”Noul Kazahstan” | Ambasada Kazahstanului la București, masă rotundă online: ”Țările noastre au toate instrumentele necesare pentru a consolida cooperarea bilaterală”

”Noul Kazahstan” | Ambasada Kazahstanului la București, masă rotundă online: ”Țările noastre au toate instrumentele necesare pentru a consolida cooperarea bilaterală”
Publicat: 25/02/2022, 15:43
Actualizat: 25/02/2022, 16:34

Ambasada Kazahstanului la București a organizat – joi, 25 februarie- o masă rotundă cu tema ”Noul Kazahstan”. Întâlnirea s-a desfășurat online, din cauza restricțiilor impuse de pandemie, iar gazda evenimentului a fost ambasadorul Republicii Kazahstan în România, Excelența Sa Nurbakh Rustemov.

Pe agenda evenimentului online ”Noul Kazahstan” s-au aflat trei puncte principale:

  • Noile reforme inițiate de președintele Kazahstanului
  • Situația politică internă din Kazahstan
  • 30 de ani de relații diplomatice dintre Kazahstan și România (cooperare bilaterală)

La masa rotundă au participat – alături de Excelența Sa Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România – Adrian-Ionuț Chesnoiu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Iordache, președintele Consiliului Legislativ și fost ministru al Justiției, Iuliu Stocklosa, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București, Dan Iancu – director general al Departamentului Relația cu Vecinătatea Estică din Ministerul Afacerilor Externe, jurnalistul și scriitorul Mihai Firică, Ștefan Gadola, consul onorific al Republicii Kazahstan la Cluj, dar și oameni de afaceri implicați activ în dezvoltarea relațiilor economice și nu numai dintre România și Kazahstan.

Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România: ” Din păcate începutul anului 2022 a fost umbrit de evenimente tragice”

Evenimentul online ”Noul Kazahstan” a dost deschis de Excelența Sa Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România, iar acesta a reamintit că anul 2022 este unul foarte important pentru Kazahstan, împlinindu-se 30 de ani de la proclamarea independenței.

Din păcate, începutul de an a fost marcat de evenimente tragice în Kazahstan, iar Excelența Sa Nurbakh Rustemov a clarificat, în intervenția sa, punctele-cheie ale crizei prin care a trecut Kazahstanul.

Anul acesta sărbătorim 30 de ani de la independența țării noastre. Din păcate, după cum știți, începutul anului 2022 a fost umbrit de evenimente tragice din Kazahstan. În legătură cu aceste evenimente, mulți oameni au avut o mulțime de întrebări. Deci, permiteți-mi să clarific câteva puncte cheie.

  • Primul val de evenimente au fost protestatarii pașnici. Oamenii legii nu au folosit forța împotriva lor.
  • În cel de-al doilea val, tinerii huligani care au atacat forțele de poliție au jucat un rol decisiv în opunerea statului.
  • Al treilea val a fost format din ”jefuitori, criminali și violatorii”. Militanții profesioniști au condus atacurile asupra clădirilor agențiilor de aplicare a legii. Acest grup special de oameni nu s-a concentrat pe jefuirea proprietății altor persoane. Aceștia au fost interesați în primul rând de documentele organelor de stat, în special de dosarele penale împotriva asociaților lor și de dosarele cu privire la oamenii legii.

La acel moment, după cum a remarcat președintele Tokayev – ”armele nu trebuie folosite împotriva manifestanților pașnici”, în perioada 4-5 ianuarie, forțele de ordine din Almaty au fost înarmate doar cu bastoane, gaze lacrimogene și mașini cu jet de apă. Iar asta în timp ce polițiștii capturați au fost folosiți de atacatori la reședința prezidențială ca scut uman.

După cum a spus președintele Kassym-Jomart Tokayev, ”a fost o operațiune atent planificată, în esență o operațiune teroristă, care a implicat militanți din străinătate”. Kazahstanul s-a confruntat cu un atac ”hibrid” care a implicat membri înarmați ai unor grupuri criminale organizate și extremiști religioși.

Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România

”Rezultatele anchetei vor fi prezentate comunității internaționale”

Rezultatele anchetei vor fi prezentate comunității internaționale, a precizat ambasadorul Kazahstanului la București, iar primele rezultate ale anchetei vor fi făcute publice de către Președintele Kazahstanului în cadrul discursului său adresat națiunii, la mijlocul lunii martie a acestui an.

Forțele de menținere a păcii CSTO, în timp ce se aflau în Kazahstan, nu au tras nici un foc de armă, deoarece de la bun început s-a convenit că trupele de menținere a păcii vor îndeplini funcțiile de protecție a instalațiilor strategice. Sosirea lor a jucat un rol psihologic foarte important, s-ar putea spune, intimidant pentru bandiți. Misiunea de menținere a păcii s-a încheiat, iar forțele combinate au fost retrase din Kazahstan în scurt timp”, a mai spus Excelența Sa Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România.

Ambasadorul Kazahstanului a prezentat și un clip video de 3 minute în care au fost scoase în evidență violențele petrecute pe străzile unor orașe din Kazahstan, dar și armamentul capturat de forțele de ordine de la protestatarii violenți.

Relațiile dintre România și Kazahstan: ”Există toate instrumentele necesare pentru a consolida cooperarea bilaterală”

Anul acesta, Kazahstanul și România sărbătoresc un eveniment special – 30 de ani de la relațiile diplomatice. În ultimii 30 de ani, Kazahstanul și România au stabilit o cooperare politică, comercială, economică și culturală activă. Cele două cooperează activ în cadrul organizațiilor internaționale precum ONU și OSCE, precum și în cadrul dialogului interparlamentar în APCE și AP OSCE.

De asemenea, există un cadru legal solid care reglementează multe domenii de cooperare bilaterală, a precizat Excelența Sa Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România.

”Până acum, timp de 30 de ani, au avut loc patru vizite ale Președintelui României în Kazahstan (1999, 2003, de două ori în 2010), și două vizite ale Președintelui Kazahstanului în România (1998, 2007). Voința politică și acordurile la cel mai înalt nivel au adus relațiile noastre la un nivel calitativ nou.

  • Cifra de afaceri comercială bilaterală dintre România și Kazahstan a depășit anul trecut un miliard și jumătate de dolari.
  • Cooperarea investițională se dezvoltă.
  • Cel mai mare activ străin al Kazahstanului, KazMunaiGas International, operează cu succes în România, care, la rândul său, este unul dintre cei mai mari contribuabili din România.
  • În ultimii ani, a fost intensificată cooperarea culturală și umanitară, care vorbește despre respect reciproc și un dialog de încredere între România și Kazahstan. La București a fost dezvelit un bust al marelui poet kazah Abai în piața «Kazahstan», în timp ce în capitala Kazahstanului a fost dezvelit un bust al clasicului literaturii române, Mihai Eminescu, în piața «București».

Kazahstanul și România au toate instrumentele necesare pentru a consolida cooperarea bilaterală. Astfel, unul dintre mecanismele eficiente existente este cel interguvernamental, respectiv comisia de cooperare economică, științifică și tehnică. Anul acesta plănuim să organizăm cea de-a 16-a reuniune a Comisiei.

În același timp, avem încă domenii în care se poate dezvolta cooperarea. O astfel de direcție promițătoare este sectorul turismului. În toamna anului 2021 a avut loc schimbul de vizite ale organizațiilor turistice din cele două țări. Rezultatele acestor vizite au arătat interesul părților pentru intensificarea cooperării.

Ne propunem să organizăm o vizită oficială a Viceprim-ministrului afacerilor Externe al Republicii Kazahstan în România. Evident, acest lucru va da un impuls puternic dezvoltării relațiilor bilaterale pe întregul spectru de cooperare”, a mai spus ambasadorul Kazahstanului în România.

”Aș dori să vă informez și despre desfășurarea următorului Congres al Liderilor Religiilor Mondiale și Tradiționale în Kazahstan, în luna septembrie a acestui an. Acest eveniment contribuie la dezvoltarea liniilor directoare universale în lume și a formelor tradiționale de religii. Participarea României la acest eveniment va avea cu siguranță un impact fructuos, patriarhul Daniel fiind invitat să participe”

Nurbakh Rustemov

Noile reforme din Kazahstan: ”O transformare semnificativă a întregii structuri sociale”

Astăzi, Kazahstanul se află în fața unor obiective ambițioase. Prima preocupare este implementarea cu succes a reformelor politice și sociale inițiate de președintele Tokayev.

Șeful statului kazah a identificat domeniile prioritare de activitate pentru creșterea bunăstării populației și justiției sociale, precum și lupta împotriva corupției.

Pe 21 ianuarie, președintele Tokayev a avut o întâlnire cu reprezentanții marilor afaceri de pe lista Forbes, în cadrul căreia a subliniat că țara se confruntă cu o sarcină strategică importantă de a transforma semnificativ întreaga structură socială. Șeful statului kazah a conturat direcții specifice care ar trebui să stea la baza cursului economic al țării”, a spus ambasadorul Kazahstanului la București, prezentând și câteva puncte esențiale din acest punct de vedere.

  • A fost creat un fond special pentru a sprijini cetățenii Kazahstanului în aceste vremuri dificile. Activitatea acestui fond este deplin transparentă, în timp ce finanțarea este furnizată din surse private și publice.
  • Statul își propune să construiască o politică socială înțeleasă și corectă în cadrul Noului Kazahstan. Este vorba despre o politică menită a implementa o economie competitivă și tehnologică, fără oligopoluri și arbitrariul funcționarilor.
  • Statul de drept reprezenta o garanție a inviolabilității absolute a proprietății private precum și asigurarea drepturilor și libertăților omului.
  • Guvernul va lua toate măsurile necesare pentru a restabili încrederea investitorilor interni și străini și a partenerilor comerciali în economia Kazahstanului. Toate obligațiile și garanțiile Kazahstanului față de investitori vor fi respectate și îndeplinite cu strictețe.
  • Un nou concept de politică investițională va fi dezvoltat pentru a crește atractivitatea investițională a Kazahstanului, ținând cont de rolul crescând al cerințelor de mediu, sociale și de guvernanță corporativă, tranziția globală la energia verde și tranziția tehnologică.

Florin Iordache: ”Relațiile politice și economice dintre România și Kazahstan se vor dezvolta”

Florin Iordache, președintele Consiliului Legislativ – organ consultativ de specialitate al Parlamentului României, care are sarcina de a aviza proiectele de acte normative în vederea sistematizării, unificării și coordonării întregii legislații și de a ține evidența oficială a legislației României -, a spus, la începutul intervenției sale că participă cu mare plăcere la un astfel de eveniment, reamintind că a vizitat, în nenumărate rânduri Kazahstanul și că evenimentele tragice care au avut loc, în luna ianuarie, l-au surprins.

”Am fost surprins de atitudinea unor grupuri înarmate din Almaty și modul în care s-au manifestat. Manifestațiile trebuie să fie pașnice. Cei care au ceva de spus, fără îndoială, pot să își exprime punctul de vedere, dar – așa cum am văzut și eu – au fost manifestații care au degenerat și care au adus prejudicii și persoanelor fizice, dar și instituțiilor publice din Kazahstan.

Apreciez că România a fost între primele patru țări, imediat după 1990, care a recunoscut Kazahstanul. Din acel moment au fost o serie de întâlniri bilaterale la nivel de președinți, la nivel de cameră a Parlamentului. Nu pot să nu apreciez că, de-a lungul timpului, relațiile bilaterale s-au dezvoltat. Eu cred că Republica Kazahstan trebuia să facă mai mult, să profite de poziția economică și de poziția pe care România o are în Uniunea Europeană. Se putea profita prin crearea unui pod de relații cu Uniunea Europeană, profitând de relațiile bilaterale pe care România le are.

Putem să dezvoltăm relațiile noastre, atât bilateral – în cei 30 de ani de activitate -, dar și politic și economic. Nu pot să nu remarc că în aceste momente, aproape de noi, este un conflict în Ucraina, sper să se închidă cât mai repede. Conflictele trebuie rezolvate, în primul rând, pe cale diplomatică. Calea forței și calea ocupației nu își au locul în acest moment.

În perioada următoare, relațiile politice și economice dintre România și Kazahstan se vor dezvolta”, a transmis Florin Iordache, președintele Consiliului Legislativ.

Adrian-Ionuț Chesnoiu: ”România, poartă către Europa pentru Kazahstan”

Adrian-Ionuț Chesnoiu – ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – a punctat aniversarea a trei decenii de cooperare dintre România și Kazahstan, subliniind importanța relațiilor tradiționale dintre cele două țări, Kazahstanul fiind cel mai important partener comercial al României în Asia Centrală.

Pe de altă parte, a mai spus ministrul Agriculturii, România este o poartă către Europa pentru Kazahstan.

”Mă bucur foarte mult să fiu prezent la acest eveniment organizat de Ambasada Kazahstanului la București, Noul Kazahstan. Este ocazia pentru a marca cea de-a 30-a aniversare a relațiilor bilaterale dintre România și Kazahstan. Este o bucurie pentru mine, de asemenea, să particip atât în calitate de membru al grupului parlamentar de prietenie româno-kazah, dar și în calitate de ministru al  Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Trebuie să subliniez relațiile tradiționale dintre țările noastre. Kazahstanul este cel mai important partener comercial al României în Asia Centrală, iar România este o poartă pentru relația dintre Kazahstan și Europa. România este al patrulea cel mai important importator din Kazahstan, ceea ce evidențiază nivelul cooperării dintre țările noastre.

Relațiile bilaterale dintre România și Kazahstan au cunoscut o dezvoltare continuă, bazată pe mai multe segmente. Dialogul instituțional – politic și economic – arată un semnificativ contact la toate nivelurile, inclusiv cultural. Dorim să întărim această cooperare, iar această dorință a noastră, comună, va deveni realitate.

Ministerul Agriculturii este pregătit să faciliteze colaborarea cu oamenii de afaceri din Kazahstan prezenți în România și să fie o interfață instituțională pentru acest parteneriat economic. Dorim ca balanța comercială, în agricultură, dintre țările noastre, să crească. Experții ministerelor noastre vor rezolva toate aspectele tehnice ale acestei colaborări pe segmentul agricultură și îmi exprim convingerea că, în scurt timp, eu și omologul meu vom avea oportunitatea de a semna acest parteneriat.

Îmi exprim speranța că, în viitorul apropiat, vom continua dialogul și vom concretiza toate proiectele, în beneficiul țărilor noastre și al locuitorilor din ambele țări. Urez prosperitate Republicii Kazahstan și fericire pentru poporul kazah!”, a încheiat Adrian-Ionuț Chesnoiu – ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. 

Dan Iancu: ” Kazahstanul este un partener-cheie pentru România”

Dan Iancu, director general al Departamentului Relația cu Vecinătatea Estică din Ministerul Afacerilor Externe, a punctat, la rândul său, importanța relațiilor dintre România și Kazahstan, cu atât mai mult cu Kazahstanul este un partener-cheie al României în Asia Centrală.

România și Kazahstan dezvoltă continuu relațiile bilaterale, atât din punct de vedere economic, cât și cultural.

Îmi exprim, înainte de toate, compasiunea pentru pierderea de vieți omenești în timpul acestei intervenții militare a Rusiei pe teritoriul țării vecine, Ucraina.

Kazahstanul este un partener-cheie pentru România, în Asia Centrală. Relațiile dintre România și Kazahstan sunt pozitive, dinamic și diversificate, bazându-se pe parteneriatul semnat de președinții celor două două țări în 2003. Acest document a fost o adevărată interfață a dezvoltării crescânde a relațiilor bilaterale dintre România și KazahstanRomânia a fost una dintre primele țări care a recunoscut independența Kazahstanului, stabilind relații diplomatice. Anul acesta este unul istoric, pentru că sărbătorim 30 de ani de relații diplomatice și colaborăm cu ambasadorul Rustemov și cu colegii noștri din Nur-Sultan pentru a marca acest moment.

Din punct de vedere economic, Kazahstanul este, de departe, cel mai important partener comercial al României în Asia Centrală, cu o focusare principală pe energie și transporturi. Colaborăm, de asemenea, în educație și în domeniul cultural. La București, în luna septembrie a anului trecut, a fost dezvelită statuia marelui poet kazah Abai Kunanbaev, iar în aceeași a fost dezvelită în Nur-Sultan statuia poetului național Mihai Eminescu.

Ca membru UE, România sprijină Kazahstanul în ceea ce privește relațiile cu Uniunea Europeană. Atunci când România a deținut președinția Consiliului Europei, în 2019, a fost adoptată noua strategie pentru Asia Centrală. Am urmărit îndeaproape și cu îngrijorare evenimentele tragice din Kazahstan, din luna ianuarie și ne-am exprimat tristețea pentru pierderile de vieți omenești”, a spus Dan Iancu – director general al Departamentului Relația cu Vecinătatea Estică din Ministerul Afacerilor Externe.

Ștefan Gadola: ”I-am propus primarului Clujului să organizeze o vizită oficială în Kazahstan”

Ștefan Gadola, consul onorific al Republicii Kazahstan la Cluj, a dezvăluit că i-a propus lui Emil Boc, primarul Clujului, organizarea unei vizite în Kazahstan, în Karaganda, oraș înfrățit cu Cluj-Napoca, sperând că ideea va fi transpusă în realitate în viitorul apropiat.

Totodată, Ștefan Gadola și-a exprimat și bucuria că situația din Kazahstan a revenit la normalitate.

”Sunt onorat să particip la acest eveniment cu totul special. Transmit un mesaj de prietenie din partea tuturor partenerilor români ai Kazahstanului. Ne bucurăm că situația din Kazahstan este stabilă, acum, iar țara s-a reîntors pe un trend normal, ceea ce creează toate premisele pentru o dezvoltare normală în viitor.

Vă asigur de cele mai bune intenții în legătură dezvoltarea, cât mai mult posibil, a relațiilor dintre țările prietene, România și Kazahstan. Sper, și sperăm cu toții, ca relațiile dintre România și Kazahstan să cunoască o puternică dezvoltare, spre beneficiul ambelor țări.

I-am propus primarului Clujului să organizeze o vizită oficială în Kazahstan, în Karaganda, în special, orașul Karaganda fiind oraș-înfrățit cu Cluj-Napoca. Nu a fost posibilă vizita, au existat unele ezitări, deocamdată, dar sper că va fi organizată această vizită în viitorul apropiat. Vă mulțumesc și vă doresc toate cele bune!”, a încheiat Ștefan Gadola.

Iuliu Stocklosa: ”Kazahstanul este un puternic partener comercial al României”

Iuliu Stocklosa, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București, a precizat și că, din cauza pandemiei de coronavirus, s-a înregistrat o scădere a schimburilor comerciale dintre România și Kazahstan.

Însă, acest impediment va fi depăși, după încheierea crizei sanitare, lar relațiile economice dintre cele două țări se vor dezvolta în continuare, oportunitățile de afaceri din Kazahstan fiind indiscutabile.

”Mulțumesc pentru invitația adresată Camerei de Comerț și Industrie pentru a participa la acest eveniment. Ne dorim ca relațiile economice dintre țările noastre să se dezvolte cât mai mult.

Balanța comercială dintre România și Kazahstan – pentru anii 2020 și 2021, potrivit statisticilor – a fost negativă, din păcate, din cauza evoluției pandemiei de coronavirus. Volumul schimburilor comerciale a fost mai mic decât în anii precedenți, importurile și exporturile cunoscând un trend descendent. Dar Kazahstanul este un puternic partener comercial al României, iar țara noastră face toate eforturile pentru fi cât mai mult prezentă, prin investiții făcute de companiile noastre, în Kazahstan.

Camera de Comerț și Industrie este interesată permanent pentru ca relațiile economice dintre România și Kazahstan să se dezvolte. Suntem în contact permanent cu Ambasada Kazahstanului la București și dorim ca, după încheierea pandemiei, să organizăm întâlniri și evenimente pentru dezvoltarea relațiilor. Există bune oportunități de afaceri în Kazahstan, ceea ce înseamnă oportunități și pentru companiile românești și semnarea unor contracte. Sunt sigur că relațiile economice dintre România și Kazahstan vor cunoaște o dezvoltare permanentă”, a punctat Iuliu Stocklosa, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București.

Mihai Firică: ”Dialogul și diplomația trebuie să învingă violența”

Scriitorul și jurnalistul Mihai Firică a spus, în intervenția sa, că rezolvarea problemelor legate de evenimentele tragice din Kazahstan este benefică pentru dezvoltarea ulterioară a țării.

Violența trebuie învinsă prin dialog și diplomația, iar cultura, la rândul ei, joacă un rol esențial în ceea ce privește adevăratele valori umane.

”Sunt un scriitor, domnule ambasador, și prietenul dumneavoastră, în același timp. Este foarte important că recentele evenimente din Kazahstan au fost rezolvate, iar dezvoltarea Kazahstanului va continua.

Dialogul și diplomația trebuie să învingă violența. Cultura este un element esențial care poate înlătura violența și poate promova adevăratele valori umane. Noul Kazahstan este o speranță pentru noi toți.

Sper ca această colaborare dintre România și Kazahstan să continue. Este un mesaj de prietenie și de sprijin pe care România îl transmite Kazahstanului. Susținem independența, suveranitatea și integritatea tuturor țărilor lumii. Domnule ambasador, felicitări pentru toate eforturile pe care le depuneți și pentru întreaga activitate desfășurată.

Ca scriitor și jurnalist sper să am ocazia de a vizita Kazahstanul, pentru a întâlni scriitori kazahi și pentru a vizita locuri din frumoasa dumneavoastră țară”, a transmis Mihai Firică în încheierea intervenției sale.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Dan Negru, cu inima sfâșiată. Tragedia care l-a marcat: A fost o zi grea atunci
O iarnă cu multă zăpadă? Fenomentul care va schimba tot în România
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang