Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Noua structură a anului școlar 2022-2023. În loc de semestre vor fi cinci module de învățare și cinci vacanțe / Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: „Vrem să renunțăm la tezele semestriale”

VIDEO | Noua structură a anului școlar 2022-2023. În loc de semestre vor fi cinci module de învățare și cinci vacanțe / Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: „Vrem să renunțăm la tezele semestriale”

Structura anului școlar va fi modificată radical. În loc de semestre vor fi cinci module de învățare și cinci vacanțe, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunțând că se dorește renunțarea la tezele semestriale.

E vorba despre nevoia de a alterna module de învăţare, de șase – șapte opt săptămâni, cu module de repaus. Așa putem să ne adaptăm pe specificul anului şcolar din România”, a spus ministrul Educației.

Propunerea agreată, spune Cîmpeanu, după consultări, a fost ca școala să înceapă pe 5 septembrie, cu un prim modul de învățare.

„Pe 24 octombrie, elevii ar urma să intre în vacanţă, la finele lunii octombrie, astfel că 24 – 30 octombrie să fie prima vacanţă, acordată elevilor şi preşcolarilor”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Modulul 2 de învăţare se va derula până în preajma sărbătorilor de iarnă. O nouă vacanță va fi între 23 decembrie și 8 ianuarie.

După această vacanță, de la finele lunii octombrie, urmează modulul al doilea de învățare, care se va derula până în preajma Sărbătorilor de Iarnă. Urmează cea de-a doua vacanță, din 23 decembrie până pe 8 ianuarie.

Apoi urmează modulul al treilea, cu începere din 9 ianuarie.

Aici apare o premieră: modulul al treilea se va derula până în luna februarie, când vine cea de-a treia vacanță, în a doua săptămână, a treia săptămână sau a patra săptămână.

După vacanța din februarie ar urma să înceapă cel de-al patrulea modul, care se va derula până în preajma Sărbătorilor Pascale, atât catolice, cât și ortodoxe. Mai exact, vacanța ar urma să fie organizată în perioada 8 – 23 aprilie.

După această vacanță urmează modulul 5 și ultimul, care se derulează până pe 16 iunie.

Cea de-a cincea vacanță este cea de vară, care ar urma să înceapă în data de 17 iunie și va dura până în prima zi de luni din septembrie, când ar urma să înceapă anul școlar 2023 – 2024.

FOTO: vivid-edu.ro

Sorin Cîmpeanu: Vrem să renunțăm la teze

Ministrul Educației a mai spus că dorește să se renunțe la obligativitatea tezelor semestriale.

„Având în vedere relevanța tezelor semestriale, având în vedere această structură a anului școlar care se bazează pe cele cinci module de învățare, alternate cu perioade de repaus, intenționăm să renunțăm (…) la obligativitatea acestor teze semestriale. Sunt convins că fiecare profesor știe bine, uneori știe foarte bine, când să-și planifice aceste evaluări pe parcurs, de-a lungul anului școlar”, a declarat miercuri ministrul Educației.

El spune că a luat act și susține solicitarea elevilor de a fi introduse evaluări standardizate, predictive, la început de an școlar.

„Este un model pedagogic pe care îl avem în atenție și împreună cu specialiștii în științele educației îl vom analiza și îl vom implementa încă din anul școlar 2022-2023”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Referitor la momentul în care se vor încheia mediile, în condițiile în care nu vor mai fi teze, demnitarul a precizat că „sigur vom avea medii la finele anului școlar”.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și