Nivelurile de dioxid de carbon (CO2) au atins cel mai mare raport de poluare din ultimii 3 milioane de ani

Publicat: 12 04. 2021, 10:40
Actualizat: 12 04. 2021, 10:40
Foto: Unsplash.com

În ciuda pandemiei, dioxidul de carbon și metanul „și-au continuat creșterea neîncetată în 2020”.

Nivelurile de dioxid de carbon, cele mai ridicate din ultimii 3 milioane de ani

Nivelurile de dioxid de carbon (CO2) și metan din atmosferă au continuat să crească în 2020, nivelul de CO2 atingând punctul cel mai înalt din ultimii 3,6 milioane de ani, conform calculelor Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice, prezentate de cbsnews.com.

NOAA a raportat că media globală a CO2 atmosferic a atins 412,5 părți pe milion (ppm) în 2020, o creștere de 2,6 ppm față de 2019, a cincea cea mai mare creștere de când au început să măsoare nivelurile de CO2 atmosferice în urmă cu 63 de ani. Creșterea a avut loc în ciuda unei reduceri estimate de 7% a emisiilor globale datorate pandemiei.

Scripps Institution of Oceanography de la UC San Diego a publicat rezultate similare miercuri, spunând că măsurătorile lor au arătat că nivelul de CO2 atmosferic este de 417,4 ppm la stația de monitorizare din Hawaii. Scripps a menționat că acest lucru ridică nivelul de CO2 atmosferic cu 50% mai mare decât erau chiar înainte de revoluția industrială.

Scripps a mai remarcat că respectiva cantitate de CO2 care se acumulează în atmosferă se accelerează. „Au fost necesari peste 200 de ani pentru ca nivelurile să crească cu 25%, dar acum puțin peste 30 de ani mai târziu, nivelurile au o creștere de 50%”, a spus instituția. În cazul în care tendințele actuale vor continua, estimează că nivelurile de CO2 vor fi de două ori mai mari decât nivelurile pre-industriale în aproximativ 55 de ani.

CO2 este considerat un gaz cu efect de seră datorită capacității sale de a prinde căldura. Potrivit unui studiu recent al NASA, gazele cu efect de seră și particulele de poluare suspendate din atmosferă cauzate de arderea combustibililor fosili sunt responsabile pentru majoritatea încălzirii în secolul trecut.

Potrivit NOAA, cantitatea de CO2 din atmosferă este acum similară cu o perioadă în care Pământul era cu aproximativ 7 grade mai fierbinte decât era în perioada pre-industrială, iar nivelul mării era cu aproape 80 de metri mai mare decât în ​​prezent.

La sfârșitul anului trecut, UNEP a publicat un raport care arată că, în timp ce lumea se îndreaptă spre o creștere a temperaturii peste 3 ° C în acest secol – cu mult dincolo de obiectivele de 2 ° C și 1,5 ° C ale Acordului de la Paris din 2015 – o recuperare verde ar putea reduce emisiile estimate pentru următorul deceniu cu până la aproximativ 25%.

Planurile naționale de reducere a emisiilor nu sunt conforme cu Acordul de la Paris

În ciuda acestui raport și a altor care arată necesitatea unei acțiuni climatice ambițioase, un raport  ONU a concluzionat în februarie că planurile naționale de reducere a emisiilor  nu sunt nici pe departe unde trebuie să fie pentru a îndeplini obiectivele Acordului de la Paris.