Nor de metan deasupra Norvegiei, după exploziile și scurgerile de gaze din Nord Stream

Publicat: 30 09. 2022, 17:26
Sursa FOTO: poland.postsen.com

Oamenii de știință norvegieni anunță că au măsurat cantități mari de metan în aer în urma exploziilor de la gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 din Marea Baltică.

Observatorul NILU de la Birkenes din Agder din sudul Norvegiei a măsurat o creștere de 400 ppb a concentrației de metan marți, 27 septembrie. Creștere de 400 ppb Metanul reprezintă în medie 1.800 ppb din aer în partea inferioară a atmosferei Pământului.

„Aceasta este într-adevăr o cantitate uriașă”, spune specialiștii în climă.

 „Unele calcule preliminare pe care le-am făcut arată că vorbim despre multe mii de tone de metan care au fost eliberate”, a declarat pentru Sciencenorway specialistul în climă Stephen Matthew Platt de la Institutul pentru Climă și Mediu din cadrul Institutului Norvegian de Cercetare a Aerului.

Metanul este un gaz cu efect de seră mult mai puternic decât CO 2

„O mare parte din metan a ajuns în atmosferă. Metanul este un gaz cu efect de seră mult mai puternic decât CO 2 (dioxid de carbon). După CO 2, metanul este gazul cu efect de seră produs de om care contribuie cel mai mult la încălzirea globală. Emisiile de metan din gazoductele din Marea Baltică pot corespunde până la dublul emisiilor totale anuale de metan din întreaga producție de petrol și gaze norvegiene, conform calculelor realizate de NILU. „Și asta s-a întâmplat în doar câteva zile!”, spune Platt.

Emisia de metan din Marea Baltică este atât de mare încât ar putea duce la o creștere măsurabilă a emisiilor totale de metan din întreaga regiune nordică în 2022, avertizează Stephen Matthew Platt.

Specialistul subliniază că această cantitate crescută de metan din aer, în mare parte din sudul Scandinaviei, nu este periculoasă pentru oameni sau animale.

„Metanul este un gaz incolor și inodor. Nu este foarte toxic”, spune acesta. „Norul de gaz care se răspândește acum peste întreaga regiune nordică se va subția treptat”, mai spune Platt. „Nu am făcut niciun calcul care să arate în ce direcție se va mișca în următoarele zile. Dar credem că va fi în curând măsurabil la al doilea observator pe care NILU îl are în Svalbard.”

Act de sabotaj

Cele două gazoducte Nord Stream nu au fost folosite când au fost expuse la ceea ce este cel mai probabil o operațiune de sabotaj în apele suedeze și daneze din largul insulei Bornholm din Marea Baltică. Cu toate acestea, liniile conțineau cantități enorme de gaz natural, în principal gaz metan. Potrivit Agenției Daneze pentru Energie, mai mult de jumătate din gaz s-a scurs miercuri. Dar scurgerea ar putea dura câteva zile. Metanul are un potențial de a contribui la încălzirea globală care este de 80 de ori mai mare decât aceeași cantitate de CO2.