Prima pagină » Actualitate » Nouă ani de la tragedia aviatică din Apuseni | Pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion au murit în urma prăbușirii unui avion de mici dimensiuni / Romanița Iovan: „Realizez că a fost neputință și rea-voință”

Nouă ani de la tragedia aviatică din Apuseni | Pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion au murit în urma prăbușirii unui avion de mici dimensiuni / Romanița Iovan: „Realizez că a fost neputință și rea-voință”

Nouă ani de la tragedia aviatică din Apuseni | Pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion au murit în urma prăbușirii unui avion de mici dimensiuni / Romanița Iovan: „Realizez că a fost neputință și rea-voință”

Au trecut nouă ani de la tragedia din Munții Apuseni, în care au pierit pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion. Fostul soț al Romaniței Iovan pilota o cursă umanitară, când s-a produs nenorocirea.

Romanița Iovan a ajuns și anul acesta în Apuseni, împreună cu fiul său, Albert, în locul unde s-a prăbușit avionul pilotat de Adrian Iovan. Creatoarea de modă a fost căsătorită cu pilotul Adrian Iovan timp de cinci ani, în perioada 2003-2008. An de an, ea străbate 7 km pe jos, pentru a ajunge la locul tragicului accident, pentru a face parastasul fostului soț. Potrivit acesteia, accidentul s-a produs din motive „lesne de înțeles”, care țin de „profesionalism, omenie și grijă față de om”.

„De aceea marcăm acel moment acolo unde Adrian și-a dat ultima suflare. Acolo murim de frig, în secolul XXI. Aceasta își pune amprenta asupra unei colectivități care mai are încă suflet, ceea ce acum e o categorie rară. Iar noi suntem înconjurați de oameni care mai au suflet, mă refer la moții de acolo, ei sunt eroii, nu există alții”, a declarat Romanița, pentru impact.ro.

Drumul asfaltat spre munte poartă numele lui Adrian Iovan. „A murit de frig, E bine ca atunci când cineva moare, să-i păstrezi memoria colectivă (…).”, a mai spus Romanița.

Potrivit Romaniței Iovan, când va fi major, Albert ar putea deschide un proces, pentru a-i face dreptate tatălui său. „Realizez că a fost neputință și rea-voință”, a acuzat creatoarea de modă.

„Un loc care îți îngheață sufletul”

Asociația „Aura Ion” a publicat, în 15 ianuarie, un mesaj legat de comemorarea victimelor accidentului din Apuseni:

„Ne pregătim de o călatorie pentru suflet…

Peste doua săptămâni vom merge la locul accidentului aviatic din Munții Apuseni. Un loc care îți îngheață sufletul si îți taie respirația. Nu știu cum va fi reîntâlnirea cu acest loc. 3 ani nu am reușit sa îmi fac curaj sa merg.

#AuraIon #dor #accidentapuseni

Aura a supraviețuit tragicului accident aviatic din Apuseni, dar a plecat dintre noi în urma unui șoc hipotermic după ce a stat ore în șir în frig, așteptând să fie găsită de autorități si sa ii se ofere un minim de ajutor si protecție împotriva frigului.

Se afla în avion ca voluntar, într-o misiune umanitară. Își dorea sa salveze vieți.

Din păcate pe ea nu a salvat-o nimeni.

Ne este dor de ea, suntem copleșiti de aceasta pierdere, dar ne dorim sa aducem un omagiu.

Un mic simbol al iubirii noastre fata de ea.”, au scris reprezentanții asociației pe Facebook.

Cum s-a produs tragedia din Munții Apuseni

În 20 ianuarie 2014, un avion de mici dimensiuni la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forțat într-o zonă împădurită din Apuseni, la peste 1.400 metri altitudine, la granița județelor Cluj și Alba.

În urma accidentului au murit pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion. La bord se mai aflau copilotul Răzvan Petrescu și patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor.

Salvatorii mergeau la Oradea, pentru a preleva ficatul de la un donator care suferise un AVC.

Epava avionului și victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore și la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, polițiști, salvamontiști și angajați ai Parcului Național Munții Apuseni.

Dosarul, clasat în 2018

În august 2018, procurorii militari au dispus clasarea dosarului accidentului aviatic din Apuseni, sub aspectul infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă referitor la activitatea militarilor din cadrul IGSU și inspectoratelor pentru situații de urgență ale județelor Cluj, Alba, Mureş şi Bihor, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi inspectoratelor de jandarmi ale judeţelor Cluj şi Alba, Ministerului Apărării Naţionale, inclusiv a ministrului de resort, a lucrătorilor din inspectoratele de poliţie ale judeţelor Cluj și Alba, respectiv a lucrătorilor din structura de conducere a Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv a ministrului de resort, precum şi a prefecţilor judeţelor Cluj şi Alba, respectiv a primarilor, viceprimarilor, consilierilor etc. din comunele judeţelor Cluj şi Alba, corespunzătoare zonei în care se presupunea că s-a produs accidentul aviatic, scrie adevărul.ro.

Potrivit procurorilor, acțiunile și inacțiunile lor nu au reprezentat o cauză care să ducă la accidentul aviatic și implicit la moartea pilotului Adrian Iovan și a studentei Aura Ion.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și