Noi soluții pentru FERMIERI. Soiuri de grâu HIBRID adaptate la noua climă. Sunt studiate peste 400 de genotipuri
This browser does not support the video element.
Noi soiuri de grâu hibrid ar putea fi soluția pentru o producție bună și de calitate pe vreme de secetă, chiar pedologică. Specialiștii de la Universitatea de Științe ale Vieții din Iași sugerează că noi soiuri de grâu hibrid ar putea reprezenta o soluție eficientă pentru obținerea unei producții bune și de calitate, chiar și în condiții de secetă severă.
În prezent, aceștia studiază aproximativ 400 de genotipuri de grâu pentru a identifica cele mai potrivite pentru regiunea Moldovei. Fermierii sunt nerăbdători să cultive un grâu adaptat condițiilor meteorologice actuale. Deși în Moldova a plouat atât în luna mai, cât și în luna iunie, cantitățile de apă au fost insuficiente.
Necesitatea unui plan pe termen lung
Situația necesită un plan pe termen lung și un soi de grâu rezistent care să ofere producții mari și de calitate. Universitatea de Științele Vieții din Iași analizează aceste genotipuri direct pe câmp, pe o platformă experimentală, în cadrul unui studiu care durează de 3 ani.
„De-a lungul timpului am identificat câteva care sunt foarte adaptate la condițiile climatice și dau rezultate bune”, spune Tiberiu Sârbu, asisdent de cercetare, Universitatea Științele Vieții din Iași.
Cele aproape 400 de genotipuri de grâu analizate s-au comportat diferit în diverse condiții climatice, iar fermierii sunt dornici să cultive soiuri adaptate pentru a reduce pierderile anuale.
„E foarte bine că suntem pe această platformă și că sunt mai multe soiuri de grâu care s-au cultivat, ca să putem face o diferențiere la fiecare parcelă să vedem care soi de grâu trece mai ușor prin fenomenul de secetă. Noi trebuie să ne adaptăm la condițiile care sunt atât condițiile atmosferice, cât și condițiile de piață și să venim în culturi cu soiuri noi”, a spus fermierul Ion Notingăr.
Cercetarea genotipurilor de grâu
În prezent, în Stațiunea de Cercetare Ezăreni, se află 20 de hectare cultivate cu două soiuri de grâu românești, iar specialiștii estimează o producție de aproximativ 5 tone la hectar, comparativ cu recolta de peste 6 tone la hectar în anii buni.
Pe lângă cercetările de pe câmp, specialiștii lucrează și în laborator, unde efectuează analize genetice pentru a obține rezultate mai rapide și mai precise.
„Este un mediu nutritiv unde avem substanțele de care o sămânță are nevoie să se transforme în plantă. În contextul ameliorării convenționale, obținem un soi de grâu mai bun, ameliorat cam în 15, 12 ani, 15 ani. Prin noile tehnici genomice, putem obține același tip de grâu, același soi de grâu, cam în 3-5 ani”, afirmă prof. univ. Iulian Gabor din cadrul Facultății de Agricultura, Universitatea Științele Vieții din Iași
Avantajele economice ale noilor tehnici
Costul obținerii semințelor de grâu în laborator, folosind noile tehnici genomice, scade de aproximativ șase ori. Acest lucru înseamnă că semințele vor fi mai ieftine pentru fermieri și vor avea o calitate superioară. Astfel, noile soiuri de grâu hibrid ar putea aduce beneficii semnificative atât din punct de vedere economic, cât și al adaptabilității la condițiile climatice actuale.
Sursă video: Euronews
Sursă foto: Shutterstock