Ministerul Justiției, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) și cele patru organizații sindicale reprezentative din sistemul poliției penitenciare – Federația PUBLISIND, Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, Federația Polițiștilor de Penitenciare – au semnat marți, 14 iunie 2022, un nou Acord Colectiv privind raporturile de serviciu la nivelul grupului de unități – poliția penitenciară, precum și un nou Acord privind transparența decizională și dialogul în poliția penitenciară.
Conținutul acestor documente – transmit reprezentanții Ministerului Justiției -, în acord cu prevederile Legii nr. 145/2019 privind Statutul polițiștilor de penitenciare, ”a fost negociat cu accent pe îmbunătățirea condițiilor de muncă, sănătatea și securitatea în muncă, precum și perfecționarea profesională a polițiștilor de penitenciare. Cele două acorduri au o valabilitate de 24 de luni”.
La solicitarea Gândul, conducerea ANP a transmis, detaliat, care sunt măsurile privind îmbunătățirea condițiilor de muncă, sănătate și securitate care urmează sa fie luate.
Acordul colectiv privind raporturile de serviciu la nivelul grupului de unități – Poliția Penitenciară cuprinde dispoziţii referitoare la:
”Prin angajator în grupul de unități – Poliția Penitenciară se înţelege: Ministerul Justiției, Administraţia Naţională a Penitenciarelor sau unităţile subordonate, după caz. În vederea îmbunătăţirii condiţiilor de muncă ale personalului, angajatorul se obligă să aloce maxim 15% din bugetul anual al ANP, dar nu mai puțin de 25% din bugetul alocat la nivelul Poliției Penitenciare, pentru cheltuieli de capital și reparații curente”, au transmis reprezentanții ANP.
Pe de altă parte, surse din ANP au explicat pentru Gândul ca ”unele prevederi abuzive pentru care sindicaliștii primeau sancțiuni au fost eliminate”, dând ca exemplu ”sancțiunile care se aplicau pentru discuțiile aprinse și vociferările din cadrul ședințelor care aveau loc cu factorii de decizie din unitățile penitenciare”.
Potrivit informațiilor transmise de ANP, angajatorul este obligat să asigure polițiștilor de penitenciare condiţii de natură să le ocrotească sănătatea, integritatea fizică şi psihică.
Totodată, este obligatoriu să fie aplicate prevederile legale referitoare la măsurile de protecţie şi siguranţă la locul de muncă, inclusiv cele de prevenire a incendiilor.
”Polițistul de penitenciare, în activitate ori pensionat, precum şi soţul sau soţia, copiii aflaţi în întreţinerea legală a acestuia beneficiază, în mod gratuit, de servicii de asistenţă medicală, medicamente şi proteze, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în condiţiile respectării dispoziţiilor legale care reglementează acordarea acestui drept”, precizează ANP.
”Durata normală de lucru pentru polițiștii de penitenciare este de 8 ore pe zi, sau de 40 de ore pe săptămână, potrivit legii, realizată prin săptămâna de lucru de 5 zile. În funcţie de specificul unităţii, se poate opta si pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale de 40 de ore pe săptămână. Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore”
ANP
În cazul în care un polițist de penitenciar lucrează în afara duratei normale de lucru, intervalul respectiv de timp ”este considerat muncă suplimentară şi se pontează în mod corespunzător”.
”Zilele de sărbători legale sunt cele stabilite ca atare prin legislație și se acordă în mod corespunzător în Poliția Penitenciară. În considerarea zilei de 29 iunie, stabilită prin art. 197 din Legea nr. 145/2019 ca fiind «Ziua personalului din sistemul administraţiei penitenciare», personalul beneficiază la cerere de o zi învoire plătită, în acord cu prevederile art. 18 alin. (2) din HG. 604/2021.
Angajatorul are obligaţia de a asigura pregătirea și perfecționarea profesională pentru toţi polițiștii de penitenciare. Reprezentanţii organizaţiilor sindicale semnatare sunt invitați să participe în calitate de observatori, la examenele și concursurile organizate în Poliția Penitenciară”, au mai transmis reprezentanții ANP la solicitarea Gândul.
Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor consolidează, astfel, colaborarea și deschiderea spre un dialog constructiv cu organizațiile sindicale, scopul final fiind ca sistemul penitenciar din România să fie pus, printr-un efort comun, în acord cu standardele și principiile europene aplicabile mediului carceral.
Extras din comunicatul Ministerului Justiției
Citește și: