Nostalgicii regimului comunist au spus „PREZENT” lângă mormântul lui Nicolae Ceaușescu: „A dat de muncă la lume”
În fiecare an, în ziua de Crăciun, nostalgicii regimului comunist merg la mormintele cuplului Elena și Nicolae Ceaușescu, cei care au fost condamnați la moarte și executați în data de 25 decembrie 1989, în timpul Revoluției Române.
În alți ani, cei care îl regretă pe Nicolae Ceaușescu erau prezenți în număr mai mare. Anul acesta, însă, potrivit Libertatea, numărul lor a fost redus.
Au trecut 35 de ani de la Revoluția Română, în urma căreia regimul comunist s-a prăbușit. După mai mult de trei decenii, încă sunt oameni care regretă acea perioadă a comunismului, iar Nicolae Ceaușescu este încă lăudat.
„Ceaușescu a dat de muncă la lume!”, a spus unul dintre românii veniți la mormântul dictatorului care a fost condamnat la moarte exact în ziua de Crăciun, în 1989, notează Libertatea.
Vremea a fost potrivnică, dar nostalgicii regimului comunist s-a îmbrăcat corespunzător, cu haine groase și glugi, pentru a se feri de ploaia abundentă. Lângă mormântul lui Nicolae Ceaușescu, oamenii au vorbit despre „cât de bine era atunci”, în „Epoca de Aur”.
Cronologia ultimelor zile din viața soților Ceaușescu
Locul unde soții Ceaușescu au fost arestați, condamnați și executați acum 35 de ani a fost transformat într-un spațiu muzeal, care respectă cu un grad mare de autenticitate atmosfera acelor vremuri, dar care a fost închis din noiembrie 2023, pentru realizarea lucrărilor de restaurare și reamenajare expozițională. Este vorba de Cazarma UM 01417 din Târgoviște, care a devenit ulterior Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, de sub umbrela Consiliului Județean Dâmbovița.
Cazarma UM 01417 din Târgoviște a fost din 22 până în 25 decembrie 1989 unul dintre centrele nevralgice ale Revoluției. Pe fondul stării de spirit revoluționare a populației, a continuării represiunii, a anunțării sinuciderii ministrului Apărării Naționale, generalul Vasile Milea, circa 70-80.000 de bucureșteni au ocupat străzile, în vreme ce mulțimi de manifestanți au protestat în întreaga țară față de regimul comunist.
„La ora 12:06 (în 22 decembrie 1989 – n.r.), cuplul Ceaușescu părăsește sediul Comitetului Central al PCR și ajunge, după un periplu mai lung, la Târgoviște. O oră mai târziu, TVR începe să difuzeze mesaje împotriva regimului și să sprijine forțele îndreptate împotriva dictaturii ceaușiste. În ritm rapid, instituțiile statului trec de partea revoluției. Sunt constituite mai multe structuri de putere și difuzate mai multe programe revoluționare.
- La ora 13:00, Târgoviște începe să se racordeze Revoluției, fiind ocupat, în primă instanță, sediul Comitetului Județean de partid, apoi și celelalte locuri simbol ale puterii comuniste, inclusiv sediile Miliției.
- La ora 13:50, Miliția Județeană Dâmbovița este informată de prezența soților Ceaușescu la Centrul de Protecția a Plantelor de lângă Târgoviște. La ora 14:30, soții Ceaușescu sunt preluați de către un echipaj al Miliției din Târgoviște și transportați în pădurea Rățoaia.
În timp ce la București puterea este asumată de către o organizație ad-hoc care-și va spune Frontul Salvării Naționale (FSN) și de către un for executiv intitulat Consiliul FSN (fiind difuzat și Comunicatul către țară al acestuia care pune accept pe procesul de democratizare, pluripartidism, reforme politice și sociale), condus de Ion Iliescu, iar în țară puterea comunistă este înlăturată. (mai multe informații AICI)
Sursa foto – Libertatea
Citește și: