pârâtă Agenţia Naţională de Integritate împotriva Sentinţei civile nr. 1414 din data de 21 septembrie 2023 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a Contencios Administrativ şi Fiscal, ca nefondat.
Cu unanimitate: Respinge recursul incident declarat de recurentul-reclamant Dan Nicuşor Daniel împotriva Sentinţei civile nr. 1414 din data de 21 septembrie 2023 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a Contencios Administrativ şi Fiscal, ca nefondat.
Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, conform art. 402 din Codul de procedură civilă, astăzi, 22 octombrie 2024.
Cu opinia separată a doamnei judecător V. Dumitrache, în sensul admiterii recursului principal declarat de recurenta-pârâtă Agenţia Naţională de Integritate împotriva Sentinţei civile nr. 1414 din data de 21 septembrie 2023 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a Contencios Administrativ şi Fiscal, casării în parte a sentinţei recurate şi respingerii cererii de chemare în judecată formulate iniţial, ca nefondată”, potrivit deciziei magistraților de la ICCJ.
Potrivit ANI, Nicușor Dan a fost în incompatibilitate pentru că, în perioada exercitării mandatului de primar general, a exercitat și alte funcții de conducere în cadrul a patru instituții sau servicii publice, fără mandat de reprezentare, nerespectând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.
”Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Dan Nicușor Daniel a infracțiunii de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul Penal și a infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât:
De asemenea, a fost sesizată și Prefectura Capitalei cu privire la legalitatea exercitării de către primarul general Nicușor Dan a altor patru funcții de conducere în cadrul Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Administrației Străzilor București, ALPAB, Centrului Cultural Expo Arte, fără a avea un mandat de reprezentare.
ANI a sesizat și Curtea de Conturi a României cu privire la legalitatea achitării amenzii contravenționale aplicată lui Nicușor Dan în calitate de persoană fizică, din bugetul Primăriei Municipiului București. (mai multe detalii AICI)
CITEȘTE ȘI: