Prima pagină » Actualitate » Noi înștiințări false de înrolare în Armată. MApN: „Cel mai probabil, intenția din spatele acestor acțiuni de manipulare este de inducere a panicii și incertitudinii”

Noi înștiințări false de înrolare în Armată. MApN: „Cel mai probabil, intenția din spatele acestor acțiuni de manipulare este de inducere a panicii și incertitudinii”

Noi înștiințări false de înrolare în Armată. MApN: „Cel mai probabil, intenția din spatele acestor acțiuni de manipulare este de inducere a panicii și incertitudinii”

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a semnalat, joi, două noi tentative de răspândire de documente și informații false în legătură cu așa-zise demersuri ale instituției pentru pregătirea mobilizării rezerviștilor. Este vorba de documente false care au fost distribuite în Cluj-Napoca și Brașov și care sunt verificate de autoritățile judiciare.

„Având în vedere conflictul militar început în statul Ucraina, se solicită prin prezenta obligatorie a numitului (anonimizat) domiciliat în Brașov participarea în stagiul de pregătire profesională a Ministerului Apărării Naționale”, este scris într-un așa-numit „ordin de înrolare în armată”, din partea Bazei militare 99 Deveselu, în caz contrar, adresantul poate face între 4 și 8 ani de închisoare. Un al doilea document solicită unei societăți o listă cu angajații – indiferent dacă au satisfăcut sau nu stagiul militar – pentru întocmirea ordinului de chemare/deplasare la mobilizare sau război.

„Speculații și interpretări care nu au legătură cu realitatea”

Documentele care au fost distribuite în municipiile Cluj-Napoca și Brașov, sunt falsuri și au fost semnalate autorităților judiciare, subliniază reprezentanții MApN.

„Precizăm cât se poate de clar că Ministerul Apărării Naționale nu solicită astfel de date persoanelor fizice sau juridice și nu trimite înștiințări către populație în formele în care sunt redactate aceste false adrese”, a transmis MApN.

„Nu este pentru prima dată când, în contextul generat de conflictul din Ucraina, sunt semnalate știri false și acțiuni de dezinformare pe tema generală a așa-ziselor pregătiri pentru reluarea încorporărilor sau mobilizarea cetățenilor români cu obligații militare. Cel mai probabil, intenția din spatele acestor acțiuni de manipulare este de inducere a panicii și incertitudinii în rândul populației din țara noastră, pe baza unor speculații și interpretări care nu au legătură cu realitatea”, a transmis MApN.

Conform sursei citate, singura situație în care cetăţenii încorporabili sau rezerviştii pot primi ordine de chemare pentru prezentarea la centrele militare este prevăzută de Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, care, la articolul 51, menționează că „centrele militare pot chema recruţii şi militarii rezervişti pentru precizarea unor date în legătură cu situaţia lor militară o dată pe an”.

Conform legii, această procedură nu vizează toți rezerviștii și se desfășoară în fiecare an, fără să aibă legătură cu situația de securitate din Ucraina. Aceste ordine de chemare sunt înmânate, conform prevederilor art. 45, alin. (1) lit. a) din aceeași lege, de către reprezentanții structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne.

„Reiterăm faptul că în România serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin Legea nr. 395 din 16 decembrie 2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat. Executarea serviciului militar redevine obligatorie DOAR în situația decretării stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu (art. 3 din legea menționată)”, a precizat MApN.

Reprezentanții Armatei recomandă cetățenilor care primesc astfel de documente să nu dea curs solicitărilor și să se informeze, după caz, la centrele militare zonale, județene sau de sector pe raza cărora au domiciliul. Datele de contact ale acestor structuri sunt disponibile pe pagina de internet a ministerului.

Pe lângă sesizarea autorităților judiciate, MApN a semnalat public aceste tentative, inclusiv pe platforma InfoRadar, dedicată combaterii dezinformării.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și