Noi măsuri de relaxare intră în vigoare începând de sâmbătă, odată cu prelungirea stării de alertă
Starea de alertă pe teritoriul României a fost prelungită cu încă 30 de zile, începând cu sâmbătă, 12 iunie. Astfel, o serie de măsuri de relaxare anti-COVID intră în vigoare începând de astăzi.
Guvernul a decis ca evenimentele private să fie organizate în interior cu 200 de persoane, în localităţile cu incidenţă mai mică de 3 la mie şi doar dacă persoanele sunt vaccinate, trecute prin boală sau prezintă un test negativ de coronavirus.
În exterior, aceste persone pot participa la evenimente private până la capacitatea maximă a spaţiului. De asemenea, sunt permise evenimente de campanie electorală, cu participarea a 1.000 de persoane, în aceleaşi condiţii.
Starea de alertă a fost prelungită în România, cu 30 de zile, începând de sâmbătă, de la miezul nopţii. Odată cu noua HG adoptată de Guvern intră în vigoare o serie de relaxări ale măsurilor anti-COVID. Lista completă a măsurilor poate fi accesată AICI.
Nunți și botezuri cu mai mulți participanți, printre măsuri
Totodată, printre măsuri se regăsește și posibilitatea organizării de evenimente private – nunţi, botezuri – în localităţile cu incidenţă mai mică de 3 la mie şi doar dacă persoanele sunt vaccinate, trecute prin boală sau prezintă un test negativ de coronavirus.
În exterior, aceste persoane pot participa la evenimente private până la capacitatea maximă a spaţiului. Evenimentele private de tipul nunţi sau botezuri se pot organiza până la ora 2.00.
La nivelul judeţelor/localităţilor unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori se permit organizarea şi desfăşurarea în aer liber a evenimentelor/întrunirilor în cadrul campaniei electorale aferente alegerilor locale parţiale din data de 27 iunie 2021, cu participarea unui număr de până la 1.000 de persoane, cu asigurarea unei suprafeţe de 2 mp pentru fiecare persoană, precum şi cu purtarea măştii de protecţiei”, se mai arată în Hotărârea de Guvern.
Totodată, „participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Activităţile sunt interzise la nivelul judeţelor/localităţilor unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitor”