Prima pagină » Actualitate » Nu e un banc! Ce bacșișuri au ajuns să lase IT-iștii din Cluj-Napoca în restaurante și în baruri

Nu e un banc! Ce bacșișuri au ajuns să lase IT-iștii din Cluj-Napoca în restaurante și în baruri

Nu e un banc! Ce bacșișuri au ajuns să lase IT-iștii din Cluj-Napoca în restaurante și în baruri

Efectele „Ordonanței trenuleț” se văd și în bacșișurile pe care le lasă IT-iștii din Cluj-Napoca în restaurante și în baruri. Nu e un banc, doar cruda realitate apărută  după decizia guvernamentală de a elimina toate facilitățile fiscale pentru angajații din industria IT.

Potrivit stiridecluj.ro, tot mai mulți IT-iști clujeni refuză să mai lase bacșiș în localuri. De teama unor zile negre viitoare, ei preferă să își pună banii deoparte.

Pe rețelele de socializare sunt discuții tot mai aprinse referitoare la subiectul eliminării facilităților fiscale pentru industria IT. Programatorii și ceilalți angajați din domeniu se declară nemulțumiți de decizia Guvernului Ciolacu, despre care spun că le-a afectat semnificativ salariile.

În context, renunțarea la bacșișul oferit în restaurante și baruri a apărut ca o modalitate de ajustare a cheltuielilor.

„Să simtă și alții!”

Dacă tot nu mai avem scutiri, am putea renunţa şi noi la tips/bacşiş să simtă şi restul. Nu ştiu câtă lume lasă bacşiş, eu sunt obişnuit cu clasicul 10%, iar când ies în oraş şi mă uit în jur mesele sunt pline de corporatişti. Hai să simtă şi alte industrii că ne-au scăzut nouă salariile!”, a îndemnat un IT-ist pe rețelele de socializare.

Mai departe, cineva s-a declarat uluit de prețurile din Cluj-Napoca, considerate nejustificate:

Păi nu mai lasă… mai ales dacă eşti din Cluj.  

Long story short – am vrut să iau 2 pizza acum câteva zile (să le comand la ei pe site şi să le ridic direct din restaurant să mâncăm acasă) şi preţul era undeva peste 100 de lei.

Atunci mi-am amintit că anul trecut pe vremea asta mâncam pizza la restaurant în Alpii italieni la cota aprox 2500m (cred că era chiar restaurantul la cea mai mare altitudine din zonă) şi o pizza (care a fost foarte bună) costa cam cât ca la Cluj. În staţiune… în Alpi… în Italia. Evident că am renunţat la a mai lua pizza la suprapreţ.

Şi nu vă faceţi griji… au patronii bani de salarii pentru ospătari, dar atâta vreme cât unii se simt bine să le umple buzunarele, salariile la ospătari nu vor creşte. O să ajungem la tipping culture ca în State şi apoi o să ne mirăm de ce. Am văzut că am unii prieteni care se simt foarte măreţi şi dau bacşişuri mari… aşa îşi umflă unii egoul… aşa fac ei impresie”.

Eu nu mai las bacşiş de un an şi ceva”

Altcineva a spus că a renunțat la acest obicei încă din 2023: „Eu nu mai las bacşiş de un an şi ceva. La ce preţuri se practică acum la orice serviciu deja mi se pare furt să mai dau şi extra”.

Un alt IT-ist explică și de ce nu mai lasă bacșiș: „Preţurile în restaurante sunt deja foarte mari. În ultimii 2 ani am mai oferit bacşiş doar în cazuri excepţionale. Am rate pe 20-30 de ani. Ce rost ar avea să ofer bacşiş doar pentru o comandă?! După scăderea actuală, nu cred că voi mai lăsa deloc bacşiş. Nu am nimic împotriva chelnerilor/livratorilor … dar datoriile au prioritate”.

Concluzia a fost trasă de un alt IT-ist: „Mâncarea e nejustificat de scumpă în Cluj-Napoca. Fără exagerare la preţuri e la 20% peste Roma şi la calitate e mult sub. Familia mea, nu mai mâncăm în oraş în Cluj-Napoca, nu are sens. Prefer un city-break în Roma, Varşovia, Budapesta sau unde am zbor direct în Europa.

Calitatea restaurantelor a scăzut masiv în ultimul timp, probabil în ritm cu creşterea preţurilor care a dus la un colaps la numărul de clienţi, ceea ce a dus la scăderea calităţii”.

CITEȘTE ȘI:

Cât te costă să deții o MAȘINĂ în 2025. Prețul combustibilului a crescut de la 1 ianuarie

Ce anume i-a SURPRINS pe doi americani, care au intrat într-un supermarket din România: „Mă întreb dacă și alte magazine au asta”

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele