Noua reglementare din Codul RUTIER de care puțini șoferi știu că sunt obligați să o pună în practică în trafic. Se fac controale în întreaga țară

Publicat: 08 08. 2024, 10:59
Sursa foto: Profimedia images

Mulți șoferi din România nu sunt conștienți de o schimbare importantă din Codul Rutier, care a intrat în vigoare acum mai bine de un an.

Potrivit Codului Rutier, luminile de întâlnire sau luminile diurne trebuie folosite nu doar noaptea, ci și în timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri, inclusiv în localități.

Odată cu modificarea legii, șoferii care nu respectă această obligație riscă să fie amendați. În capitală și în alte orașe, încă se observă numeroși șoferi care nu respectă această regulă, fiind numite „mașini oarbe”. În doar 15 minute, într-o intersecție din București, s-au identificat peste 20 de vehicule fără luminile pornite, ceea ce constituie o încălcare a legii.

Se dau amenzi șoferilor care nu respectă regula

Subcomisarul de poliție Andra Arsintescu a explicat că nerespectarea acestei reguli se sancționează cu amenzi  precum și cu 2 puncte de penalizare.

Nerespectarea obligației de a folosi și pe timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă pe toate categoriile de drum public se sancționează cu amendă cuprinsă între 330 și 495 de lei”, spune Andra Arsintescu.

Deși Legea este în vigoare de luni de zile, mulți șoferi admit că nu cunosc această reglementare sau nu îi înțeleg utilitatea.

„Mda, nu am știut”, spune un șofer.

„Eu nu înțeleg. De ce trebuie să pornesc eu luminile? Nu știu. Sunt luminile mașinii care sunt pornite non-stop”, spune un alt șofer, potrivit ȘtirileProtv.

Mai mult. unii conducători auto, ale căror mașini au funcția de aprindere automată a luminilor, uită să le pornească în timpul zilei.

Experții în conducerea defensivă subliniază importanța utilizării luminilor de întâlnire pe timpul zilei pentru a spori siguranța rutieră. Titi Aur, un pilot renumit, menționează că mașinile cu farurile aprinse sunt vizibile cu 3 secunde mai devreme decât cele fără lumini, fapt esențial pentru prevenirea accidentelor.

„De aceea, în țările nordice și baltice, dar și în alte state, acest lucru este obligatoriu”, afirmă Titi Aur.

Polițiștii demarează controale extinse pe întreg teritoriul României

Până pe 11 august, poliția va efectua controale extinse pe întreg teritoriul României, ca parte a unei acțiuni europene menite să reducă riscul accidentelor rutiere. Pe drumurile naționale vor fi amplasate radare, elicoptere vor monitoriza traficul din aer, iar echipajele de poliție vor efectua teste de alcool și droguri.

De la implementarea legii, au fost aplicate aproape 50,000 de amenzi pentru nerespectarea utilizării luminilor de întâlnire pe timpul zilei, subliniind necesitatea continuării eforturilor de conștientizare și respectare a noilor reglementări.