EXCLUSIV | Noi dezvăluiri din ”afacerea” de milioane de euro cu produse petroliere ascunse în bazine îngropate în pădurea de lângă mănăstirea Ghighiu. Ce au căutat anchetatorii în curtea milionarului fără chip din Ploiești – VIDEO
O ”afacere” ilegală a adus timp de patru ani milioane de euro în conturile unor persoane care vindeau produse petroliere pentru care nu aveau acte. Anchetatorii de la Poliția Economică Sector 2 au dat de urmele afacerii ilegale a proprietarului depozitului din Prahova după ce în conturile unor firme din Capitală au intrat aproximativ 6 milioane de euro. Extinzând ancheta, polițiștii și Fiscul au descoperit o evaziune fiscală de 2 milioane de euro.
După ce au adunat mai multe probe și aveau informații unde sunt ascunse produsele petroliere, anchetatorii au cerut mandate de percheziție pentru zeci de locații din București și din județele Ilfov, Prahova, Argeș, Iași, Giurgiu și Teleorman.
Principalul loc vizat este un teren ferit de ochii lumii, într-o pădure din spatele mănăstirii Ghighiu, la 10 kilometri de Ploiești. Acolo au găsit anchetatorii și dovada afacerii ilegale. În cinci rezervoare de suprafață, trei bazine subterane de beton și trei autocisterne erau peste 200.000 de litri de combustibil, pentru care nu există documente de proveniență. Tot acolo era și o instalație de prelucrare a reziduurilor petroliere, montată ilegal.
Anchetatorii spun că cei care făceau afaceri ilegale cu petrol luau păcură și o transformau în combustibil, care era vândut unor benzinăriile din zonă sau unor cumpărători de bună-credință, care îl foloseau în procese de ardere.
Pentru că polițiștii bănuiau că o parte din produsele petroliere erau furate dintr-o conductă, au săpat cu un excavator pe terenul depozitului din spatele mănăstirii Ghighiu. După ce au cercetat zona în amănunt, anchetatorii nu au găsit vreo conductă de țiței, au spus, pentru Gândul, surse judiciare.
O echipă de jurnaliști Gândul a fost în localitatea Ghighiu, pe terenul pe care se află în continuare cele cinci rezervoare de suprafață și mai multe autocisterne. Deși informațiile de până la acest moment demonstrează că s-au făcut afaceri ilicite cu petrol, paznicul din zonă susține că acolo nu s-a prelucrat și nu s-a vândut niciodată ilegal petrol.
„E porcărie ce a fost aici. Ce filmați? Nu e, dom’le nimic, omul ăsta le-a cumpărat. Alea sunt goale, dom’le. I-au făcut omului gropi pe aici, că au zis că trăgea o țeavă. Nu făcea nimic. Eu sunt paznic și păzesc astea. Eu am crezut că sunteți oameni așa…eu v-am spus o chestie că nu e nimic din ce s-a spus”, a spus paznicul terenului.
Oamenii care locuiesc în zonă spun că vedeau cisterne care plecau de la acel teren, dar nu știau nici ce afaceri făcea proprietarul și nici ce transportau mașinile.
Pe urmele milioanelor de euro ”scurse” din afacerea ilegală
Polițiștii au stabilit că întreaga afacere s-a bazat pe deja clasica metodă folosită în cazuri de evaziune fiscală, de a folosi mai multe societăți de tip fantomă pentru a acoperi cu acte cantități uriașe de produse petroliere pentru care nu puteau justifica proveniența.
Căutând conturile proprietarului depozitului din Prahova, anchetatorii au descoperit că acesta nu avea nimic pe numele lui, deși prin conturile firmelor fictive implicate în afacerea ilegală cu produse petroliere au trecut în patru ani milioane de euro din afacerile ilegale.
Surse judiciare au declarat, pentru Gândul, că cel care coordona afacerea pare că este sărac lipit, pentru că nu au găsit bani în conturi pe numele lui. În plus, acesta a avut grijă să nu iasă cu nimic în evidență în toți acești ani, nu avea cont de Facebook și nici alte activități în mediul virtual.
Anchetatorii au sperat că găsesc pe terenul unde erau ascunse produsele petroliere și sume mari de bani, însă, după ore de căutări, nu au reușit să găsească o ascunzătoare unde proprietarul depozitului să fi lăsat o parte din câștigurile uriașe din afacerile ilegale.
Cum în cauză sunt mai multe persoane vizate, anchetatorii au pus sechestru pe bunuri ale acestora, până la acoperirea prejudiciului de 10.500.000 de lei estimat că s-ar fi produs prin evaziune fiscală.
Acum, anchetatorii caută în actele contabile și în calculatoarele ridicate la percheziții cum era derulată afacerea, prin câte firme erau trecute produsele petroliere pentru a se ascunde originea lor ilicită și cum au reușit să vândă, cu acte, unor cumpărători de bună-credință, cantități uriașe de produse petroliere.
Cum la percheziții au fost găsiți doar 115.000 de lei, polițiștii urmează să dea de urma banilor ”scurși” din afacerea ilegală cu produse petroliere.
Peste 30 de persoane, inclusiv proprietarul depozitului, au fost duse la audieri în urma perchezițiilor, dar la finalul acestora, doar 7 au fost reținute, procurorii cerând arestarea lor preventivă.