Noile marcaje au fost puse în aplicare la intrările în zonele locale, la trecerile de pietoni și la trecerile de cale ferată. Benzile de avertizare sonoră vor marca intrările în localități și responsabilitățile poliției rutiere. De asemenea, vor fi prezent la trecerile de cale ferată și pietoni.
Acest lucru este stipulat în legea care intră în vigoare în această săptămână și are ca scop eforturile autorităților de a reduce numărul accidentelor rutiere.
Dispozitivele de calmare a traficului, cunoscute și sub numele de „dispozitive de calmare a traficului”, vor fi instalate la intrările în localități și la trecerile de pietoni și cale ferată.
Include măsuri de calmare, cum ar fi marcaje rutiere transversale de avertizare și radare care să avertizeze conducătorul auto cu privire la viteza lor, dar fără a fi sancționați, declară Flavius Pavăl, CNAIR.
Măsura are scopul de a descuraja șoferii să accelereze mai mult decât limita de viteză. Majoritatea șoferilor depășesc limita legală de viteză de 70 de km/h pe Drumul Național 1 la intrarea în orașul Otopeni. Marcajele rezonatoare vor emite o vibrație puternică a mașinii pentru a avertiza oamenii care merg prea repede.
În termen de doi ani, CNAIR va aplica marcajele la intrarea în 145 de locații de pe drumurile naționale.
Emil Gîtej, un specialist în circulație rutieră explică faptul că, deși sunt binevenite și oferă un plus de siguranță, este esențial ca cei care folosesc drumul public să înțeleagă ce înseamnă aceste marcaje. Responsabilitatea pentru marcarea drumurilor județene și comunale revine autorităților locale, dar legea nu stabilește un termen limită pentru finalizarea acestora.
Polițiștii rutieri au acum și noi responsabilități. În cazurile în care există victime în accidentele de circulație, agentul este obligat să menționeze în raport „calitatea semnalizării”.