Noi REGULI pentru proprietarii de apartamente în 2024. Se poate ajunge chiar și la închisoare!

Publicat: 26 06. 2024, 12:15

Noi reguli pentru proprietarii de apartamente începând cu luna iunie 2024. Se poate ajunge chiar și la închisoare!

Potrivit unei noi legi, proprietarii sunt obligați să anunțe Poliția dacă descoperă că în locuințele lor se consumă droguri. Neglijarea acestei obligații poate duce la o pedeapsă de până la 5 ani de închisoare, indiferent dacă proprietatea este închiriată sau locuită de proprietar.

De asemenea, pentru cei care doresc să desfășoare activități economice în apartamentele din blocuri de locuințe, este necesar să obțină acordul scris al vecinilor și al comitetului executiv al asociației de proprietari. Schimbarea destinației locuinței fără a respecta aceste reguli poate atrage amenzi substanțiale și chiar dosare penale, potrivit BZI.ro.

Amenzi uriașe pentru cei care perturbă liniștea publică

De asemenea, activitățile zgomotoase, (ascultatul muzicii la volum ridicat, țipetele, mașina de spălat, aspiratorul) în timpul orelor de liniște vor fi sancționate mai sever. Amenzi considerabile sunt prevăzute pentru cei care perturbă liniștea publică, iar în cazul repetării faptelor într-un interval de 72 de ore, sancțiunile vor fi și mai aspre.

Proprietarii trebuie să obțină autorizații corespunzătoare pentru lucrările de construcții și renovări efectuate în locuințele lor. Lucrările neautorizate atrag amenzi semnificative, începând de la 1.000 de lei și putând ajunge până la 100.000 de lei. Continuarea lucrărilor fără autorizație după amendă poate implica și dosare penale și chiar închisoare.

Amenzi și pentru aruncarea mobilei

Potrivit Legii 17/2023, principala lege referitoare la gestionarea deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare, aduse de OUG 92/2021, lăsarea mobilei la întâmplare pe domeniul public este interzisă. Așadar, mobila veche nu trebuie abandonată în mod neglijent și nici depozitată în afara blocului, în speranța că va fi luată de către altcineva. În caz contrar, fapta este pasibilă de sancțiuni pecuniare între 30.000 și 45.000 de lei și, după caz, se aplică și sancțiunea contravențională suplimentară a confiscării vehiculelor, bunurilor și mijloacelor utilizate în comiterea contravenției privind abandonul/aruncarea/eliminarea deșeurilor în zone neautorizate, incendierea deșeurilor sau îngroparea acestora, după caz, conform avocat.net.

De asemenea, cei care aruncă ilegal deșeuri trebuie să curețe zona și să suporte, pe lângă amenda aplicată, costurile asociate eliminării gunoaielor.

În situația în care cantitatea sau impactul deșeurilor asupra mediului ori asupra vieții, integrității corporale sau sănătății persoanelor nu poate fi neglijată, se poate aplica pedeapsa cu închisoarea de la unu la cinci ani pentru nerespectarea regulilor privind regimul deșeurilor.

Citește și: Amendă de 70.000 de lei primită de un bărbat din Timiș. Motivul pentru care s-a ales cu o asemenea sumă uriașă de plată