Prima pagină » Actualitate » Nivelul de educație financiară din România, CEL MAI MIC din Europa. „Poate să afecteze întreaga viață a unui tânăr și a oricărui om”

Nivelul de educație financiară din România, CEL MAI MIC din Europa. „Poate să afecteze întreaga viață a unui tânăr și a oricărui om”

Nivelul de educație financiară din România, CEL MAI MIC din Europa. „Poate să afecteze întreaga viață a unui tânăr și a oricărui om”
Obiectivul Strategiei este îmbunătățirea nivelului de educație financiară în rândul elevilor și adulților din România. / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

România este pe ultimul loc în Europa la educație financiară, doar 8% din populație neavând probleme de ordin economic. Alarmant este că peste jumătate din populație au dificultăți financiare în viața de zi cu zi, motiv pentru care nu reușește să economisească.

13% dintre români se confruntă cu probleme financiare majore, iar 38% întâmpină dificultăți financiare în viața de zi cu zi, conform studiului Bunăstarea financiară și alfabetizare financiară în România,

„În România suntem în toate topurile pe ultimul loc în educația financiară. Bulgarii sunt înaintea noastră cu 12 puncte procentuale, ceea ce înseamnă că avem mult de tras. Important este ca elevii să-și asigure o cultură financiară bogată, să-și cunoască istoria economiei românești”, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR.

Este important ca educația financiară să fie predată copiilor de la vârste fragede

În contextul în care în România există o slabă alfabetizare financiară, iar necesitatea educației în acest domeniu este tot mai acută, experții financiari spun că indiferent de nivelul veniturilor, fiecare individ ar trebui să încerce să economisească pentru a preîntâmpina situațiile dificile, scrie Antena 3.

Tocmai de aceea, educația financiară ar trebuie să fie materie de studiu încă de la vârste fragede, astfel încât aceasta să își producă efectele pozitive când fiecare dintre absolvenții de liceu sau facultate vor intra în câmpul muncii și vor lua decizii în ceea ce privește gestionarea bugetului, accesarea unui credit și structurarea costurilor acestuia sau decizii despre economisire.

„Faptul de a nu avea o perspectivă asupra nivelului de trai sau a satisfacției bunăstării personale pe termen lung poate să afecteze întreaga viață a unui tânăr și a oricărui om”, a declarat Silvia Bogdan, președinte Școala de Valori.

Vă recomandăm să citiți și:

„Școala de bani” – program de educație financiară în județul Ilfov

VIDEO | Nicu Marcu, președintele ASF: „Tentațiile consumeriste, la care suntem zilnic expuși, ne pot transforma în victime ușoare ale propriilor prejudecăți în materie de educație financiară”

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și