Prima pagină » Actualitate » Noul ordin al MS privind bolnavii în stare gravă și decedații de COVID a fost aprobat

Noul ordin al MS privind bolnavii în stare gravă și decedații de COVID a fost aprobat

Noul ordin al MS privind bolnavii în stare gravă și decedații de COVID a fost aprobat

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a semnat, vineri, ordinul de schimbare a protocolului specific privind decesele pacienţilor infectaţi SARS-CoV-2, dar și accesul în spitale a clericilor și aparținătorilor.

Noul protocol de înmormântare a morţilor cu COVID

Conform noilor reglementări, familia/reprezentantul legal va pune la dispoziţie îmbrăcămintea decedatului și sicriul în care se așază decedatul, iar înhumarea/incinerarea se va efectua cu sicriul sigilat, în aceleaşi condiţii de înhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea voinței familiei decedatului și a ritualurilor cultului de care aparține, respectând normele prevăzute de lege.

„Conform noilor reglementări, familia/reprezentantul legal va pune la dispoziţie îmbrăcămintea decedatului și sicriul în care se așază decedatul, iar înhumarea/incinerarea se va efectua cu sicriul sigilat, în aceleaşi condiţii de înhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea voinței familiei decedatului și a ritualurilor cultului de care aparține, respectând normele prevăzute de lege.

În privința pacienților infectați cu SARS-CoV-2 care prezintă simptome severe de boală, pe perioada internării în unitatea sanitară, bolnavii pot beneficia, la cerere, de asistență religioasă, potrivit specificului cultului din care face parte, și cu acordul medicului curant.

Reguli pentru accesul preoților în spitalele COVID

În vederea asigurării protecției clericului și a pacientului, vizita poate avea loc în următoarele condiții:

– un singur cleric oficiant poate intra la pacient, o singură dată;
– timpul alocat serviciului religios este de maximum 15 minute;
– clericul poartă echipament complet individual de protecție asigurat cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care este internat pacientul, conform metodologiei în vigoare;
– clericul respectă toate măsurile sanitare care se impun;

se vor folosi doar obiecte de cult care pot fi dezinfectate înainte și după utilizare, cu acordul medicului curant;
– nu sunt permise obiecte care generează flacără deschisă/închisă sau scânteie.

Rudele pacienților cu Covid aflați în stare gravă vor putea intra în vizită la ATI

Totodată, protocolul prevede că pacienții infectați cu SARS-CoV-2 care prezintă simptome severe de boală pot beneficia pe perioada internării în unitatea sanitară, la cerere, de vizita unui membru al familiei/reprezentantului legal, cu acordul medicului curant în aceleași condiții privind asigurarea protecțiie ca în cazul clericilor, cu mențiunea că în cazul acetuia nu este permisă introducerea niciunui obiect în zona în care sunt îngrijiți pacienții cu COVID-19″, a precizat ministerul, într-un comunicat de presă. 

Noul ordin al Ministerului Sănătății negociat cu rerezentanții cultelor, prevede că pacienții infectați cu SARS-CoV-2 care prezintă simptome severe de boală pot beneficia pe perioada internării în unitatea sanitară, la cerere, de vizita unui membru al familiei/reprezentantului legal. Aceasta nu se poate realiza decât cu acordul medicului curant, în aceleași condiții privind asigurarea protecției ca și în cazul clericilor, cu mențiunea că în cazul reprezentantului familiei nu este permisă introducerea niciunui obiect în zona în care sunt îngrijiți pacienții cu COVID-19.

Ministrul Sănătății nu cunoștea ordinul MS 

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a susținut într-o declarație de presă în care a anunțat noile reguli privind înmormântarea persoanelor infectate cu Covid-19 că în ordinul de ministrul nu scrie că cei decedați nu trebuiau să fie îmbrăcăți. În ordin se arată că „aceste cadavre se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac”.

Reprezentanții Bisericii au cerut, joi, Ministerului Sănătății modificarea legii, astfel încât rudele să își poată îngropa creștinește apropiații. Toate solicitările cultelor au fost acceptate de ministrul Vlad Voiculescu, care a anunțat, joi, că documentul va fi semnat cel târziu vineri.

După aproape trei ore de discuții, reprezentanții Bisericii au ieșit victorioși.

Aurel Percă, arhiepiscop și mitropolit al Arhidiecezei de București: „Familiile pot să știe că poate avea loc o ceremonie religioasă, cum s-a specificat. Celebrările religioase nu sunt adunări publice, deci este permisă o participare a credincioșilor cu respectarea regulilor de distanțare.”

Citește și