Nu e o glumă! Cât a plătit un chirurg clujean pentru „Kurtosul de AUR”, acoperit cu foiță comestibilă de 24K
Un clujean a plătit o sumă considerabilă pe un kurtos poleit cu aur, în cadrul Festivalului kurtoskalacs. Banii obținuți de producător au fost donați.
„Kurtosul de aur”, preparat în cadrul celei de-a cincea ediții a Festivalului kurtoskalacs și deliciilor dulci, ce s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii la Sfântu Gheorghe, a fost adjudecat de un medic chirurg din Cluj, pentru suma de 1.000 de lei.
Kurtos-ul de 30 cm, poleit cu foiță comestibilă de aur de 24K, a fost licitat duminică după amiază, iar banii obținuți au fost donați Serviciului de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe, care derulează numeroase programe caritabile, printre care și „Masa pe roți”, prin intermediul căruia asigură o masă caldă pe zi câtorva zeci de bătrâni din municipiu, scrie Agerpres.
„Am putea crede că kurtosul de aur există doar în poveşti. Anul acesta, la festivalul Cozonacului Kurtos s-a dovedit că, cu puţin altruism, iubire şi dorinţă de a ajuta, poveştile pot deveni realitate. Mulţumim organizatorilor că s-au gândit la organizaţia noastră şi suntem recunoscători pentru donaţia primită, care sprijină programul nostru de Masa pe Roţi”, au scris reprezentanţii Serviciului de Ajutor Maltez pe pagina de Facebook.
Colac secuiesc de 20 de metri
În cadrul Festivalului kurtoskalacs şi deliciilor dulci de la Sfântu Gheorghe, Organizaţia de Tineret din Sântionlunca a preparat un colac secuiesc în lungime de 20 de metri, cu 5 metri mai lung decât cel din 2022, pentru acesta fiind folosite 60 kg de făină, 10 kg de unt, 20 kg de zahăr, jumătate de kilogram de drojdie şi aceeaşi cantitate de sare, 6 kg de coajă de lămâie, 1 kg de zahăr vanilat şi 25 de litri de lapte.
Totodată, s-a desfășurat un concurs la care au participat 13 echipe din Covasna, Harghita, Mureş, Cluj şi Satu Mare, în cadrul căruia au fost desemnaţi cei mai buni producători de kurtos din 2023.
Concursul a avut două categorii: kurtoskalacs preparat după rețete tradiționale și „kurtoskalacs regândit”.
La prima categorie, juriul a acordat titlul „Kurtoskalacsul Anului în Ţinutul Secuiesc” familiei Simon din Sântionlunca, iar marele premiu a constat în 720 kg de făină.
Premiul de popularitate, acordat de public, a revenit în 2023 echipei Melinda Kurtos din Sfântu Gheorghe, care a primit drept premiu un aparat de făcut kurtoskalacs.
Kurtosul neîndulcit, o altă vedetă a festivalului
La categoria „Kurtoskalacsul reinterpretat al anului”, care a avut ca temă „kurtos neîndulcit”, marele premiu a fost atribuit echipei Marica Kalacsa din Sânmartin, judeţul Harghita, care a preparat un kurtos cu caşcaval, chimen şi leurdă. Premiul a constat în 110 kg de zahăr, o paletă de cărbune, precum şi brânză raclette maturată timp de 491 de zile oferită de o fabrică de lactate din localitatea Arcuş, care a sponsorizat şi „kurtosul de aur”.
În cadrul probei de duminică, au fost create și alte rețete deosebite de kurtos, cu ingrediente precum oşii, kaizer, şuncă, usturoi, măsline sau slănină.
Festivalul kurtoskalacs şi al deliciilor dulci a fost organizat de Consiliul Judeţean Covasna, Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, Asociaţia Agrosic, Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în Judeţul Covasna, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna şi Asociaţia organizaţiilor de fermieri din Ţinutul Secuiesc în colaborare cu mai mulţi parteneri, transmite sursa citată.
Sursa foto: Facebook Primăria Sfântu Gheorghe / Shutterstock (caracter ilustrativ)