Noi amenzi pentru șoferii șmecheri în trafic și vitezomani. Cât vor plăti dacă dau flash-uri, șicanează în trafic și fac slalom printre mașini
Polițiștii vor pedepse mai mari pentru șoferii care încalcă legea în trafic. În următoarele luni, agenții de la rutieră vor să înăsprească sancțiunile pentru vitezomani și să introducă noi amenzi pentru șoferii cu comportament agresiv, care nu putea fi sancționat până acum, explică pentru Gândul, Bogdan Ghebaur, purtătorul de cuvânt al Poliției Române.
Flash-uri, slalom printre mașini, dar și șicanele în trafic ar urma să fie sancționate drastic. Șoferii care nu conduc civilizat riscă să fie amendați cu aproape 3.000 lei, dacă Poliția reușește să schimbe Codul Rutier. Astfel, pentru prima dată este introdus termenul de „conducere agresivă”.
Având în vedere evenimentele înregistrate în ultima perioadă și necesitatea sancționării unor astfel de fapte mult mai drastic, ținând totodată cont și de urmările foarte grave pe care aceste abateri în trafic le pot produce, prin proiectul de modificare a legislației rutiere, în primul rând s-a introdus noțiunea de comportament agresiv în conducerea pe drumurile publice, precum și sancțiunea corelativă alocării acestui comportament cu o amendă prevăzută în clasa a 4-a de sancțiuni, de la 1.305 lei până la 2.900 lei”, a declarat pentru Gândul, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).
Ce înseamnă comportament agresiv în trafic
Purtătorul de cuvânt al IGPR a dat și câteva exemple de comportament agresiv în trafic care ar urma să fie sancționate de polițiștii rutieri:
- întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
- pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;
- circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, de natură a intimida conducătorul acestuia;
- folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;
- mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la circulație care merg în spatele acestuia.
„Am avut foarte multe situații de genul înregistrate, comportament agresiv care până în momentul de față nu putea fi sancționat. În astfel de situații, conducătorii auto care adoptă un altfel de comportament pot produce consecințe deosebit de grave, iar prin sancționarea comportamentul respectiv ar putea fi prevenite accidentele”, a explicat acesta.
Șoferii care circulă pe banda de urgență, drastic sancționați
Ghebaur a precizat pentru Gândul că se ia în calcul și majorarea sancțiunilor pentru șoferii care circulă nejustificat pe banda de urgență a autostrăzii.
În prezent, amenda este între 580 și 725 de lei.
„Ceea ce am propus este o sancțiune de la 1.305 lei la 2.900 lei”, a precizat purtătorul de cuvânt al IGPR.
120 de zile fără permis pentru manevre nelegale pe autostradă
În plus, sancțiunea contravențională complementară privind punctele de penalizare (trei puncte de penalizare) se înlocuiește cu suspendarea permisului de conducere timp de 90 de zile.
De asemenea, se introduce sancțiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile pentru executarea pe autostradă a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, cât și de a circula sau de a traversa de pe un sens de circulaţie pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părţi carosabile.
Un nou prag de viteză pentru supendarea cu 120 de zile a permisului
Totodată, va di reglementat un nou prag de viteză, respectiv depăşirea cu peste 70 km/h a limitei legale de viteză.
Șoferii care vor conduce cu peste 70 km/h peste limita legală pe drumul respectiv riscă suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru 120 de zile.
Decizia vine în contextul în care România continuă să fie în topul statelor Uniunii Europene cu cele mai multe vieți pierdute pe șosele.
România, pe ultimul loc în UE la siguranța rutieră
Anul acesta, ziua de 21 noiembrie a fost dedicată comemorării victimelor accidentelor de circulație. România ocupă primele locuri în topurile sumbre ale celor mai frecvente accidente rutiere.
Potrivit estimărilor Comisiei Europene, 18.800 de persoane și-au pierdut viața în urma unui accident rutier în 2020, o scădere anuală fără precedent, de 17%, față de 2019. Aceasta înseamnă că un număr de 4.000 de vieți au fost cruțate pe drumurile din UE în 2020 în comparație cu anul 2019.