Președintele recent ales al Argentinei, Javier Milei, a făcut public un decret prezidențial anunțând o masivă dereglementare a celei de-a treia economii din America Latină.
Peste 300 de reglementări, inclusiv cele legate de chirii, privatizări și dreptul muncii, sunt propuse pentru modificare sau abrogare.
„Scopul este de a începe procesul de reconstrucție a țării, de a reda libertatea și autonomia indivizilor și de a începe să dezarmăm cantitatea enormă de reglementări care a frânat, a împiedicat și a împiedicat creșterea economică în țara noastră”, a declarat Javier Milei.
Decretul mai trebuie să treacă prin Parlament, unde partidul lui Javier Milei este minoritar. Printre măsurile anunțate se numără abrogarea legii care reglementează chiriile „pentru ca piața imobiliară să poată începe să funcționeze din nou fără probleme”, a explicat președintele, care a fost ales în noiembrie și a preluat mandatul la 10 decembrie.
De asemenea, vor fi abrogate legile care împiedică privatizarea companiilor publice, precum compania aeriană Aerolineas Argentinas și grupul petrolier YPF. Toate companiile publice vor fi transformate în societăți pe acțiuni în vederea privatizării lor”, a declarat Javier Milei.
Șeful statului argentinian a anunțat, de asemenea, o „modernizare a legislației muncii” pentru a crea mai multe locuri de muncă, modificarea dreptului societăților comerciale, astfel încât cluburile de fotbal să poată fi transformate în societăți pe acțiuni, precum și o serie lungă de alte măsuri de dereglementare în sectoarele turismului, sănătății, internetului, transportului aerian, produselor farmaceutice, viticulturii și comerțului.
Decretul a fost publicat la miezul nopții în Journal Officiel. El va trebui să fie examinat în termen de zece zile de o comisie mixtă formată din deputați și senatori, dar nu va fi invalidat decât dacă va fi respins de ambele camere ale parlamentului, a declarat pentru AFP avocatul constituționalist Emiliano Vitaliani.
Partidul de extremă dreapta al lui Javier Milei, La Libertad Avanza, are doar 40 de locuri din 257 în camera inferioară și doar șapte locuri din 72 în Senat.
Prin urmare, va trebui să caute sprijin din partea coaliției de centru-dreapta Juntos por el Cambio, care este parțial aliată cu dl Milei și care are 81 de deputați și 24 de senatori, precum și din partea celor 26 de deputați și opt senatori independenți. Opoziția peronistă are 105 deputați și 33 de senatori, iar stânga are cinci deputați, potrivit lefigaro.fr.