Războiul din Ucraina a zguduit piețele de cereale și de ulei vegetal, provocând un nou record al prețurilor mondiale la alimente în luna martie, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
Mai exact, prețurile mondiale ale produselor alimentare de bază au înregistrat un salt semnificativ în luna martie, atingând cele mai ridicate niveluri din istorie, în condițiile în care războiul din regiunea Mării Negre a propagat șocurile pe piețele cerealelor de bază și ale uleiurilor vegetale, a anunțat astăzi Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
Indicele FAO al prețurilor la alimente a înregistrat o medie de 159,3 puncte în martie, în creștere cu 12,6% față de februarie, când atinsese deja cel mai ridicat nivel de la crearea sa în 1990. Indicele urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale ale unui coș de produse alimentare de bază comercializate în mod obișnuit. Cel mai recent nivel al indicelui a fost cu 33,6 la sută mai mare decât în martie 2021.
Indicele FAO al prețurilor la cereale a fost cu 17,1 la sută mai mare în martie decât în februarie, determinat de creșterile mari ale prețurilor la grâu și la toate cerealele grosiere, în mare parte ca urmare a războiului din Ucraina.
Reamintim că, în ultimii trei ani, Federația Rusă și Ucraina, împreună, au reprezentat aproximativ 30 la sută și, respectiv, 20 la sută din exporturile mondiale de grâu și porumb. Prețurile mondiale ale grâului au urcat cu 19,7 la sută în cursul lunii, exacerbate de îngrijorările legate de condițiile de recoltă din Statele Unite ale Americii. Între timp, prețurile porumbului au înregistrat o creștere de 19,1 la sută de la o lună la alta, atingând un nivel record, alături de cele ale orzului și sorgului.