Noul șef al NATO își caută adjunct din Europa de Est/Germania estimează că RUSIA va ataca țările Alianței în maxim 8 ani

Publicat: 15 08. 2024, 14:13
Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO / Sursa FOTO: nato.int

Noul șef al NATO, Mark Rutte, caută să angajeze. Adjunctul său, actualul secretar general este Mircea Geoană, care ocupă această funcție din 2019, se va retrage pentru a candida la alegerile pentru președinția României. 

Mark Rutte trebuie să găsească o femeie din Europa de Este care să-l înlocuiască pe Mircea Geoană, în funcție, după ce acesta va pleca să  candideze la președinția România. Discuțiile se contrează pe două foste diplomate din Macedonia și Bulgaria; țări balcanice care s-au aflat sub control sovietic până la sfârșitul Războiului Rece. Se pare că strategia este rezultatul unui consens general în rândul aliaților NATO.

Este foarte posibil ca postul să revină unei femei din Europa de Est(..) Nu în ultimul rând, din cauza presiunii publice de a numi o femeie ca secretar general în locul lui Rutte, a declarat fostul purtător de cuvânt al NATO, Oana Lungescu.

Conducerea NATO va fi preluată de Mark Rutte la data de 2 octombrie. Momentul coincide cu acela prin care alianța militară propune o misiune de consolidare a flancului estic în fața unei eventuale agresiuni din partea Rusiei. Oficialii nemți estimează că rușii ar putea ataca țările NATO în minim cinci și maxim opt ani de-acum înainte.

Printre numele vehiculate se numără fostul ministru al apărării din Macedonia de Nord, Radmila Šekerinska. În prezent, aceasta ocupă funcția de vicepreşedinte al Partidului Socialiştilor Europeni.

Un alt candidat vehiculat pentru a ocupa funcția de secretar general adjunct este și cel al fostului vicepremier al Bulgariei şi fost comisar european Mariya Gabriel. Bulgaria a fost în centrul atenţiei din cauza legăturilor strânse ale politicienilor cu Rusia.

De asemenea, au mai fost propuși și alți candidați: fostul prim-ministru al Letoniei, Krišjānis Kariņš; precum și alți candidați propuși de Polonia și Turcia.

Potrivit informațiilor date publicității de Transparency International, Bulgaria ocupă locul 67, la nivel mondial, în Indicele de Percepţie a Corupţiei, iar Macedonia de Nord se află pe locul 76.