NOPȚI ALBE la Moscova. Palianytsia, drona-rachetă a Ucrainei: „Va obliga Rusia să-și regândească întregul sistem de apărare antiaeriană”

Publicat: 01 09. 2024, 10:00
Actualizat: 01 09. 2024, 10:01

Cu o săptămână în urmă, într-un discurs prin care a fost marcată Ziua Independenței Ucrainei, Volodimir Zelenski a anunțat prima utilizare de către armata ucraineană a Palianytsia, o armă de fabricație internă pe care a numit-o „dronă-rachetă”, împotriva forțelor ruse.

Numele acestei drone-rachetă, care se referă la un tip de pâine ucraineană, este renumit fiindcă poate fi pronunțat doar cu mare dificultate de ruși.

„De-a lungul celor doi ani și jumătate de război la scară largă, Rusia a tras în jur de 10.000 de rachete de diferite tipuri și peste 33.000 de bombe aeriene ghidate în Ucraina”, spunea Volodimir Zelenski, pe 25 august.

„Putem opri atacurile asupra orașelor noastre prin lovirea aeronavelor rusești pe aerodromurile militare ale Rusiei. Pe 24 august, am folosit cu succes noua noastră armă pentru prima dată: Palianytsia, o dronă-rachetă ucraineană cu rază lungă de acțiune, pe care am dezvoltat-o ​​pe plan intern, cu scopul de a distruge potențialul ofensiv al inamicului. Numărul de drone-rachete va crește – la fel ca și dronele noastre cu rază lungă de acțiune, rezultatele fiind vizibile aproape în fiecare zi”, mai spunea Zelenski.

„O nouă metodă de răzbunare împotriva agresorului”

Președintele ucrainean a numit Palianytsia „o nouă metodă de răzbunare împotriva agresorului” și a subliniat că prima sa utilizare s-a încheiat cu o lovitură de succes, notează Novaya Gazeta.

„Am lovit inamicul. Le mulțumesc tuturor celor care au făcut acest lucru posibil: tuturor dezvoltatorilor, producătorilor și războinicilor noștri. Sunt mândru voi. Va fi greu pentru Rusia, va fi greu pentru ei să spună ce i-a lovit și va fi greu să se apere împotriva acestei arme”, a mai spus Volodimir Zelenski în discursul său.

Ministrul ucrainean al industriilor strategice, Oleksandr Kamyshin, a oferit câteva detalii suplimentare despre drona-rachetă Palianytsia și despre prima sa utilizare. Lovitura a fost lansată împotriva unei ținte militare ruse din teritoriul ucrainean ocupat, nu asupra uneia dintre granițele Rusiei.

Drona-rachetă este lansată de pe o platformă terestră, are un motor turboreactor și o rază de acțiune de aproximativ 600–700 de kilometri

Oleksandr Kamyshin a mai spus că arma împărtășește caracteristici atât cu rachetele, cât și cu dronele și, prin urmare, „se potrivește ambelor definiții”, deși nu a specificat care sunt aceste caracteristici.

„Avem drone de luptă, drone pentru ghidarea artileriei și, începând de astăzi, avem o nouă clasă de arme: drone-rachete. O dronă-rachetă este următorul pas în evoluția tehnologiei de apărare ucrainene”, a mai declarat Kamyshin.

Pe 25 august, platforma guvernamentală ucraineană de strângere de fonduri United24 a postat un videoclip care conținea imagini cu Palianytsia. Drona-rachetă este lansată de pe o platformă terestră, are un motor turboreactor și o rază de acțiune de aproximativ 600–700 de kilometri (372–434 mile), ceea ce înseamnă că există aproximativ 20 de aerodromuri militare rusești pe care le-ar putea atinge.

Expertul militar israelian Serhii Auslender a transmis că drona-rachetă are un focos de 50 kg, deși acest lucru nu a fost confirmat în mod independent.

Ucraina nu a făcut publice informații despre sistemul de navigație al armei.

În decembrie 2022, Ucraina a folosit drone de recunoaștere sovietice Tu-141 Strizh reutilizate pentru a ataca o bază aeriană de bombardiere strategice rusești

„Ucraina este o țară dezvoltată, industrializată, cu o istorie bogată în producția de avioane, precum și în producția de rachete și turbine”, a declarat un expert rus în arme, pentru Novaya Gazeta, sub condiția anonimatului.

Zelensky a vorbit despre trei noi dezvoltări în domeniul armelor cu rachete, iar Palianytsia este doar una dintre ele. Inginerii ucraineni au reușit deja să combine o dronă cu o rachet.

  • În decembrie 2022, Ucraina a folosit drone de recunoaștere sovietice Tu-141 Strizh reutilizate pentru a ataca o bază aeriană de bombardiere strategice rusești în orașul Engels, la 600 de kilometri (372 de mile) de granița cu Ucraina.
  • Aceste drone modificate sunt echipate cu motoare cu reacție care le accelerează la viteză supersonică.
  • Ucraina a convertit, de asemenea, rachete de apărare aeriană S-200 și rachete de croazieră antinavă subsonice Neptune pentru lovituri asupra țintelor terestre.

În plus, armata ucraineană a dezvoltat o întreagă linie de drone kamikaze a căror rază de acțiune pare să depășească 2.000 de kilometri (1.242 de mile)”, a declarat expertul.

Motorul turboreactor al lui Palianytsia îi va permite să meargă mult mai repede decât dronele obișnuite, deși probabil că nu va putea sparge bariera sunetului. Cu toate acestea, arma va fi probabil suficient de rapidă pentru a pune provocări pentru sistemul de apărare aeriană deja poros al Rusiei. Racheta de croazieră Kalibr din Rusia este capabilă să călătorească cu până la 800 de kilometri pe oră (aproximativ 500 de mile pe oră); este posibil ca Palianytsia să poată zbura aproape la fel de repede.

Capacitatea Ucrainei de a lovi aerodromurile rusești va determina probabil comandamentul aerospațial al Rusiei să își mute bombardierele Su-34

Dacă Ucraina poate produce Palianytsia în cantități industriale, Rusia va fi nevoită să-și revizuiască întregul sistem de apărare aeriană, a spus expertul.

  • Capacitatea Ucrainei de a lovi aerodromurile rusești va determina probabil comandamentul aerospațial al Rusiei să își mute bombardierele Su-34, pe care le folosește pentru a arunca bombe planante asupra orașelor și țintelor militare ucrainene, mai „adânc” în Rusia.
  • Odată ce aceste avioane au fost mutate semnificativ mai departe de graniță, nu vor mai putea efectua atâtea ieșiri ca acum, deoarece nevoia de combustibil suplimentar le va reduce capacitatea de a transporta bombe.
  • În plus, Palianytsia ar putea neutraliza practic amenințarea elicopterelor de atac rusești, care pur și simplu nu vor putea ajunge în zona frontului de pe aerodromuri îndepărtate.

Toate acestea ar face atacurile Ucrainei asupra infrastructurii energetice și a instalațiilor militare ale Rusiei și mai eficiente.

Dacă mai multe ținte din Rusia sunt atacate de un număr mare de Palianytsia în același timp, aceasta va supraîncărca sistemele de apărare aeriană și va permite unora dintre rachete să-și atingă țintele.

„Datorită simplității sale, acest tip de dispozitiv este ieftin de produs”

Ucraina va lansa producția în masă de Palianytsia ca o modalitate de a ataca teritoriul Rusiei fără a încălca restricțiile cu care se confruntă cu privire la utilizarea armelor furnizate de Occident.

Potrivit expertului, raza de acțiune și viteza noilor arme vor permite Ucrainei să lovească numeroase ținte la scară largă, cum ar fi aerodromuri, centre logistice, depozite de muniție și combustibil și concentrații de soldați și echipamente, printre altele.

În esență, această rachetă constă dintr-un tub cu un motor în coadă, un rezervor pentru combustibil TS-1, aripi, un sistem de control al navigației GPS și un focos care conține câteva sute de kilograme de exploziv.

Datorită simplității sale, acest tip de dispozitiv este ieftin de produs. Bănuiesc că vorbim de 50.000–100.000 de dolari pe unitate, în timp ce rachetele de croazieră vestice costă mai mult de un milion de dolari pe unitate. Palianytsia poate fi lansat de pe orice suprafață plană – de exemplu, un drum.

Între timp, rachetele de croazieră furnizate de partenerii Ucrainei pot fi lansate doar din avioane”,  a mai spus expertul rus.

Foto –  United24


CITEȘTE ȘI:

Afacerea „TurkStream 2”. GAZPROM, exporturile de gaze rusești „camuflate” și încă o „gură de oxigen” pentru războiul lui Putin din Ucraina

Rusia a mai descoperit un „agent străin”. Galina Timchenko – CEO Meduza, trecută pe „LISTA NEAGRĂ” a lui Putin. „Adevărații criminali stau la Kremlin”

Jurnalistul rus Serghei Mihailov, condamnat la 8 ani de închisoare după ce a scris despre MASACRUL de la Bucha: „Putin este criminal de război”

Copilărie în Rusia lui Putin. Tații mor în Ucraina, copii merg în tabere de vară finanțate de stat. „MINI-TANCURI T-34, lecții despre cultura Chinei”

Călătoriile lui Pavel Durov. În ciuda MANIFESTULUI DE ADIO din 2014, fondatorul Telegram a intrat de 50 de ori în Rusia, în perioada 2015 – 2021