Este adevărat că prețurile „au explodat” în România, dar cel al unui litru de lapte de măgăriță chiar le întrece pe toate.
Laptele de măgăriță se vinde cu 135,6 lei litrul într-un magazin din România, transmite Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România.
Este vorba de lapte de măgăriță ecologic, a cărui doză recomandată este de consum este de 60 – 120 ML / zi.
„Se servește cu pipeta!?”, întreabă cineva.
„Păi e un preț corect”, spune altcineva, pe Facebook.
Motivul pentru care laptele de măgăriță este din ce în ce mai căutat de români pentru consumul larg este reprezentat de compoziția sa similară cu cea a laptelui matern atât din punct de vedere al Ph-ului, cât și din perspectiva nutrițională.
Este considerat un produs de specialitate deoarece este destul de dificil de găsit: fermele au, de obicei, între 5 – 30 de măgărițe care produc aproximativ un litru de lapte fiecare.
Povestea laptelui de măgăriță începe încă din Antichitate, când era folosit în scopuri medicinale și cosmetice. Cleopatra, „zeiță“ din Egipt, îl utiliza pentru a face băi zilnice, susținând că acesta îi menține pielea tânăra și catifelată. Legendele spun că avea o turmă de peste 700 de magarite care erau mulse în fiecare zi!
Însuși Hipocrat se bucură de beneficiile oferite de acest lapte cu proprietăți deosebite, folosindu-l că metodă alternativă medicinei clasice în ameliorarea artritei, a tușei și a diverselor probleme de piele. Popoarele din Africa și India îl foloseau în medicină populară pentru tratarea episoadelor de tușe convulsivă.
Laptele de măgăriță este bogat atât în macronutrienti, cât și în micronutrienti. Un pahar de 250 de mililitri din această băutură conține:
SURSA FOTO: Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România
SURSA FOTO: Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România