Nicușor Dan, VICTORIE la ICCJ în procesul cu ANI. Edilul păstrează mandatul după ce fusese acuzat de incompatibilitate și conflict de interese

Publicat: 22 10. 2024, 13:50
Actualizat: 22 10. 2024, 14:20

Incompatibilitate, conflict de interese, amenzi plătite din bugetul Municipiului București, cu toate că erau încasate pe „persoană fizică”. Sunt acuzațiile pe care Agenția Națională de Integritate (ANI) i le-a adus lui Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, într-un raport întocmit în luna februarie a anului 2023. Din acel moment, după ce Nicușor Dan a contestat în instanță acest raport, s-a declanșat un „joc pe contre” între edil și ANI, iar magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) au avut misiunea de a tranșa, definitiv, această dispută.

Curtea de Apel București (CAB) i-a dat, parțial, dreptate primarului general. În data de 21 septembrie 2023, instanța a dispus anularea raportului ANI, sub aspectul constatării existenţei stării de incompatibilitate şi conflictului de interese, potrivit Hotărârii 1414/2023.

CAB a anulat în parte raportul de evaluare formulat de ANI, „sub aspectul constatării existentei stării de incompatibilitate și conflictului de interese”. Totuși, CAB a respins cererea primarului general de anulare a raportului trimis la Parchetul General referitoare la abuz în serviciu și folosirea funcției pentru favorizarea altor persoane.

  • 1 noiembrie 2023 – dosarul „ANI vs. Nicușor Dan” a ajuns pe masa magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție.
  • 23 septembrie 2024 – cu o zi înainte de data stabilită pentru judecarea recursului, ICCJ a admis „declaraţia de abţinere formulată de doamna judecător Păun Luiza Maria de la soluţionarea dosarului nr. 1409/2/2023 aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia contencios administrativ şi fiscal”.
  • Judecătoarea Luiza Păun a fost schimbată din completul care analizează contestația formulată de primarul general Nicușor Dan și s-a stabilit ca judecata să înceapă în 24 septembrie.
  • 24 septembrie 2024 – magistrații de la ÎCCJ au analizat cererea, dar au anunțat că amână pronunțarea până în 8 octombrie.
  • 8 octombrie 2o24 – ICCJ a amânat, din nou, pronunțarea în această speță.

Magistrații au stabilit atunci un nou termen de judecată, pentru data de 22 octombrie 2024.

„Respinge recursul principal declarat de recurenta-pârâtă Agenţia Naţională de Integritate ”

Marți, 22 octombrie 2024, potrivit surselor Gândul, Nicușor Dan a obținut o victorie foarte importantă, magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiției dându-i dreptate în procesul cu Agenția Națională de Integritate. Decizia ICCJ este definitivă.

Cu unanimitate:

  • Respinge cererea de suspendare a judecării cauzei până la soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate de către Curtea Constituţională, ca nefondată.
  • Respinge excepţia lipsei de interes a recursului incident, ca nefondată.

Cu majoritate: Respinge recursul principal declarat de recurenta-pârâtă Agenţia Naţională de Integritate împotriva Sentinţei civile nr. 1414 din data de 21 septembrie 2023 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a Contencios Administrativ şi Fiscal, ca nefondat.

Cu unanimitate: Respinge recursul incident declarat de recurentul-reclamant Dan Nicuşor Daniel împotriva Sentinţei civile nr. 1414 din data de 21 septembrie 2023 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a Contencios Administrativ şi Fiscal, ca nefondat.

Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, conform art. 402 din Codul de procedură civilă, astăzi, 22 octombrie 2024.

Cu opinia separată a doamnei judecător V. Dumitrache, în sensul admiterii recursului principal declarat de recurenta-pârâtă Agenţia Naţională de Integritate împotriva Sentinţei civile nr. 1414 din data de 21 septembrie 2023 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a Contencios Administrativ şi Fiscal, casării în parte a sentinţei recurate şi respingerii cererii de chemare în judecată formulate iniţial, ca nefondată”, potrivit deciziei magistraților de la ICCJ.

ANI: ”Primarul general al Capitalei s-a aflat în conflict de interese administrativ”

Potrivit ANI, Nicușor Dan a fost în incompatibilitate pentru că, în perioada exercitării mandatului de primar general, a exercitat și alte funcții de conducere în cadrul a patru instituții sau servicii publice, fără mandat de reprezentare, nerespectând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

  • Primarul general s-ar fi aflat în conflict de interese administrativ în perioada 7 august – 7 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcției de primar general și a funcției de director general al Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB).
  • Nicușor Daniel Dan a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 lei și ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat. Prin acest demers, bugetul ALPAB a fost suplimentat de la 11.517.000 Lei la 14.517.000 Lei. Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70, art. 71 și art. 76 din Legea nr. 161/2003”, a transmis ANI îprin intermediul unui comunicat de presă.
  • Totodată, ANI a sesizat Parchetul General în cazul lui Nicușor Dan, solicitând să verifice dacă primarul general a comis fapte de abuz în serviciu și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.

”Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Dan Nicușor Daniel a infracțiunii de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul Penal și a infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât:

  • amenda contravențională aplicată de către o instituție publică persoanei fizice Dan Nicușor Daniel a fost achitată de Primăria Municipiului București, iar demersurile de contestare la instanța abilitată au fost efectuate de către Direcția Juridic din cadrul Primăriei Municipiului București pentru Dan Nicușor Daniel atât în calitate de persoana fizică, cât și în calitate de primar general, documentul purtând semnătura olografă a acestuia, distinct pentru ambele calități;
  • în perioada 7 august – 7 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcției de primar general și a funcției de director general al ALPAB, a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 Lei și ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat”, arată ANI.

De asemenea, a fost sesizată și Prefectura Capitalei cu privire la legalitatea exercitării de către primarul general Nicușor Dan a altor patru funcții de conducere în cadrul Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Administrației Străzilor București, ALPAB, Centrului Cultural Expo Arte, fără a avea un mandat de reprezentare.

ANI a sesizat și Curtea de Conturi a României cu privire la legalitatea achitării amenzii contravenționale aplicată lui Nicușor Dan în calitate de persoană fizică, din bugetul Primăriei Municipiului București. (mai multe detalii AICI)


CITEȘTE ȘI:

Când ajunge Nicușor Dan în fața instanței pentru AMENDA de 35 milioane de euro în ”CAZUL IOR”, pentru care a făcut presiuni. ”Asta o să aibă urmări!”

Un avocat dezvăluie METODA prin care Nicușor Dan TERGIVERSEAZĂ soluționarea litigiilor: „Am cerut să fie amendat pentru abuz de drept procesual”

Fost viceprimar al Capitalei, despre „revoluția TERMOFICĂRII” à la Nicușor Dan: „100 km în patru ani. Câte mandate îți trebuie ca să schimbi tot?”

Varșovia vs. Bucureștiul lui Nicușor Dan | DEZASTRU urbanistic după patru ani de mandat „nicușorist”. Avocat: „Se PLÂNGE non-stop și CERȘEȘTE voturi”

Nicușor Dan, pus la colț în CGMB pentru că plătește din bani publici AMENZI primite ca persoană fizică. Avocat: „Minte consilierii și opinia publică”