Noi REGULI pentru comercianții de fructe și legume din piețe. Inspectorii ANPC au găsit o serie de nereguli

Publicat: 15 05. 2024, 21:50

This browser does not support the video element.

Autoritățile intenționează să implementeze noi reguli pentru comercianții de fructe și legume din piețe. Vânzătorii ar putea fi obligați să pună nu numai prețul, ci și soiul sau proveniența produselor.

După ce au efectuat mai multe controale în piețe, cei de la Protecția Consumatorului solicită noi reguli pentru comercianții de fructe și legume.

Vânzătorii ar putea fi nevoiți să expună la tarabe nu numai prețul sau producătorul, ci și soiul, calitatea, calibrul și alergenii, acolo unde este cazul, așa cum sunt obligate acum supermarket-urile.

Odată cu sezonul fructelor și legumelor de sezon, piețele vin cu o mulțime de produse menite să atragă clienții. Cu toate acestea, comercianții nu oferă toate informațiile necesare, în afară de prețul scris, de obicei, pe o bucată de hârtie.

Autoritățile de la Protecția Consumatorilor au în vedere un ordin pus în dezbatere publică, menit să vină în ajutorul clienților care vor să știe mai multe detalii despre marfa pe care urmează să dea bani.

În urma unui control al inspectorilor ANPC, desfășurat luna trecută, la peste 1000 de comercianți și producători de fructe și legume, doar 30 aveau marfa în regulă. Autoritatea fitosanitară este instituția responsabilă să verifice, printre altele, și marfa care ajunge în piețe, potrivit unui calendar. În jur de 3% dintre producători sunt verificați în piețe. Nu controlează nimeni direcțiile agricole care ar trebui să controleze standardele de calitate, nu vin în supermarket-uri, în schimb, marfa este mai atent verificată.

„Comercianții au condiții stricte în contractele pe care le încheie cu fermieri. Unele magazine au angajat inclusiv ingineri care merg prin solariile fermierilor înainte de recoltare. Dacă analizele sunt conforme, eu pot livra marfa, dacă nu, nu. Adică dacă beneficiarul meu are de suferit din cauza mea, că eu am livrat un produs neconform sau care pune în pericol sănătatea consumatorului. Eu sunt pasibil de niște sancțiuni din partea lui, pentru că el istrică imaginea. Din cauza mea, în jur de 10.000 euro. De marfa care vine din importuri se ocupă autoritatea sanitar-veterinară, care verifică documentația producătorilor și ea, aleator probe.” a declarat unul dintre producători pentru știrile PRO TV.