Tarifele de referință la polițele RCA, publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), vin cu creșteri pe anumite segmente, față de tarifele de referință la RCA raportate în martie 2021, în funcție de vârsta asiguratului și capacitatea cilindrică a autovehiculului.
Ritmul de creștere al primei brute de referință pentru categoria de vârstă de sub 30 de ani este cuprins între 0,9% și 2,8%, în funcție de capacitatea cilindrică a autovehiculului, în timp ce la restul categoriilor de vârstă se evidențiază și scăderi ale tarifelor.
O persoană cu vârsta de până în 30 de ani, pentru un autovehicul cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.601 cmc și 1.800 cmc, tariful de referință este de 1.495 lei, cu 3,12% mai mult comparativ cu ultima perioadă de raportare a tarifelor de referință RCA din martie 2021.
Aceasta este și cea mai mare creștere observată, dintre toate categoriile de vârstă ale persoanelor și dintre toate tipurile de motoare, consemnează alephnews.ro.
La polul opus, noile tarife de referință la RCA vin și cu scăderi, cele mai mari fiind la categoria de vârstă 51-60 de ani, pentru autovehicule cu capacitate cilindrică de 1.801 cmc-2.000 cmc și 2.001 cmc-2.500 cmc, respectiv o scădere cu 3,4% și 4% a tarifului de referință.
Se ține cont astfel de riscul pe care îl prezintă la volan cei tineri, din cauza experienței reduse.
Tarifele de referință RCA reprezintă însă doar o bază de referință calculată de ASF în urma datelor colectate a evenimentelor din ultimii cinci ani anteriori datei de referință.
Exemplu: Prețul unei polițe RCA poate să varieze de la sub 1.000 de la categoria de vârstă de sub 30 de ani, deși tariful de referință pentru această categorie de vârstă publicată de ASF depășește 1.000 lei și ajunge chiar la 3.000 de lei.