Membrii grupărilor românești care au ajuns ilegal în SUA au abordat o nouă metodă prin care să-și umple buzunarele pe spinarea șoferilor americani și a firmelor de asigurări, după ce vechile metode de înșelăciune cu aur fals și ceasuri contrafăcute au devenit din ce în ce mai puțin productive. Totodată, clonarea cardurilor bancare, infracțiune care, ani la rând, a îmbogățit răufăcători de pe toate meridianele, a devenit o afacere din ce în ce mai periculoasă.
După intrarea României în Uniunea Europeană, mii de infractori din toată țara au plecat peste graniță. Majoritatea se ocupau cu proxenetismul, iar până la revenirea din criza financiară din 2008, banii trimiși în țară de către membrii rețelelor de prostituție duseseră inclusiv la o ușoară scădere a inflației.
Despre infractorii români care acționau în SUA se auzea puțin. Intrați ilegal pe pământ american, românii erau concentrați în Los Angeles, unde se ocupau în special de clonarea cardurilor bancare. Ocupate cu marea violență, autoritățile americane nu dădeau mare importanță acestei categorii de infractori, mai ales că victimele își recuperau paguba de la firmele de asigurări.
Odată cu trecerea anilor, numărul românilor intrați ilegal în SUA a devenit din ce în ce mai mare, mai ales că mulți infractori proveniți din România erau deja cunoscuți la nivel european. Conform anchetatorilor, interesul crescut pentru Statele Unite a condus inclusiv la dezvoltarea unor grupări de traficanți de migranți români, care colaborează cu rețelele de călăuze din Mexic.
Ajunși în America, migranții se predau autorităților de graniță pentru obținerea unor acte provizorii care să le permită șederea pe teritoriul SUA până la judecarea cererii de azil, procedură care durează, de obicei, ani întregi.
Rămași liberi, aceștia se amestecă în comunitățile românești și se apucă de diferite infracțiuni, în special de înșelăciuni, în condițiile în care FBI a început că acorde o mai mare atenție grupărilor specializate în clonarea de carduri bancare.
Un exemplu în acest sens este cazul liderului interlop Florin Duduianu, zis Anaser, urmărit internațional de autoritățile române pentru extorcarea interpretului de muzică lăutărească Florin Salam. Ajuns ilegal în SUA, după ce a trecut din Mexic, Anaser a fost prins, inițial, după ce ar fi furat de pe carduri în jur de 200.000 de dolari. Lăsat liber, bărbatul s-a reprofilat și a fost prins din nou, în timp ce, ajutat de soția lui, făcea înșelăciuni cu bijuterii din aur fals.
De altfel, înșelăciunile cu ghiuluri din tinichea vândute drept inele din aur și amanetarea de ceasuri contrafăcute aduse din China erau unele dintre infracțiunile uzuale ale răufăcătorilor români. Pentru că aceste fapte au fost intens mediatizate, răufăcătorii au fost nevoiți să găsească metode infracționale noi.
Recent, presa din SUA a relatat cazul unei șoferițe din New York care a fost victima unui incident neobișnuit, înregistrat cu ajutorul camerei de bord montate în mașina victimei. În timp ce conducea pe banda a doua, femeia s-a trezit că șoferul unui autoturism Toyota, care circula pe prima bandă, a virat brusc la stânga și a încercat s-o determine să-l lovească din spate.
Pentru că șoferița a frânat la timp, bărbatul de la volan a dat cu spatele și a provocat accidentul cu intenție. Apoi, pasagerii din Toyota au acoperit geamul din spate cu un sac, iar bărbatul a trecut în dreapta, astfel că, de la volan, s-a dat jos o femeie. Totodată, au coborât alte trei persoane, două femei și bărbatul care a condus în realitate. Toți se văitau ca și cum ar fi suferit răni la cap și fotografiau ostentativ numărul de înmatriculare al mașinii victimei, fără să știe că aceasta are cameră de bord.
Surse judiciare au declarat, pentru Gândul, că persoanele care apar în imagini sunt, de fapt, persoane de origine română. Sursele citate au precizat că aceasta este noua metodă infracțională folosită de răufăcătorii din comunitățile românești, iar principala miză o constituie banii obținuți de la firmele de asigurări. În același timp, acolo unde victimele sunt foarte speriate sau nu au actele în regulă, preferă să ia sume importante de bani direct de la acestea și să dispară cât mai repede.
CITEȘTE ȘI: