Nou SCANDAL la Colegiul „Gheorghe Şincai” din Bucureşti. O elevă a fost obligată să dea Bacalaureatul desculță.

Publicat: 28 06. 2023, 18:26
Foto cu caracter ilustrativ/ Sursa: Arhiva Gândul

O elevă de liceu de la Colegiul „Gheorghe Şincai” din Capitală era încălțată cu o pereche de adidași inscripţionaţi în limba engleză când s-a prezentat la Bacalaureat și i s-a cerut să-i dea jos. Este un nou caz șocant la liceul unde se desfășoară în prezent o anchetă după ce comisia de examen a anulat zeci de lucrări la proba de Limba română din cauza unui cuvânt.

Inscripția de pe adidașii cu care era încălțată adolescenta ar fi ridicat suspiciuni comisiei de supraveghere, motiv pentru care tânăra a fost pus să renunțe la încălțări pentru a se încadra rigorilor. Tânăra susține că acela era modelul adidașilor, dar a fost nevoită să se descalțe pentru a putea intra la examenul de Bacalaureat, relatează antena3.ro.

Reamintim că este anchetă la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București unde zeci de elevi au fost puși să-și rescrie lucrările la Limba română, după o oră de la începerea probei, fără prelungirea timpului de examen.

Comisia ar fi luat decizia anulării a peste 70 de lucrări pe motiv că numele probei nu se incadra perfect pe două rânduri, ca în foaia model dată de inspectorat.

„Cazurile care au ieșit la iveală în ultimele două zile sunt doar câteva dintre neregulile care sunt prezente deja anual la examenele naționale, dar pe care nimeni nu le soluționează (…)

Mai mult decât atât, subliniem cum anumite erori, de exemplu informările incorecte cu privire la numerotarea paginilor, completarea titlului, așezarea în pagină etc., realizate de către profesorii supraveghetori, pot avea consecințe grave asupra elevilor.

Cazul concret fiind chiar cel de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București, unde peste 70 de lucrări au fost anulate din cauza unei așa-zise erori sesizate de către președintele comisiei, la aproximativ o oră și un sfert de la distribuirea subiectelor, fapt ce a determinat elevii în cauză să treacă prin stări grave de anxietate, stres, ce au rezultat în unele cazuri în imposibilitatea de a se încadra cu transcrisul lucrării și rezolvarea celorlalte cerințe în timp util.

Această „eroare” ar fi putut fi reperată din timp fie de către supraveghetori, la momentul semnării și completării datelor din colț, înaintea distribuirii subiectelor, fie ar fi putut rămâne la latitudinea elevului, fiind chiar specificat în metodologie faptul că „decizia de a retranscrie aparține candidaților, nu asistenților, membrilor, sau președintelui comisiei”, se arată într-un comunicat al Consiliului Național al Elevilor (CNE).