Prima pagină » Actualitate » Noul val de coronavirus atacă în special persoanele de peste 70 de ani. Câte dintre ele dezvoltă forme grave ale bolii

Noul val de coronavirus atacă în special persoanele de peste 70 de ani. Câte dintre ele dezvoltă forme grave ale bolii

Noul val de coronavirus atacă în special persoanele de peste 70 de ani. Câte dintre ele dezvoltă forme grave ale bolii

Persoanele de peste 70 de ani sunt cele mai predispuse la infectarea cu noul val de coronavirus. Este anunțul specialiștilor, care, precizează, însă, că foarte puține dintre persoanele vârstnice dezvoltă forme grave ale bolii precum pneumonii sau insuficiență respiratorie acută.

Medicul Florin Roșu, manager la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, a declarat că „marea majoritate a pacienților sunt persoane vârstnice, peste 70 de ani. Aceștia prezintă simptome specifice infecțiilor de căi respiratorii: rinoree, tuse, strănut, disfagie (greutate la înghițire), febră. Foarte puțini dezvoltă pneumonii și de asemenea, un procent foarte mic prezintă insuficiență respiratorie acută”.

„Necesarul de oxigen este minim iar pentru cei mulți dintre pacienți, după cateva zile de tratament nu mai este nevoie de suport de oxigen iar răspunsul la tratament este favorabil. Majoritatea pacienților care au nevoie de spitalizare și monitorizare pentru patologia COVID prezintă comorbidități. Afecțiunile asociate cel mai frecvent întâlnire sunt patologiile cardiace, diabetul și obezitatea”, a mai precizat medicul.

Florin Roșu a precizat că este esențial ca persoanele care prezintă simptome și, în special, cele care se confruntă deja cu afecțiuni cronice, să se prezinte cât mai repede la medic.

„Un aspect asupra căruia atragem atenția însă este că pacienții se prezintă la spital după 7, 8 zile de simptome de boală. Cei care se știu cu afecțiuni pentru care urmează tratament de mult timp (afecțiuni cronice) să nu aștepte atât de mult. Imediat să comunice cu medicul de familie și dacă în două, cel mult trei zile de la prezența simptomelor acestea nu se ameliorează să se prezinte la medicul specialist de boli infecțioase”, a informat Florin Roșu.

În acest context, medicul a precizat că „cu cât administrarea tratamentului se face mai devreme cu atât riscul unei evoluții nefavorabile se reduce semnificativ. În cazul unui organism cu comorbidități răspunsul imunitar este mai lent iar perioada de boală mai lungă și mai dificilă”.

Numărul persoanelor infectate și care au nevoie de îngrijiri medicale a scăzut considerabil în Iași. În ultimele zile, au fost internați 44 de pacienți, spre deosebire de finalul lunii august, când 73 de persoane au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”, informează adevarul.ro.

Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, s-a alăturat echipei Gândul, în mai 2022, ... vezi toate articolele